BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,94
ALTIN 3.000,78
HABER /  GÜNCEL

500 yıllık gelenek Fatih'te hayat buldu!

Fatih Belediyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlatılan 500 yıllık tarihi “Baklava Alayı” geleneğini halkla buluşturmaya devam ediyor.

Abone ol

Osmanlı döneminin en önemli geleneklerinden olan ‘Baklava Alayı’nın 2.si Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in katılımıyla Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleşti. 

Sultanahmet’te, ramazana özel düzenlenen "Baklava Alayı" etkinliğinde vatandaşlar ve turistlere baklava ikram edildi. 60 kişilik mehter takımının konser verdiği etkinlikte, dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri ve 80 askeri görevli de tarihi kişilikleri canlandırdı, ardından, Sultanahmet Cami'sinin belirli yerlerine kurulan masalarda, halka ve turistlere 20 bin kutu baklava ikram edildi.

Bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen etkinlikte Topkapı Sarayı’nın kapısından mehteran eşliğinde çıkan yeniçeriler ellerinde baklava tepsileriyle At Meydanı'na doğru yürüyüş yaptı. III. Ahmet Çeşmesi'nin önünde başlayan yürüyüş, At Meydanı'nın önündeki Alman Çeşmesi'nde kurulan platformda tamamlandı.

Meydanda kurulan sahnede toplanan ekip vatandaşlara 20 bin dilim baklava ikram etti. Tarihçi Talha Uğurluel’in baklava alayı sunumuyla başlayan etkinlik, baklava alayının meydana yürümesi ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte baklava dağıtımı, 6 ayrı noktada kurulan stantlarda gerçekleştirildi. Baklava Alayını cep telefonlarına kaydeden vatandaşlar tarihi canlandırmayı hayranlıkla izledi.

500 YILLIK GELENEK

Baklava Alayı gösterilerinden sonra açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Osmanlı döneminde, 18. Yüzyılın başından 1826’ya kadar yani Yeniçeri ocağı lav edilene kadar her Ramazan ayının 15’inde yapılan Baklava Alayını o günkü uygulamaların hepsiyle birlikte bugün hayata geçirdik. 

O dönemlerde padişah sarayda yapılan bu baklavaları Silahtarağayla birlikte yeniçeri alaylarına gönderilmek üzere böylesine bir alay düzenliyor. 1826 yılında kalkan ve unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği ritüelleriyle birlikte bu gün canlandırdık. Bizde Ramazan Ayının 15’ine denk getirmeye çalıştık. Aslında Ramazanı İstanbul ve Anadolu deyince Fatih aklımıza geliyor. Çünkü bütün camilerin bulunduğu yer burası, hırka-i Şerif burada, Hırka-i Saadet burada ve padişahlar adına yapılmış bütün camiler burada bunlardan daha da önemlisi medeniyetin eşiği olarak kabul edilen Sultan Ahmet burada bulunuyor. İşte bu meydanda tarihte nasıl yapılıyorsa aynısını bizde bu akşam yaptık” dedi