BDP, Öcalan'la altıncı kez görüşebilmek için Adalet Bakanlığı'na başvurdu
Abone olHeyette geçtiğimiz yıl Şemdinli'de PKK’lılarla kucaklaşanlar arasında yer alan BDP’nin diğer Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın da bulunması bekleniyor.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın hükümlü bulunduğu İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı'na yeni başvuru yaptıklarını açıkladı.
DEMİRTAŞ GİDECEK İSİMLERİ AÇIKLADI
İmralı'ya gidecek heyette daha önceki heyetlerde de bulunan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın bulunduğunu öğrenildi.
Demirtaş, bir otelde düzenlenen Demokrasi ve Barış Konferansı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"İmralı'ya yeni bir heyetin ne zaman gideceği" sorusu üzerine de Demirtaş, "İmralı'ya yeni bir heyetimizin gidişi konusunda Adalet Bakanlığına bir başvuru yaptık. Geçen hafta sonu, perşembe, cuma itibarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta bu ziyaret olur mu olmaz mı, Bakanlığın cevabına göre gerçekleşmesini arzuluyoruz" dedi.
İSİMLER ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL
Bu kez BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak'ın İmralı'ya gitmesini arzuladıklarının bildiren Demirtaş, "İsimler çok önemli değil ama partimize bu başvuru bu şekilde sirayet etti. Sonucuna bakacağız. İsimler çok önemli değil, bu konuda çok ısrarcı değiliz" açıklamasını yaptı.
Demirtaş, terör örgütü PKK'nın silahlı güçlerinin tahminen haziran ayının sonuna kadar Türkiye'den çekilmiş olacağını vurgulayarak, "Eğer bu takvimi aynı zamanda demokratik reformlar için de bir ölçü olarak alırsak Parlamentonun bu yaz çok tatil yapmak yerine biraz daha fazla çalışması gerekebilir. Parlamento bu kadar kritik bir sorunun çözümünün tartışıldığı bir dönemde tatil yapmak yerine yasal reformlar, toplumun beklentisi olan yeni anayasa konusunda biraz daha yoğun çalışabilir" değerlendirmesini yaptı.
BAŞARILI OLSAYDI 4.MURAT OLURDU
Demirtaş, Parlamentodan geçen "içki düzenlemesi"ne de değinerek, Hükümetin toplumsal, kamusal düzene ilişkin tedbirleri güvenlikçi ve yasakçı bakış açısıyla ele almayı tercih ettiğini savundu.
Bunun BDP'nin tarzı olmadığını kaydeden Demirtaş, sigara ve alkol gibi toplumsal doku ve kişi sağlığına zarar veren maddelerle mücadele etmek gerektiğini ancak bunun yolunun Parlamentodan yasaklayıcı hükümler çıkarmak ve uygulamada da kişilerin yaşam tarzına müdahale anlamına gelecek tavırlar olmadığını ileri sürdü.
Demirtaş, BDP olarak insan sağlığına ve toplum dokusuna aykırı maddelerle mücadeleye destek verdiklerini ancak bunun yolunun toplumun hayat tarzını etkileyebilecek yasakçı tedbirler olmadığını söyledi.
Mücadele için toplumsal bilinç yaratılması gerektiğini öne süren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yasakların özendirici hale gelebileceğine de dikkati çekti. Demirtaş, "4. Murat örneği çok sık verilir. Ben onu tekrarlamak istiyorum, başarılı olsaydı 4. Murat başarılı olurdu" dedi.
Konferansa katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu da gazetecilerin sorusu üzerine, Demirtaş'ın "konferansa kişisel olarak katılmış olabileceği" yönündeki sözlerine "Ben aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısıyım" ifadeleriyle yanıt verdi.