BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

5 yıl sonra ortaya çıkan gerçek!

Rehabilitasyon merkezi görevlisi araştırma için geldiği evde iki kardeşin beş yıllık gerçeğini ortaya çıkardı

Abone ol

Kahramanmaraş'ta işitme engelli Nuri-Gül Berki çifti, 6 yıllık evlilikleri boyunca iki çocuk sahibi oldu.

Ramazan ve Raşit ismini verdikleri oğullarını, işitme engelli oldukları düşüncesiyle büyüttüler. Ramazan 4, Raşit de 5 yaşına geldi. Bu süre içinde çocukların duyuyor olabileceğine dair hiçbir belirtiye rastlanmadı. Ta ki, özel bir rehabilitasyon merkezi görevlisi araştırma için geldiği evde, çocukların seslere tepki verdiğini anlayıncaya kadar... Ramazan ve Raşit'e işitme testi uygulayan görevliler, konuşabileceklerini belirledi. Eğitime alınan çocuklar, şimdi kullanamadıkları konuşma becerisini edinmeye çalışıyor

Hatice Aktemur, Pınarbaşı Mahallesi'nde engelli ailelerin tespiti için yaptığı araştırmada ilginç bir olayla karşılaştı. Nuri ve Gül Berki çiftini evlerinde ziyaret eden görevliye, çiftin iki oğlu Ramazan ve Raşit'in de engelli olduğu söylendi. Ancak durum, çocukların seslere tepki verdiğinin anlaşılması üzerine değişti. Hastanede işitme testi yapılan çocuklarda kaybın, normal insanda da görülebilecek 25-30 desibel civarında olduğu belirlendi. Çocuklarla yakından ilgilenen Aktemur, öğrettiği birkaç basit kelimeyi de kardeşlerin zorlanmadan söylediğini gördü. İşitme engelli ailelerinin yanında, işaret dilini öğrenen çocuklar, özel rehabilitasyon merkezinde eğitime alınacak.

Kardeşlerin sağır olmadığını fark eden ve eğitim almaları için gerekli girişimleri başlatan Aktemur, yaşadığı süreci şöyle anlattı: "Bugüne kadar çocuklarında aynı engelin bulunmadığını anlamayan Berki çiftinin komşuları da durumun genetik olduğunu düşünmüş. Sülalede birçok bireyin de sağır olması bu şekilde düşünülmesine yol açmış. Çocukların engelinin bulunmaması hepimizi çok sevindirdi. Biz hazırlanan raporların ardından, bu çocukları rehabilitasyon merkezimizde eğitime almayı düşünüyoruz. Bu çocuklara kesinlikle eğitim vermeliyiz. Konuşma yetilerini tam olarak geri kazanmamız için bu şart."