Economist'ten Türkiye'de basın özgürlüğü sınırlamaları eleştirisi; FT: Türkiye'nin Suriyeli mülteci sorunu; Times: Hamas Suriye'de Özgür Suriye Ordusu militanlarını eğitiyor
Abone olEconomist dergisi Türkiye'de basın özgürlüğü konusuna yer verdiği bir yazıda hükümetin özgür basını baskı altına almak için farklı yollar bulduğunu yazıyor.
Dergi; "Önce, genellikle bir başbakanlık danışmanından olmak üzere, telefon gelir. Bir köşe yazarının eleştirel yazılarından duyulan memnuniyetsizlik aktarılır. Yazar uyarılır. Patronlar "içeriğini biraz yumuşat" der. Yazar pozisyonunu korur ve sonra işten atılır." diyor.
Economist'e göre, Türkiye'nin en büyük medya patronu Aydın Doğan'a kesilen 2.5 milyar dolarlık cezayı hatırlayan ve çeşitli finansal çıkarları olan medya patronları bir işten çıkarma furyası başlattı.
Aydın Doğan'ın da, üzerindeki baskı azalana kadar Erdoğan'ı eleştiren bazı kişileri medya imparatorluğundan attığını belirten derginin yazarı, kendisinin de bu yazıya başladığı sıralarda yerel bir gazeteden kovulduğunu yazıyor.
Economist dergisi, yazılarını yazarlarının ismiyle yayınlamıyor. Ancak yazıyı kaleme alan Amberin Zaman, burada Habertürk'ten kovulmasına göndermede bulunuyor.
"İşten çıkarılanlar şanslı"
Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi'nin sözlerine de yer verilen yazıda, "işten çıkarılanların şanslı olanlar olduğu", Türkiye'nin dünyada en çok gazeteciyi hapiste tutan devlet olduğu da belirtiliyor.
"Artan sayıda gazeteci, devam edebilmek için oto-sansüre başvuruyor. Hükümetle bağlantılı yolsuzluk skandalı iddiaları girilmez bölge olarak belirlenmiş. Türkiye'nin Suriyeli isyancılara gizli desteği de öyle. New York Times'ta son dönemde çıkan araştırma haberinde belirtilen Ankara'daki Esenboğa havalimanının Katar ve Suudi silahlarının isyancılara aktığı büyük bir odak olduğu iddiaları görmezlikten gelindi."
Dergi, Türkiye'deki gazetelerin, ülkedeki basın özgürlüğünün mevcut durumuna rağmen, Almanya'daki bir davada basına ayrılan koltuklar konusu üzerinden başka devletleri suçladıklarına da işaret ediyor.
Economist, Ak Parti'yi savunanların, hükümetin ülkeyi daha demokratik bir yer yaptığını vurguladıklarını belirtip, bunun doğru olduğunun ve partinin laik rakiplerine oranla generallerin sınırlanması ve Kürtlere verilen haklar konusunda gelişmeler kaydettiğinin altını çiziyor.
Dergi son olarak, geçmişte onlarca Kürt gazetecinin işkenceden geçirildiği ve öldürüldüklerini; medya patronlarının o günlerde ordunun önünde eğildiklerini ancak AK Parti'nin 10 yıllık iktidarından sonra kaydedilen ilerlemeler argümanının gittikçe zayıfladığının altını çiziyor.
Türkiye'deki Suriyeli mülteciler
Financial Times gazetesinden David Gardner, Türkiye'nin Suriye'den kaçan 187 bin misafiri 17 kampta barındırırken, 200 bin Suriyelinin ise Türkiye kentlerinde olduğunu belirtiyor.
Yazıda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri'nin kayıt altındaki Suriyeli mülteci sayısını bir milyon olarak verdiği; bunun yanı sıra iki milyon Suriyelinin de ülke içinde yerinden edildiği kaydediliyor.
Gardner, Boynuyoğun mülteci kampını gezerken konuştuğu 28 yaşındaki Musab'ın, yandaki Türk içişleri bakanı yetkilisinin duyabileceği şekilde bazen kamptan çıkıp Suriye'ye geçerek rejimin güçlerine karşı savaştığını da aktarıyor.
Ancak haber-yorumda, içişleri bakanlığı yetkilisinin, "silahlı örgütlerin gençleri bünyelerine aldığı" iddiasını reddettiği ancak bir mil ötede ordudan ayrılan ve Türkiye topraklarını üs olarak kullanan Suriyeli askerlerin ailelerinin de kaldığı özel bir kamp olduğu da belirtiliyor.
Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetinin nedenleri arasında Boynuyoğun kampının bulunduğu Hatay'da farklı dinlere mensup toplulukların bulunduğu; kent nüfusunun yaklaşık dörtte birinin Nusayri Arap Alevilerden oluştuğu da yazıda yer verilen bilgilerden.
Times gazetesi, bir zamanlar Suriye'nin himayesinde olan Hamas'ın taraf değiştirerek Suriyeli isyancılara silahlı eğitim vermeye başladığını yazıyor.
Diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Özgür Suriye Ordusu birimlerine eğitim verdiği belirtiliyor.
"Hamas ÖSO'yu eğitiyor"
Gazeteye göre bu, Gazze Şeridi'nde kontrolü elinde bulunduran Hamas'ın Suriye'den tam olarak kopup, Katar'ın himayesini kabul ettiğini doğrulayan bir gelişme.
Times'a bilgi veren diplomatik kaynak, el Kassam Tugayları'nın Şam yakınındaki birimleri eğittiklerini, "uzmanlaşmış" bu militanların "oldukça iyi" olduğunu da belirtiyor.
Ancak gazete, Hamas'ın Lübnan'daki yetkilisi Osama Hamdan'ın bu tür bir bağın varlığını sonuna kadar reddettiğini, Hamdan'a göre Suriye'de hiçbir İzzeddin el Kassam militanının bulunmadığını da ifade ediyor.