BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

60 madde görüşmesinden sonuç çıkmadı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan 60 maddenin Meclis’ten geçirilmesi için gerçekleştirilen AK Parti-CHP görüşmesinden sonuç ç...

Abone ol

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan 60 maddenin Meclis’ten geçirilmesi için gerçekleştirilen AK Parti-CHP görüşmesinden sonuç çıkmadı.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından mutabakata varılan 60 maddenin CHP ile yasalaştırılması önerisine CHP Grup Başkanvekillerinin olumsuz cevap verdiğini belirterek, "Gerekçe olarak da eğer 4 siyasi partinin uzlaşmayla gerçekleştirdiği bu 60 maddelik değişikliği iki siyasi parti yasalaştırırsa bu Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılması gibi bir riski beraberinde getirir gerekçesiyle böyle bir kanaatte olduklarını ve karar verdiklerini ifade ettiler. Şimdi biz kendilerine tam aksine eğer 60 maddeyi CHP ve daha sonra diğer siyasi parti yada partilerin katılımıyla gerçekleştirme imkanı olursa bu Anayasa Uzlaşma Komisyonu için yeni motivasyon imkanı ortaya çıkaracağını, yeni bir dürtü meydana getireceğini ve uzlaşılamayan diğer konuların uzlaşma sürecini hızlandıracağını ifade ettik. Çünkü iki yıldan uzlaşma komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Ve artık son zamanlarda madde üretmede zorlanıyor" dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bugüne kadar birlikte çıkardığı maddelerin yasalaşmamasının bundan sonraki çalışmalar için de olumsuz bir gerekçe olacağını belirten Canikli, "Çünkü Anayasa Uzlaşma Komisyonu iki yıldan beri çalışıyor üretiyor ama bunları anayasa dahil etme ve monte etme imkanı olmadığı için diğer maddeler üzerinde uzlaşma sağlanması konusunda bir baskı oluşturmuyor idi. Bu konuda biz tam aksini düşünüyoruz ve CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilkelerine de aykırı olduğunu ifade etti. Yani iki ya da üç siyasi partinin yasalaşma faaliyetini birlikte yapmaları Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun da kuruluş amacına ve ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti. Halbuki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma ilkelerinde yasalaştırılmasıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla CHP ile ya da üçün bir siyasi partiyle birlikte uzlaşılan maddelerin yasalaştırılmasının Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma ilkelerine en ufak bir aykırılık teşkil etmemektedir. Kendilerine bunu ifade ettik" ifadelerini kullandı.

"KEŞKE CHP..."
CHP Grup Başkanvekillerinin, 4 siyasi partisini şartını arama yani ’4 siyasi parti ile ancak birlikte yasalaştırılması halinde kendilerinin de katılacağını ifade etmelerinin’ esasında bu çalışmaları sonlandırmak anlamına geldiğini söyleyen Canikli, açıklamasında şunları kaydetti:
"Çünkü MHP biliyorsunuz Bahçeli 60 maddenin yasalaştırılması konusunda kapılarının kapılı olduğunu çok kesin ve net olarak ifade etmiştir. Bu açıklama ortadayken 4 siyasi partinin mutabakatını aramak uzlaşılan 60 maddenin yasalaştırılmaması anlamına gelir. Çok net bir şekilde biz de öyle yorumladık. Tabii bu son derece önemli bir imkandı aslında hem toplumda çok geniş kapsamlı bir uzlaşma imkanın ortamının oluşmasına katkı sağlayacaktı ve bu uzlaşma kültürünün veya uzlaşma ortamının kademe kademe toplumun tüm kesimlerine yansıması söz konusu olacaktı. Buda hep Türkiye siyasetinde özlediğimiz, aradığımız yumuşa hareketi olayının ortaya çıkmasını sağlayacaktı. Ama olmadı. Keşke CHP bu konuda birlikte yapabilme ve uzlaşma iradesini gösterebilseydi. Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklaması bu konuda bize umut vermişti. O şekilde yorumlanmıştı. O şekilde algılanmıştı. Ama maalesef öyle olmadığını üzülerek ifade ettik, öğrendik. Hakikaten bu Türk milletine sivil bir anayasa armağan etmek istiyoruz artık. Özel dönemleri, cuntaların ürettiği anayasalarla yönetilmeyi hak etmiyor bu millet. Buna yaklaşmıştık. Bu millete böyle bir sivil, kendi iradesini geniş katılımıyla iradesini yansıtan anayasa armağanı ikram etme imkanımız vardı ama CHP’nin bu cevabıyla buda artık ortadan kalkmış gözüyor."
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına devam edeceğini anlatan Canikli, "Bunda bizim herhangi olumsuz bir düşüncemiz yok ama bir de realiteye baktığınız zaman bu haliyle şu ortam içerisinde Anayasa Uzlaşma Komisyonu iki yıldır faaliyetlerine devam ediyor ve yeni maddeler üretmede zorlanmaya başladı. Çok fazla üretebileceği tahmin etmiyoruz bundan sonra. Ama kamuoyundan gelen baskı nedeniyle hiçbir siyasi parti Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda masadan kalkmaz gözüküyor. Çalışmalar devam eder gözüküyor ama yeni anayasa yapımına katkı sağlayacak maddeler çıkmadığı takdirde çalışmalar bu şekilde devam etmesinin çok fazla bir anlamı yok. Bu gün gerçekten çok üzüntülü bir ortam olduğunu ve bunu bizde çok üzüntüyle karşıladığımızı sizinle paylaşmak istiyoruz" dedi.

