İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü özürlü vatandaşlara yasal haklarını öğretiyor.
Abone olÖzürlüler Müdürlüğü (İSÖM) Yasal Haklar Bilgilendirme Ekibinde bulunan görme özürlü iki avukat, düzenlenen seminerlerle 2004 yılından bu yana 43 bin özürlünün yasal haklarını öğrenmesini sağladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), 2004 yılında Yasal Haklar Bilgilendirme Ekibi’ni kurarak özürlü vatandaşları, yasal düzenlemelerle elde ettikleri haklar konusunda bilgilendirmeye başladı. Ekipte görev yapan görme özürlü iki avukat, bugüne kadar katıldıkları onlarca seminerde 43 bin özürlü vatandaşın yasal hakları hakkında bilgi sahibi olmasını sağladı. Adile Ünal ve Fatma Tokaç isimli görme özürlü iki avukat, çalışmalarının İstanbul’daki tüm özürlülere yasal haklarını anlatıncaya kadar devam edeceğini ifade etti.
İstanbul’da 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü’nde açılışı yapılan 4 yeni merkezle birlikte sayıları 12’ya çıkarılan Özürlü Merkezlerinde düzenlenen toplantılara özürlülerin yanı sıra özürlü aileleri de katılıyor.
4800 özürlü ve özürlü yakını daha aydınlatıldı
İBB Özürlüler Müdürlüğü son olarak Pendik, Bağcılar, Beykoz, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Kadıköy, Fatih, Ümraniye ve Kâğıthane’de bulunan Özürlü Merkezlerinde düzenlediği seminerlerde 4800 özürlü ve özürlü yakınını yasal hakları hakkında bilgilendirdi. Merkezlerin toplantı salonlarında düzenlenen seminerlere İlçelerin Belediye Başkanları da katıldı.
Amaçlarının her özürlüye ulaşarak haklarını anlatmak olduğunu belirten Avukat Adile Ünal seminerlerle ilgili şunları söyledi: “Çünkü haklarının farkında olan özürlünün toplum içinde yaşaması kolaylaşıyor. Bizler İstanbul’un her tarafında seminerler veriyoruz. Çalışmalarımız bütün özürlü ve özürlü yakınlarına haklarını anlatıncaya kadar devam edecek” dedi. Yasal Haklar Bilgilendirme Biriminin diğer avukatı Fatma Tokaç ise yaptıkları çalışmalarla özürlülerin haberdar olmadığı yasal haklarını onlara anlatarak hem yaşamlarını kolaylaştırmayı hem de toplumda özürlülük bilinci oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Seminerlerde kendilerine ağırlıklı olarak Sağlık kurulu raporu, özürlü maaşı, özürlü istihdamı ve özürlü araç alımı konularında soruların geldiğini belirten birim yetkilileri seminerlerin yanı sıra Tophane’de bulunan İSÖM’e gelen özürlü ve özürlü yakınlarına ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini de ifade etti.