BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.064,63
HABER /  EKONOMİ

'5G kullanalım' diyen Erdoğan'dan sert 4G tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli üretim 4G baz istasyonu standını gezerken "Dünya 5G için çalışırken biz niye bunun için çabalıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam, "4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G'li bir çöplük haline döner" demesinin ardından, Aselsan'ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun sergilendiği standı gezerken 4G standıyla karşılaşması sonrası tepki gösterdi. İddialara göre bu standlarda 4G ile ilgili yapılan araştırma ve yerli üretim çalışmalarının aktarılması üzerine Erdoğan tepki gösterdi ve "Dünya artık 5G için çalışıyor. Biz niye 4G için çabalıyoruz" dedi.

ERDOĞAN NEDEN 4G'YE TEPKİLİ?

Hürriyet'in haberine göre, Erdoğan'ın 4G ihalesiyle ilgili bu çıkışı öncesinde, Türk Telekom'un 175. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kurulan standları gezerken kendisine verilen bilgilerle bu kanaate ulaştığı belirtiliyor.

erdogan-ve-esi-4g.jpg 

"DÜNYA 5G İÇİN ÇALIŞIYOR, BİZ NİYE 4G İÇİN ÇABALIYORUZ"

Haberde, 'Aselsan'ın 4G için geliştirdiği Milli Baz İstasyonu Projesi de belirsizliğe itildiği' ve Aselsan yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, projeye devam edip etmeme konusunda karar vereceği iddiaları da yer aldı.

TÜRKİYE 5G'YE NE ZAMAN GEÇECEK?

Türkiye'nin, 5G'ye ilişkin hedeflerinin de belirlendiğini Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, 5G mobil genişbant internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge çalışmalarına başlanacak, yerli sanayinin bu alana özendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, söz konusu dönemde 5G Ar-Ge ve standart çalışmaları yürütülecek. Bu çalışmalarda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜBİTAK, Türk Standardları Enstitüsü ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapacak.


Anadolu Ajansı'nın haberine göre bu kapsamda, 5G mobil genişbant internet için kullanılacak elektronik haberleşme ekipmanlarının Ar-Ge çalışmalarına başlanacak ve 5G için uygulanacak standartların gelişmesi sürecine katılım sağlanacak. 5G elektronik haberleşme ekipmanlarının Türkiye'de de üretilmesine imkan sağlamak üzere yerli sanayinin bu alana özendirilmesi amacıyla Ar-Ge kaynakları kullandırılacak.

UZMANLAR '2020' DİYOR

Erdoğan'ın 5G çıkışı sonrası en çok merak edilen konulardan biri haline gelen 5G hayatımıza ne zaman girecek? Al Jazeera'nin ilgili haberine göre, 'Yüksek hızlı mobil internet teknolojisi' anlamına gelen 4G, dünyanın bazı ülkelerinde 200 milyonun üzerinde kişi tarafından kullanılıyor, fakat 5G için henüz oturmuş bir standart bulunmuyor ve 2020 yılından önce yaygın kullanıma sunulması da beklenmiyor.

ERDOĞAN 5G İÇİN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk Telekom'un 175. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende, dünyada 5G'nin, 3G altyapısı olan Türkiye'de ise 4G'nin konuşulduğunu belirterek, "4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G'li bir çöplük haline döner" demişti.

"3G İLE BİRAZ DAHA SABIR, 3G'DEN 5G'YE ATLAYALIM"

erdogan.20150422110625.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4.jenerasyon mobil altyapısı (4G) ile ilgili olarak da,  "Şimdi 4G meselesi konuşuluyor. Ben de diyorum ki, dünya şu anda 5G'yi konuşuyor, biz 3G'deyiz. Dolayısıyla 4G ile bizim zaman kaybetmemize gerek yok. Öyleyse biz şu anda 3G ile biraz daha sabır, iki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Biz buna adım atmalıyız. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner. Bunu aşmamız lazım. 3G'de iyi bir noktadayız, sabırlı olalım, 5G'ye çalışalım, 3G'den 5G'ye atlayalım. Yapmamız gereken bu. Bunu yapar mıyız? Kesinlikle yaparız. Bu safhalara biz iyi geldik." demişti.

