BIST 9.980
DOLAR 35,39
EURO 36,57
ALTIN 3.016,32
HABER /  GÜNCEL

5 firma daha teşhir edilecek

Sağlıksız üretim yapan 2 markanın teşhir edilmesi, 3 markanın ise reklamlarının durdurulmasının ardından 5 firma daha topun ağzında!

Abone ol

Böylece satışı ve reklamı durdurulan, teşhir cezası verilen bal üreticisi sayısı 10'a yükselecek. Zaman'ın edindiği bilgiye göre teşhir edilecek 5 firmanın ürettiği balın içerisinde kabul edilebilir sınırların üzerinde şeker, glikoz şurubu veya polen bulundu.

İnceleme sonuçlarına ilişkin tespitler Bakanlık tarafından firmalara tebliğ edildi. Teşhir edilecek 5 firmadan birinin, tanınmış marka sahibi olduğu belirtildi. Çok sayıda firmanın bal lezzeti verebilmek için polen kullandığının tespit edildiğini aktaran Bakanlık kaynakları, tüketicinin mağdur edilmemesi için numuneleri incelemeye devam ettiklerini kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Vatandaşın sağlıklı ürün tüketebilmesi için, son günlerde sayısı artan ve reklamları ve medyaya yansıyan bal firmalarını incelemeye aldık. Televizyonların yanı sıra internette de çıkan reklamlardaki ürünleri de kontrol ediyoruz." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetim birimleri, daha önce uygulamadıkları sıra dışı yöntemleri de kullanıyor. Alınan bilgilere göre bazı firmalar depolarında sağlıklı ürünlerini bulunduruyor. Pazarlama ve satış ayağında ise sağlıksız ürünü piyasaya sürüyor. Bakanlığın teşhir etmeye hazırlandığı firmalardan birinin deposunda gıda kodeksine uygun ürün çıkması üzerine internet üzerinden telefonla aynı markalı üründen sipariş verildi. Telefonla siparişi verilen aynı marka ürünün içerisinde bal yerine yoğun miktarda glikoz şurubu ve polen tespit edildi.

Katkılı balı doğal diye satan işletmeleri teşhir eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balın ardından rotayı gıda takviyesi ürünlerine çevirecek. Bakan Mehdi Eker, gıda takviyesi reklamlarına dikkat çekerek, bunların 'her derde devaymış' gibi yansıtılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Eker, bu ürünlerin reklamlarına ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini, vatandaşın da bu konuda duyarlı olması gerektiğini kaydetti. Bakan Eker, vatandaşlardan Alo Gıda Hattı'nı arayarak kendilerine destek vermelerini istedi. Bakanlık, haksız bir şekilde tüketicinin kafasını karıştıracak reklam yayınlarının kaldırılması için de RTÜK'le görüşüyor.

Ankara'daki Uluslararası Kooperatifler Yılı toplantısı açılışında konuşan Bakan Eker, gıda güvenliği ile ilgili 102 yönetmelik çıkardıklarını, bu sayede tüketicinin sağlığıyla oynayan bozuk gıda üretenleri tespit edebildiklerini ifade etti. Konuşmasında kooperatifçilerin büyük bir kitle olduğunu belirten Eker, Türkiye'de sadece tarımsal faaliyetlerle ilgili 10 binden fazla kooperatif bulunduğunu söyledi. Bakanlık bin 838 tarımsal kalkınma kooperatifine 1,8 milyar lira aktardı. Kadınların çoğunlukla üyesi olduğu 36 kooperatife de pozitif ayrımcılıkla ek destek verildi.