Sezgin Tanrıkulu'ndan "Maden için devreye girenler arasında milletvekili ve bakan var' iddiası..
Abone olÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta Ermenek'te meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak "Bu acı çekilecek gibi değil. Artık bir çözüm bulmalıyız. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde” itirafında bulunmuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Bakan Çelik'e devreye giren 50 kişini içerisinde bölge milletvekili ve bakanın olduğu iddiasını sordu.
CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakaı Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.
Tanrıkulu soru önergesinde, "Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı bölgede 5 firmanın işçilere karşı ortak hareket ettiği, bir firmayla ilgili şikayette bulunan veya insanlık dışı çalışma koşullarına isyan ederek işten ayrılan işçilerin diğer firmalarda işe alınmayarak açlığa mahkum edildiği, bu nedenle de işçilerin bölgedeki çalışma koşullarını çoğu kez ücretlerini alamadıkları halde kabullenmek zorunda kaldığı, bölgede çalışan emekçilerin ailelerinin beyanlarından anlaşılmaktadır." dedi.
Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "Ermenek bölgesindeki maden işletmelerinin beraber hareket ederek, işçileri fişlediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise 1,5 yıl önce basına yansıdığı halde Bakanlığınızca herhangi bir işlem yapılmamasının sebebi nedir?
Taşeron çalıştırılan ve çağdaş sendikal örgütlenmeye sahip olması engellenen emekçilere karşı işverenlerin 'fişleme' yapmak üzere örgütlenmesine göz yumulmasının nedeni, kamuoyuna yansıyan beyanlarınızda belirttiğiniz gibi araya hatırlı kişilerin girmesi midir?
'Madeni kapatmak isteyince 50 kişi devreye giriyor' ifadenizde belirtilen 50 kişi içerisinde bölge milletvekili ve bakanın olduğu iddiası doğru mudur?
İşçilerin çalışma koşullarından şikayet ettikleri takdirde açlığa mahkum edilmesine göz yumulduğu düşünüldüğünde, bu çalışma koşulları nedeniyle meydana gelen iş cinayeti konusunda sorumluluğun gereği olarak istifa edecek misiniz?
Ermenek'te meydana gelen elim olay sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKP Hükümeti adına verdiği demeçte 'İşçi kardeşlerimiz kötü koşulları bize bildirsinler' demiştir. İşçilerin, çalışma koşullarına itiraz ettiği anda patronları tarafından fişlendiği ve Bakanlığınızın bu fişlemeye seyirci kaldığı düşünüldüğünde, işçilerin Bakanlığa şikayette bulunduğu ve gerekli işlemlerin yapılmayarak Bakanlığınızın sorumluluğunu yerine getirmediği iddiası doğru mudur?
İddia doğru ise Bakanlığınızın bu şikayetlere kayıtsız kalmasından dolayı, yetkili kişiler hakkında idari ve adli işlem başlatılacak mıdır?"
Anahtar Kelime: Sezgin Tanrıkulu, maden, devreye girmek, milletvekili, bakan, Faruk Çelik