Çukurova'da yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen, Yedigöze Barajı'nın gövde kazısına başlandığı belirtiliyor.
Abone olÇukurova'da yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen, 50 bin kişiye istihdam kapısı açacak, elektrik üretimi ve sulama amaçlı Yedigöze Barajı'nın gövde kazısına başlandığı bildirildi.
SANKO Holding tarafından Adana'nın Aladağ ve İmamoğlu ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerinde inşaatı devam eden sulama ve enerji üretimi amaçlı Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) yöre halkı tarafından umutla bekleniyor.
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'in kurulu gücünün 320 megavat, yıllık üretiminin yaklaşık 1000 Gwh (bir milyar kilovat saat) olacağını ve proje kapsamında 75 bin hektar arazinin suya kavuşacağını söyledi.
Konukoğlu, 50 bin kişiye istihdam sağlayacak, sulama ve enerji üretimi amaçlı Yedigöze Barajı'nın gövde kazısına başlandığını belirterek, ''Yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen bu projeyle Çukurova'nın GAP'ı (Güneydoğu Anadolu Projesi) doğacak'' dedi.
Yaklaşık 600 milyon dolara mal olması öngörülen Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'in yörede 50 bin kişiye istihdam sağlayacağına dikkati çeken Konukoğlu, şunları söyledi:
''Derivasyon tünellerinin kazısı tamamlanarak Seyhan Nehri'nden akan suyun yönü değiştirildi, santral binasının inşaatı devam ediyor. Şu ana kadar yüzde 30-35 fiziki gerçekleşme sağlandı. Çalışmalar proje hedefleri doğrultusunda herhangi bir aksama olmadan devam ediyor.''
Konukoğlu, enerji ihtiyacının kesintisiz, kaliteli, güvenilir, ekonomik ve çevreyi mümkün olan en az düzeyde etkileyecek şekilde karşılanması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir enerji üretimi yapan hidroelektrik santrallerin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Bu anlayışla gerçekleştirilmekte olan Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES, ülkemizde yürütülmekte olan en önemli projelerden birisidir. Bu proje ile toprak suya kavuşurken yöre, dolayısıyla da ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacak.''
Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'te enerji üretimine 2010 yılında başlanacağını vurgulayan Konukoğlu, ''Daima temel ve gerekli ürün ve hizmetlere yatırım yapan ve toplum çıkarına olmayan hiç bir faaliyette bulunmamaya azami özen gösteren SANKO, ülkemizin enerji ve sulama sektöründeki en önemli yatırımlarından olan Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'i inşa etmenin gurur ve onurunu taşımaktadır'' diye konuştu.
YÖRE HALKI YARIM ASIRDIR BEKLİYOR
Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu, tarımın en önemli merkezlerinden Çukurova'da, yeni bir Çukurova yaratacak olan Yedigöze Barajı, yöre halkı tarafından yaklaşık yarım asırdır bekleniyor ve inşaat ile ilgili çalışmalar 1995'den beri gündemdeydi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 1995'de yap-işlet-devret modeliyle ihalesi yapılan, 2000 yılında Bakanlar Kurulu'nun 1450 sayılı kararıyla Erg İnşaat Kollektif Şirketi'ne ortak inşaat yapım izni verilen Yedigöze barajını üstlenen firmanın, enerji alım garantisi verilmemesini gerekçe göstererek, işe başlamaması nedeniyle, proje, SANKO Holding'e verilmişti.