"YENİ ANAYASA BU HIZLA 15 YILDA ÇIKAR"
Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Canikli, CHP’den gelen olumsuz cevap üzerine AK Parti’nin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e komisyonun devam edemeyeceği yönünde bir önerisinin olup olmayacağının sorulması üzerine, "Hayır öyle bir düşüncemiz ve kanaatimiz olmayacak. Geldiğimiz nokta itibariyle anlatmaya çalıştığımız olumsuz karamsar tablo ortada dursa da yine Uzlaşma Komisyonu’nun dağıtılması noktasında bir talebimiz olmayacak. O takdir TBMM Başkanınındır. Çünkü inisiyatifi biliyorsunuz Sayın Meclis Başkanımız yürüyor. Onun başkanlığında ama bundan sonra açıkçası sadece biz değil birçok kimse Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan yeni bir madde beklemiyor. Zaten bu hızla gittiği takdirde ancak 10-15 yılda yeni bir anayasa çıkar. Onun da garantisi yok. Ortada her şey. Olay büyük oranda bitmiş gözüküyor" diye konuştu.
CHP’den gelen olumsuz haber üzerine AK Parti’nin kendi anayasa çalışmalarını TBMM’ye getirip getirmeyeceği yönündeki bir soruya ise Canikli, "Tek başımıza bir anayasayı TBMM’den geçirme imkanımızın aritmetik olmadığını biliyorsunuz. Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına devam ettiği sürece böyle bir durum söz konusu olamaz. Ancak ondan sonra kendi anayasa taslağımızı kamuoyuyla paylaşmak ve bu konuda kararlığımızı göstermek amacıyla Meclis’e sevk edebiliriz ama bu dediğim gibi sembolik ve bu konuda bizim irademizi yansıtan bir metnin anlamı ötesinde çok fazla bir anlam ifade etmez. Çünkü yasalaştırılması mümkün değil. BDP ile birlikte AK Parti yasalaştırması çok anlamlı gözükmüyor. Bir anayasa değişikliğinin en az 367 Meclis çoğunluğuyla yasalaştırılması gerekir. Temennimiz bütün partilerin konsensüsüyle gerçekleşsin. Ama en azından bu olmuyorsa 367 çoğunlukla geçen bir anayasa olmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz" cevabını verdi.

CHP CEPHESİ
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, "4 siyasi parti olarak bu paketi yasalaştırabiliriz. 60 madde artı 60 maddeyle ilişkili olabilecek diğer maddeler ve yine bu maddeler kapsamına dörtlü komisyonun mutabakatıyla yasama dokunulmazlığı ve tutuklu milletvekilleri gibi düzenlemeleri de dahil edebiliriz. Ama her şartta 4 siyasi partinin bu konularda mutabakatını önemli görüyoruz. Bunun dışında 4 siyasi parti uzlaşsın, AK Parti’yle CHP’nin bu uzlaşma sonucu ortaya çıkan maddeleri yasaları yasalaştırsın önerisini Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun mutabakatına, çalışma anlayışına zarar vereceğini düşünüyoruz. 60 maddeyi ve ilişkili diğer maddeleri, diğer konuları sadece CHP ve AK Parti’ni iradesiyle yasalaştırma Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kuruluş amacını zedeler. Böyle bir hareket tarzını doğru bulmuyoruz. Doğru olan tüm siyasi partilerin bu konudaki mutabakatını gerçekleştirmektir" diye konuştu.
Bu çerçevede görüşlerini AK Parti Grup Başkanvekillerine bildirdiklerini anlatan Hamzaçebi, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları devam etsin. Bu gün madde sayısı 60’tır ama yarın bu madde sayısı artabilir. 4 siyasi parti madde sayısı arttıkça tutumlarını, görüşlerini değiştirebilirler. Gözden geçirebilirler. Böyle bir ihtimal her zaman için mevcuttur. Görüşlerimizi bu çerçevede AK Parti grubuna ifade ettik ve ayrıldık" değerlendirmesinde bulundu.

