BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,57
ALTIN 3.021,04
HABER /  GÜNCEL

'4+4+4' Meclisten geçti

Kanun Genel Kurul'da 91 red, 1 çekimser oya karşın, 295 oyla kabul edildi.

Abone ol

Zorunlu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaran teklifinin tamamı, 295 oyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Böylece, kamuoyunda "4+4+4" diye anılan düzenleme yasalaşmış oldu.

Kanun Genel Kurul'da 91 red, 1 çekimser oya karşın, 295 oyla kabul edildi.

Buna göre göre, ilköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.

Zorunlu ilköğretim çağı, 6- 14 yerine, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.

Kur'an-ı Kerim ve ''Hz. Peygamberimizin hayatı'', ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak.

Zorunlu ortaöğretim, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak

Sekiz yıllık okullarda, kesintisiz eğitim yapılan ilköğretim kurumları, artık ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar şeklinde kurulacak.

Ancak ortaokullar, imkan ve şartlara göre ilkokul veya liselerle birlikte de kurulabilecek.

Bugünkü görüşmelerde CHP'li milletvekilleri pankart açarak Genel Kurul'u terk etmişti.

Teklif Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı için Çankaya Köşkü'ne gönderilecek.

Ankara'da zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifiyle Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısını protesto için 29 saati aşkın süre devam eden KESK eylemi, polisin müdahalesiyle dün sona ermişti.

CNN Türk'ün aktardığına göre Ankara Valiliği, sokaklarda meydana gelen zararın, gösterinin düzenleyicisi KESK ve Eğitim-Sen'den tahsil edilmesi için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu üyesi bir grup ile KESK İstanbul Şubeler Platformu üyeleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifini protesto etti. Beyoğlu Tünel'de toplanan protestocular, çeşitli pankartlar ve dövizler taşıyarak, sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

Katsayı düzenlemeleri

Yeni Kanun, üniversiteye girişteki katsayı uygulamasına ilişkin düzenlemeler de içeriyor.

Buna göre, yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri, imkan, fırsat eşitliğini sağlayacak önlemleri almak kaydıyla, YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.

Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek. Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YÖK kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek.