BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,37
ALTIN 2.941,26
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

47 Bin öğretmen için kadro! Torba yasa Meclis'ten geçti

47 bin öğretmen kadrosu, çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısını da içeren "Torba Kanun" teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı

Abone ol

Yasa ile birklikte atama bekleyen 47 bin öğretmen için kadro açılacak. Devlet ilk evliliklerini yapacak çiftlere çeyiz desteği verecek. Çeyiz hesabı açarak askeri 3 yıl sistemde kalanlara en az 25 bin lira biriktirmeleri kaydıyla katkı sağlanacak.

Kanunla, Milli Eğitim Bakanlığına 47 bin öğretmen kadrosu ihdas  ediliyor. Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer  hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine, Genel Kadro ve Usulü Hakkında  Kanun Hükmünde Kararname ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında  yapılan atamaların dışında 31 Aralık 2015'e kadar atama yapılacak.

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı kamu görevlilerine  ilişkin 73 bin ve 77 bin olarak öngörülen atama sayısı, Gençlik ve Spor  Bakanlığındaki yeniden yapılanma gerekçesiyle 73 bin 600 ve 77 bin 600 olarak  değiştiriliyor.

ÇEYİZ HESAPLARINA DEVLET KATKISI

"Torba Kanun" olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

KONUT KATKISI

Bankada Türk lirası cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek.

ÇOCUK YARDIMI

Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili olacak.

KATKI PAYI VVE ÖĞRENİM ÜCRETİ

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda katkı payı alınacak. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öğrenim sürelerinde lisansüstü programlardan mezun olamayan öğrencilerden de katkı payı alınacak.


Ev sahibi hükümet anlaşmaları veya Türkiye'nin taraf olduğu diğer  anlaşmalar çerçevesinde program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının  resmi kullanımları için yapılacak mal teslimi ve hizmet  ifaları, bunların sosyal  ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları mal teslimi ve hizmet  ifaları, bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları ile ilgili mal ve hizmetlerin  bunlara  teslim ve ifası, ilgili kurum, temsilcilik, program, fon ve  özel   ihtisas kuruluşlarının Türkiye'deki faaliyetlerinin devamı veya ilgili kurumlara  ilişkin uluslararası anlaşmaların yürürlükte bulunduğu süre içerisinde katma  değer vergisinden istisna olacak.

Bu kuruluşların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşı olmayan mensuplarına Türkiye'de görevde bulundukları süre içerisinde  yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları da katma değer vergisinden müstesna  olacak.


Türkiye'deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında  görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensupları tarafından  Türkiye'de görevde bulundukları süre içerisinde kendi ihtiyaçları için ilk  iktisabı, ithali veya bunlara teslimi ÖTV'den de istisna olacak.


Vergi Usul Kanunu'na eklenen fıkra ile elektronik ortamda tebligat,  muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış  sayılacak.

YOKLAMA FAALİYETLERİ

Aynı kanunda yapılan değişiklikle, yoklama faaliyetleri elektronik  ortamda da yürütülebilecek ve yoklama fişleri elektronik ortamda da  oluşturulabilecek.

TRT'nin her türlü program, haber, yapım ve yayınlarla ilgili olarak  Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketinden yapacağı mal ve hizmet alımları, Kamu  İhale Kanunu kapsamı dışında olacak.

Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren  kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere, sermaye şirketlerinin  nakdi sermaye artışları ya da yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş  sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Merkez Bankası tarafından en  son açıklanan yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak ilgili hesap döneminin  sonuna kadar hesaplanan tutarın yüzde 50'si, indirimle ilgili hüküm kapsamına  alınacak.

Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın ya da ilk kuruluş  aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak  üzere, izleyen her bir dönem için ayrı  ayrı  yararlanılacak. Sonraki  dönemlerde  sermaye  azaltımı yapılması halinde, azaltılan sermaye tutarı, indirim  hesaplanmasında dikkate alınmayacak. Söz konusu oranı, kanunda belirtilen  kriterler dikkate alınarak, sıfıra kadar indirmeye ya da yüzde 100'e kadar  artırmaya, halka açık sermaye şirketleri için, halka açıklık oranına göre yüzde  150'e kadar farklı uygulatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

FİNANSMAN İMKANLARI

Finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine  katkı sağlamak amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına  2 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarmaya ya da ödenek eklemeye maliye bakanı  yetkili olacak.

Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya  yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi  veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da  bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5  bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.


Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen ve denetlenen borsaların  ve diğer teşkilatlanmış piyasaların, merkezi takas kurumlarının, merkezi saklama  kurumlarının ve Merkezi Kayıt Kuruluşunun tüm gelirleri üzerinden, Kurul'a 2014  yılı gelirleri üzerinden kaydedilen gelir tutarlarının her yıl, TÜFE ve ÜFE'nin,  aralık ayından bir önceki yılın aralık ayına göre değişim oranlarının aritmetik  ortalaması oranı üzerinden artırılması suretiyle bulunacak tutarlar kurul  bütçesine gelir olarak kaydedilecek. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra  kurulacak bu kurumların, kuruluşlarını takip eden yıldan başlamak üzere, tüm  gelirlerinin azami yüzde 10'u olmak üzere, kurulca belirlenecek oran gelir olarak  kaydedilecek.

Ödeme sistemi ve menkul kıymet mutabakat sistem işleticisi, ödeme  kuruluşu ve elektronik para kuruluşu bu Kanun'da yer alan hükümlerle ilgili  belgeleri ve kayıtları en az 10 yıl süreyle güvenli ve istenildiği an erişime  imkan sağlayacak şekilde yurt içinde saklayacak. Sistem işleticisinin  faaliyetlerini yürütmede kullandığı bilgi sistemleri ve bunların yedekleri de  yurt içinde tutulacak.