Amerikan gizli belgelerinden Çin'in Google ile mücadelesine ilişkin ayrıntılar, Asil Nadir'in Londra'da kısa süreliğine gözaltına alınması ve Wikileaks belgelerinden sızan İngiltere ABD ilişkileri.
Abone olWikileaks internet sitesinin sızdırdığı Amerikan gizli belgelerini yayınlayan gazetelerden Observer bugünkü manşetine Çin'in internet arama motoru Google ile mücadelesine ilişkin ayrıntıları taşımış.
ABD'nin Pekin büyükelçiliğinden Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen kriptolu mesajda, Google'ı ülkedeki faaliyetlerine son vermeye iten siber saldırıların Komünist Parti politbürosunun üst düzey üyelerinden biri tarafından yönlendirildiği iddia ediliyor.
Belgeye göre söz konusu politikacı Google'a ismini girdiğinde kendisini eleştiren yazılara rastlamış ve bunun üzerine şirkete düşman olmuş.
Observer bunu takip eden siyasi güdümlü saldırılar sonucu, Google'ın Ocak ayında 400 milyon internet kullanıcısına sahip Çin pazarından çıkmak zorunda kaldığını hatırlatıyor.
Belgelerde, söz konusu bilgileri Amerikalılara veren Çinli kaynak, "Google'e yönelik saldırıların yüzde 100 siyasi içerikli olduğu, Çin'deki arama motorlarıyla Google arasındaki rekabetle hiç bir ilgisi olmadığı" bilgisine de yer veriyor.
Ancak Observer'ın yer verdiği Amerikan diplomatik yazışmaları, Çin'in siber saldırı yöntemine başvurmasının bu olayla sınırlı olmadığını gösteriyor.
Belgelere göre Pekin yönetimi hacker olarak tabir edilen bilgisiyar korsanları istihdam eden bazı şirketlerle ilişki içinde ve bunların hizmetlerine sık sık başvuruyor.
Asil Nadir gözaltına alındı
Independenton Sunday Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in Londra'da, kefalet koşullarına uymadığı gerekçesiyle kısa süreliğine gözaltına alındığını duyuruyor.
Sahibi olduğu Polly Peck şirketinin hissedarlarına ait yaklaşık 52 milyon doları zimmetine geçirmekle suçlanan Asil Nadir 1993'te İngiltere'yi gizlice terk ederek Kuzey Kıbrıs'a kaçmış, Ağustos ayında ise adil yargılanması için koşulların olgunlaştığını söyleyerek geri dönmüştü.
Nadir'in dava görülürken kefaletle serbest bırakılmasına karar verilmiş ve şu koşullar getirilmişti:
Pasaport ve seyahat belgelerini teslim etmek, gece yarısından sabah 6'ya dek sokağa çıkma yasağı, tutuksuz yargılandığı sürece bileğine elektronik kelepçe takmak ve haftanın belirli bir günü polise bildirimde bulunmak.
Nadir'in bu koşullardan hangisini yerine getirmediği için gözaltına alındığı ise açıklanmadı.
İngiltere ABD'nin finosu olmamalı
Sunday Times Wikileaks'in sızdırdığı belgelerden yola çıkarak İngiltere Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerinin bir fotoğrafını çekiyor başyazısında.
Bu hafta kamuoyuna yansıyan diplomatik yazışmalara göre, şu anda Liberal Demokratlar ile koalisyon halinde iktidarda olan Muhafazakarlar, muhalefette oldukları dönemde görüştükleri Amerikalı yetkililere, iktidara gelmeleri durumunda ABD'ye sadık kalacaklarına ilişkin sözler vermişlerdi.
Buna göre Dışişleri Bakanı William Hague İngiltere'de "Amerikan yanlısı bir rejim" sözü vermişti.
Başbakan David Cameron ve Maliye Bakanı George Osbourne ise "Thatcher çocukları" olduklarını vurgulayarak Atlantik ötesiyle ilişkilere verdikleri önemin altını çizmişlerdi.
Sunday Times bu sözleri eleştiriyor ve İngiltere'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin finosu olmaması gerektiğini belirtiyor.