BIST 9.953
DOLAR 35,39
EURO 36,55
ALTIN 3.019,34
HABER /  GÜNCEL

6 Kasım İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bugün: İsrail'de üçüncü intifada korkusu ve ara seçim sonrasında Başkan Barack Obama'nın Beyaz Saray'daki son iki yılı.

Abone ol

Daily Telegraph'ta, Kudüs'te dün Hamas üyesi olduğu belirtilen bir Filistinlinin, aracını yayaların üzerine sürerek gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili haberde, İsraillilerin 3'üncü inrifadanın başlamasından korktukları belirtiliyor.

Gazete, bir polisin öldüğü 14 kişinin de yaralandığı saldırıdan sonra saldırganın öldürüldüğünü, eylemi Hamas'ın üstlendiğini aktarıyor.

Hamas'ın açıklamasında bu "şanlı operasyonun" Filistinlilerin dökülen kanları, Mescidi Aksa ve Kudüs" için gerçekleştirildiği belirtildi.

Geçen aydan beri gerginliğin giderek tırmandığına dikkat çeken Daily Telegraph'a göre, Bar İlan Üniversitesi'nden Prof. Menahim Klein, 1980'ler ve 2000-2005 yılları arasındaki Filistin halk ayaklanmasının ardından İsrail'in üçüncü intifadayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

'3. İntifada'

Prof Klein, "Bunun bir intifada olmadığını söyleyenlerin aklında model olarak birinci ve ikinci intifada var. Bu diğerlerinden farklı olabilir. Sonunda İsrail'in otoritesi halk tarafından reddediliyor. Bu lokal bir intifada ve İsrail kontrol altında tutmaya çalışıyor. İsrail Kudüs'teki intifadayı durdurmak için yasaları ve Yahudi yerleşimi yayılmacılığını kullanıyor" diyor.

Daily Telegraph gazetesine göre, Kuzey Irak'taki Kürt güçlerinin İngiltere tarafından gönderilen ilk parti ağır makineli silahları teslim aldı.

Gazeteye göre Kürt liderler ve komutanları, Irak Şam İslam Devleti militanlarıyla savaşlarında daha fazla silaha ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Daily Telegraph, "Cesurluklarıyla bilinmelerine rağmen, Kürt güçleri silah gücü bakımından Irak üslerindeki modern Amerikan silahlarını ele geçiren IŞİD'in karşısında zayıf kaldı" dedi.

'Kürtler daha fazla silah istiyor'

Gazete, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon'ın Irak'a gittiği gün ciddi bir silah sorunu yaşadıkları uyarısında bulunduğunu aktardı.

Guardian gazetesinde, ABD'de Salı günü yapılan ve Cumhuriyetçilerin Kongre'nin iki kanadında da çoğunluğu ele geçirdikleri ara seçimlerle ilgili haberinde Başkan Barack Obama'nın ağır bir darbe aldığı belirtiliyor.

'Obama'nın dış politikaya odaklanmaktan başka şansı yok'

Gazetede Ewen MacAskill imzalı bir analizde, Obama'nın Beyaz Saray'da kalan son iki yılında dış politikaya odaklanmak zorunda kalacağına dikkat çekiliyor:

"Cumhuriyetçilerin bir anda iç politikada Demokratlarla birlikte hareket etmeleri olası olmadığı için Başkan'ın dış politikayla ilgilenmekten başka seçeneği yok. Obama Beyaz Saray'a ABD'nin yeni bir uluslararası yaklaşım benimseyeceği konusunda büyük umutlarla girdi. 2009'da Kahire'deki konuşmasında Müslümanlarla yeni bir başlangıç yapacağını söyleyince umutlar daha da arttı. Bu erken iyimserlik yerine düş kırıklığına bıraktı. Ama şimdi bırakacağı mirası düşünen Barack Obama, büyük bir dış politika başarısı arıyor."

"En büyük umudu ise İran. Obama, İran'la nükleer programı konusunda diplomatik bir uzlaşma arama vaadiyle göreve geldi. Bu selefi Bush'un kavgacı söyleminden farklı bir yaklaşımdı. İran, ABD, İngiltere ve diğer ülkeler şimdi, Tahran'ın yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını sınırlamasını amaçlayan müzakerelerin son aşamasında. Anlaşma için 24 Kasım hedefleniyor."

"Cumhuriyetçiler, sadece mevcut yaptırımları kaldırmaya karşı çıkmakla kalmayıp, İran'a yeni yaptırımlar getirilmesini de isteyebilirler. Beyaz Saray Obama'nın bu durumda başkanlık yetkilerini kullanarak, yaptırımları geçici olarak kaldırabileceğini belirtiyor. Ancak İran'ın tepkisinin ne olacağını kestirmek güç. Tahran pragmatik davranıp Obama'nın tek taraflı kararını kabul edebilir ya da Kongre onayı için ısrar edebilir."

"ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin son çabalarının başarısız olmasından sonra, Obama'nın son iki yılında İsraillilerle Filistinliler arasında bir anlaşma olması uzak bir ihtimal."

"Obama'nın en büyük dış politika miraslarından muharip birliklerin 2011'de çekilmesinden sonra ABD'nin Irak'taki savaşını bitirmek olacak. Ancak o dönem bu kararın aceleye getirildiğini söyleyen Cumhuriyetçiler Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) yükselişiyle haklı çıktıklarını hissediyorlar. Cumhuriyetçiler, Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesi için askeri müdahalede ısrarcı olmadığı için de Obama'yı eleştiriyorlar. Kongre'deki Cumhuriyetçiler, önümüzdeki dönemde Rusya karşıtı söylemlerini sertleştirebilirler. Hatta bazıları Ukrayna'ya daha gelişmiş silahlar gönderilmesini isteyebilir"

Financial Times'ın manşetinde Cumhuriyetçilerin önümüzdeki iki yılda iş dünyası lehine reformlar yapması için baskıyı artıracağı belirtiliyor.