BIST 9.420
DOLAR 34,39
EURO 36,25
ALTIN 2.838,18
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

500 yıllık 'rüşvet' iddiası asılsız çıktı!

Piri Reis ile çarpışan Hürmüz Kalesi kumandanı Alvaro de Noronha’nın kral III. João’ya yazdığı 31 Ekim 1552 tarihli mektubu okuyunca sosyal medyada olay oldu…

Abone ol

Gazeteci-yazar Metin Soylu dün akşam CİNE5 ekranlarında ‘Zaman Yolcusu’ adlı programa konuk oldu.

Soylu, programda 500 yıl önce Piri Reis’in, son seferi olan Hürmüz Kuşatması esnasında Portekizlilerden rüşvet aldığı ve bu yüzden Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile boynu vurdurulduğu olayın tamamen bir iftira olduğunu söyledi.Truva Yayınları etiketi ile okurla buluşan Piri Reis Haritası’nın Şifresi adlı kitabın yazarı Metin Soylu, Piri Reis ile çarpışan Hürmüz Kalesi kumandanı Alvaro de Noronha’nın kral III. João’ya yazdığı 31 Ekim 1552 tarihli mektubu yayınlayarak tüm ezberleri bozdu.

500 YILLIK RÜŞVET İDDİASI

İşte Soylu’nun sosyal medyada da olay yaratan o açıklaması…

“80 yaşlarında Hint Kaptan-ı Deryalığı’na getirilmiş Piri Reis’in, ‘Portekizlilerden Rüşvet Aldığı’ suçlamasıyla padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın Basra Beylerbeyi Kubad Paşa ve Mısır Beylerbeyi Mehmet Paşa’nın asılsız beyanlarına kulak asarak infaz vermesi, tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Maalesef bu iftiraya yerli ve yabancı pek çok tarihçimiz de halen destek vermektedir. Osmanlı Paşası Piri Reis’e atılan bu iftira ‘bir gerçekmiş gibi!’ bugün dahi okullardaki müfredatlarımızda da okutulmaktadır.

İŞTE O MEKTUP

Portekiz arşivlerinden elime geçen bu mektup tarihi bir belgedir. Piri Reis ile çarpışan Hürmüz kalesi kumandanı Alvaro de Noronha’nın kral III. João’ya yazdığı 31 Ekim 1552 tarihli mektupta olayın aslı şöyle yazılmıştır:

“Hiç kuşku yok ki, Türkler kuşatmaya başladıkları gibi devam etselerdi, surları tamamen yıkabilirlerdi. Sonunda onları öyle zor durumlara soktuk ve öyle tehlikelerle karşı karşıya bıraktık ki kaybetmeleri kaçınılmaz oldu. Bu sebepten ve (Türkler) buraya gelirken bir Kalyonun Bab’ül Mendeb Boğazı’ndan geçerken batmasından ötürü levazım, barut ve harp malzemesinde sıkıntıya düştüler ve kuşatmayı kaldırmaya mecbur oldular. Pîrî Reis’in Hürmüz kuşatmasını kaldırmasının başlıca sebebi kaleyi günlerce top ateşine tutmasına rağmen bir sonuç alamamasıdır. Hürmüz kalesinin duvarlarının sıkıştırılmış topraktan yapılması sebebiyle taş güllelerin duvarlara gömülerek çarpma tesiri meydana getiremediğini, bilakis surları sağlamlaştırdığını, Türklerin surlarda gedikler açmada başarılı olamadıklarından kuşatmayı kaldırmaya mecbur kalmıştır.”

PİRİ REİS'İN RÜŞVET ALMADIĞI ORTADA

Söz konusu mektuptan anlaşılmaktadır ki; Piri Reis, Portekizlilerden asla rüşvet almamıştır. Eğer böyle bir şey olsaydı Hürmüz Kalesi kumandanı Alvaro de Noronha’nın kral III. João’ya yazdığı bu mektupta da yazardı. Padişah Kanuni Sultan Süleyman, Piri Reis’in kıymetini bilemedi ama biz Türk Milleti olarak Osmanlı Paşası Piri Reis’in saygın itibarının yeniden kazandırılması için gereken adımları atmalıyız.”