BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,38
ALTIN 2.839,32
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

4+4+4'e hayır, 12 yıla evet!

Kurultay sonrası toplanan CHP MYK'da 4+4+4 teklifi ele alındı

Abone ol

CHP Sözcüsü Birgül Ayman Güler, eğitim sistemi 4+4+4 teklifinin geri çekilmesi gerektiğini savundu. Güler, Hükümet'in, bu konuyu olması gerektiği gibi doğru süreçleri işleterek 'yasa tasarısı' olarak gündeme getirmesi gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 5 saat süren MYK sonrasında yazılı bir açıklama yapan Güler, 26-27 Şubat günleri yapılan tüzük değişikliği kurultaylarının genel değerlendirmesinin yapıldığını ifade etti. Siyasi gelişmeler ve örgütsel işlerin değerlendirildiğini anlatan Güler, "Partimiz, kongreler süreci içindedir. Bu aşamada, ilçe kongrelerimizin, sandık çevresinde her zamankinden daha yüksek bir istek ve açıklıkla gerçekleşmesi için yapılacak çalışmalar görüşüldü. Ayrıca, MYK, 1-30 Haziran 2012 günleri arasında 11. Kadın Kurultayı için ilçe ve il kongrelerinin başlatılarak tamamlanmasını kararlaştırdı. Kurultay tarihi, bu çalışmalar tamamlanırken açıklanacak ve CHP Kadın Kolları, çalışmalarını bu takvime uygun olarak yürütecektir" dedi.

MYK'nın, Fransız Anayasa Mahkemesi'nin sözde Ermeni soykırım inkarını cezalandırmayı öngören yasayı iptal etmesini memnuniyetle karşılandığını dile getiren Güler, şöyle devam etti: "Fransız Anayasa Mahkemesi, bu kararla, hukuk devletinin ne anlama geldiğini çarpıcı bir biçimde göstermiş ve kanıtlamıştır. Bu gelişme, AKP iktidarı açısından, hukuk devleti ilkesinin temel gereklerinden biri olan 'anayasal yargı'nın anlam ve önemini anlama fırsatıdır. Bu durum, aynı zamanda, AKP iktidarına, ülkemize ve tarihimize dönük haksız saldırılara karşı etkili bir tavır alabilmek için gerçek ve doğru çalışmalar yapması gerektiğini gösteren bir gelişmedir."

"ZORUNLU EĞİTİM 12 YIL OLMALI AMA GÖSTERMELİK DEĞİL"

MYK toplantısında, ağırlıklı olarak 4+4+4 olarak anılan ilköğretim sistemini değiştirme girişimi üzerinde durulduğunu ifade eden Güler, "CHP, zorunlu, kesintisiz 8 yıllık ilköğretim sisteminin pedagojik ilkelere, ülkemizin gerçeklerine ve çağdaş uygarlığın gereklerini karşılama zorunluluğuna en uygun sistem olduğu görüşündedir. Türkiye, zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkarmalı ama bunu göstermelik biçimde değil, gerçekten yapmalıdır. Mesleki eğitim, tüm gelişmiş ülkelerde ve çağdaş pedagoji biliminde benimsendiği gibi, 14 yaşından itibaren başlamalıdır. Çocuklar, yetenekleri ve isteklerini keşfetmeli, geleceklerini yönlendirecek olan meslek seçimlerini yeterli bilgi ve açık bir bilinçlilikle yapmalıdır. Çağdaş dünya, mesleki eğitime girişin yaşını yükseltmiş, eğitimin süresini kısaltmıştır; bu tercih, 21. Yüzyılda bilim ve teknolojinin ulaştığı aşamanın adeta zorladığı bir tercihtir. Türkiye, dünyanın onurlu ve güçlü bir üyesi olacaksa, bu açık gerçeklere göre hareket etmemiz gerekir. Şimdi gündeme getirilen değişiklik, Hükümet tarafından hazırlanmış bir yasa tasarısı değil, AKP milletvekillerince verilmiş bir 'kanun teklifi'dir. Bu teklif, yapılması gerektiği gibi, ilgili bakanlıklara sorulmamış, beş AKP milletvekilinin önerisi olarak, adeta bir dayatma şeklinde TBMM gündeminin üst sıralarına kondurulmuştur. Ülkede çocuklarımızı, yani geleceğimizi ilgilendiren bu konu ailelere, annelere, öğretmenlere, bu işin uzmanlarına ve ilgili bakanlıklara sorulmamış, açıklanmamış, tartışmaya açılmamıştır. CHP MYK, bu teklifin derhal geri çekilmesini; eğer Hükümet istiyorsa, Hükümet'in bu konuyu olması gerektiği gibi doğru süreçleri işleterek 'yasa tasarısı' olarak gündeme getirmesini önerdi ve annelere çocuklarınıza, çocuklarınızın geleceğine sahip çıkın çağrısı yaptı." diye konuştu.