"KOMİSYONUN ÇALIŞMALARININ KİLİTLENDİĞİ YÖNÜNDE BİR ANLAYIŞTA DEĞİLİZ"
Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Hamzaçebi, ’MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzlaşılan maddelerle ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine, "Yani MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli böyle bir açıklamada bulundu. Madde sayısı arttıkça arta bilir bunu ihtimal dahilinde görüyoruz. Komisyonun çalışmalarını kilitlendiği yönünde bir anlayışta değiliz. Komisyon çalışmalarını her siyasi parti yakinen takip ediyor. Madde sayısı artacaktır. Daha önce uzlaşılan madde sayısının 48 olduğu dönemde uzlaşmanın orada kaldığı ilerlemeyeceği gibi bir anlayış vardı ama çalışmalarla bu madde sayısı 60’a çıktı. Yarın bu madde sayısı artabilecektir. Artmasını ihtimal dahilinde görüyoruz. Böyle bir tabloda böyle bir uzlaşma yeniden aranabilir. Ben umutsuz değilim bu konuda" diye konuştu.
’Uzlaşılan maddelerin TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi görüşlerinin rafa kalkıp kalkmadığının’ sorulması üzerine ise Hamzaçebi, "İki siyasi parti olarak sadece AK Parti ve CHP olarak 60 maddeyi yasalaştırma konusunda bir düşüncemiz yok" dedi. Dörtlü mutabakatın olması durumunda 60 maddenin TBMM’den geçirilmesi için onay vereceklerini dile getiren Hamzaçebi, AK Parti grubunun diğer siyasi partilerle görüşme yayıp yapmayacağı konusunda kendilerine bir görüş belirtmediklerini söyledi.

"ELBETTE BİRTAKIM SIKINTILAR, SANCILAR OLACAKTIR"
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalara devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise Hamzaçebi, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına devam etmelidir. Devam etmeyecek şeklinde bir açıklama bize yapılmış değil. Devam edebilir veya etmeyebilir bu başka bir değerlendirme konusudur. Elbette siyasi partiler farklı bir görüş ifade edebilirler. Biz CHP olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışması gerektiğine, çalışmalarına devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylesi bir uzlaşma ortamı demokrasimizin geleceği açısından önemlidir. Bu ortamı yok etmemek gerekiyor. 4 siyasi partinin birlikte oluştuğu ve olduğu bir masadır. Bu masayı dağıtmak doğru değildir. CHP olarak komisyonun çalışmalarından umutsuz değiliz. Anayasa yapımı ve anayasa değişikliği son derece zor bir iştir. İlk defa bu kadar kapsamlı anayasa değişikliği çalışmasını TBMM bünyesinde gerçekleştirmek üzere bir çalışmaya başladık. Elbette bir takım sıkıntılar, sancılar olacaktır. Hatta bu komisyon kurulduğunda bir çok kesim, kişi komisyonun geleceğinden endişeliydi. ‘Bu komisyon devam etmez mutlaka siyasi partiler birisi bu masayı dağıtır, bu masadan kalkar. Komisyonda sona erer’ anlayışındaydı. Ama bu gerçekleşmedi. Bu eklendi boşa çıktı. Ben yine Anayasa Komisyonu’nun çalışmasına devam edeceğini düşünüyorum. Hiçbir siyasi partinin oradan kalkmak gibi bir düşüncesinin olmamasını temenni ediyorum" cevabını verdi.
AK Parti Grup Başkanvekillerinin kendilerini son derece iyi ağırladığını ifade eden Hamzaçebi, görüşmede ’çiğ köfte’ gördüklerini söylemesi üzerine, "AK Parti Grup Başkanvekili arkadaşlarımıza misafirperverliklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Çok güzel ağırladılar" dedi.

TUTUKLU VEKİLLER
Tutuklu vekillerin pazarlık konusu yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya ise Hamzaçebi, "Anayasa yapımı gibi bir konuyu bir pazarlık olarak düşünmemek gerekir. Yasama dokunulmazlığı, tutuklu milletvekilleri gibi bir konularda 4 siyasi partinin mutabık kalacağı şekilde bir çözüme kavuşturulabilir. CHP olarak bu konudaki arzumuzu ifade ettik. Ama karar anayasa Uzlaşma Komisyonu’nundur" diye konuştu.
(İHA)