5G'NİN 4 G'DEN FARKI NE? NEDEN 4G'Yİ ATLAMAMIZ GEREKİYOR?

4G’nin daha hızlı sürümü olarak tanımlanan 5G ise henüz taslak aşamasında olan bir teknoloji. Dünyanın farklı ülkelerinde farklı kurum ve devletler tarafından çeşitli denemeleri yapılan 5G teknolojisinde teorik olarak 1 Gbps hızlara ulaşılabiliyor. Yapılan testlerde bu hızın da üzerine çıkıldığı durumlar oldu ancak bunların büyük bir çoğunluğu ideal şartlarda gerçekleştirilen testlerde elde edilen rakamlar. Gerçek dünyada bu değerleri elde etmek çok zor.

ekran-resmi-2015-04-22-11.09.36.png
2020 YILINDA TESTLER VE DENEMELER YAPILACAK

5G ile ilgili çalışmaları yapan kuruluşların başında NGMN (Next Generation Mobile Networks - Gelecek Nesil Mobil Ağlar) birliği geliyor. Dünya çapında 25 operatörün üye olduğu birliğe, 34 üretici ve 25 üniversite ve araştırma şirketi de katkıda bulunuyor. Birliğe Türkiye’den Turkcell de üye. 5G standartları konusunda çalışmaları olan birlik, 2020 yılı ve sonrasında bu teknolojiyi kullanıma sunabilmek adına standartları oluşturmaya çalışıyor. Birliğin hazırladığı yol planına göre 2016 ve 2017 yılları arasında 5G standartları oluşturulacak. 2018 yılında 5G ile ilgili geliştirmeler yapılacak. 2019 ve 2020 yılında ise testler ve denemeler yapılacak. Yeni teknolojinin 2020 yılından sonra kullanıma sunulması bekleniyor.

2018'DE GÜNEY KORE'DE KISMEN DE OLSA KULLANILACAK

Mobil internet hızlarının yüksek olduğu Güney Kore’de 2018 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları’nda Samsung’un 5G teknolojisinin kısmen de olsa kullanılması planlanıyor. Samsung’tan yapılan açıklamaya göre bu gerçekleştiği takdirde 5G teknolojisini 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda kullanıma sunabilecekleri ifade edildi.

Bir diğer 5G testi de İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Yapılan testte saniyede 1 Tbps hızlara ulaşıldı. İngiltere’de iletişim sektörünü düzenleyen kurum Ofcom’dan yapılan açıklamaya göre 2020 yılından itibaren 5G’nin kullanıma sunulacağı belirtildi.

5g.jpg

TEKNOLOJİDE YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATACAK

5G üzerinde çalışan bir diğer firma da Nokia Networks. Firma geliştirdiği 5G teknolojisinin Google Fiber'den 10, 4G'den ise 40 kat hızlı olduğunu belirtti. Saniyede 10 Gigabit veri aktarımı sağlayan teknoloji, yüksek çözünürlüklü filmlerin birkaç saniyede cep telefonlarına indirilebileceği anlamına geliyor. Gerekli altyapının sağlanması halinde, 5G'nin '8K' kalitesindeki 3D filmlerin aktarımına bile izin vereceği öne sürülüyor.

Belirtilen istatistiklerin gerçek dünyaya uyumlu hale gelmesi ise şu an için hayal gibi görünüyor. Nokia, 5G teknolojinin yoğun kullanım nedeniyle gerçek dünyada en fazla saniyede 100 Megabit hıza ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu hız, 4G'nin yaklaşık dört katına denk geliyor.

5G teknolojisinin vaat ettiği hızlarla kullanılabilecek düzeye gelmesi halinde, teknolojinin birçok alanında büyük atılımlar yaşanacak. Robotlar insanların üzerlerine giydikleri kontrol cihazlarıyla eşzamanlı kontrol edilebilecek, bilgi ağları mevcut ağların 10 bin katı kapasiteye ulaşacak. Böylece, milyarlarca cihaz tek bir merkezden yönetilebilecek. 5G bu özelliğiyle Nesnelerin İnterneti (IoT) ve akıllı şehirler gibi yeni nesil teknolojilerin temellerinden birini oluşturuyor.