Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 42 yeni ilçenin kurulmasının imzaya açıldığını açıkladı
Abone olAdalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mehmet Ali Şahin, yapılacak yasal düzenleme ile belediye sayısının 3 bin 225'ten 2 bin 101'e düşeceğini açıkladı. Şahin, büyükşehirlerde 42 yeni ilçe belediyesinin kurulduğunu açıkladı.
Bakan Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, kurulda iki kanun tasarısının imzaya açıldığını ifade etti. Bunlardan birincisinin Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Başbakanlık'a gönderilen Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanun tasarısı olduğunu söyledi. Ceza ve İnfaz Kurumlarının iç güvenliğinin Adalet Bakanlığı, dış güvenliğini ise Jandarma Genel Komutanlığı'nın sağladığını belirten Şahin, bu tasarı ile içgüvenliği sağlayan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün dış güvenliği de sağlar hale geleceğini belirtti. Şahin, 1.1.2009'dan itibaren 5 yıl süreyle çalışmanın başlayacağını, 7 bin kadro ayrıldığını, bunun 6 bininin infaz ve koruma memuru olacağını ve silah taşıyacağını kaydetti.
BİN 166 BELEDİYE KAPANIYOR
Şahin, Bakanlar Kurulu'nda Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısının imzaya açıldığını ifade etti. Şu anda Türkiye'de 3 bin 225 belediyenin mevcut olduğunu ifade eden Şahin, kanun tasarısı yasalaşması durumunda Türkiye'deki büyükşehir, ilçe belediyesi, il belediyesi ve belde belediyesi sayısının 2 bin 101'e düşeceğini belirtti.
Şahin, ciddi miktarda belediye sayılarının azalması sonucunu doğuracak olan kanun tasarısının, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdalereler Genel Müdürlüğü tarafından sunulduğunu, tasarının bir kaç gün içerisinde TBMM'ye gönderileceğini kaydetti. Şahin, tasarı ile Büyükşehir belediye sınırları içerisinde 42 yeni ilçe kurulacağını, büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki 283 ilk kademe belediyesinin bulunduğunu ve tasarı ile bunların kaldırıldığını belirterek, "Bunlardan 34'ü ilçe haline getiriliyor. 241'i en yakın ilçeye mahalle oluyor, 8'i Büyükşehir dışına çıkarılıyor. Bunlardan 7'si belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edecek, 1'i de köye dönüşüyor. İstanbul'da Eminönü ilçesi Fatih ilçesinde dahil ediliyor" dedi.
Şahin, son yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonucu 863 beldenin nüfusunun 2 binin altına düştüğüne işaret ederek, 2005 yılında yürürlüğe giren Belediye Kanunu 11'inci maddeye göre nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılarak köye dönüştürülmesine ilişkin zaten bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Şahin, "11'inci maddede idari bir kararla zaten kapatılan belediyeler bir yasayla kapatılacak hale getiriliyor" diye konuştu.
863 BELDE BELEDİYESİ KAPANACAK
Kapatılan belediyelerin tüzel kişiliklerinin, ilk mahalli seçimlere kadar devam edeceğini vurgulayan Şahin, "863 belde belediyesinin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edecek. Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bağlı oldukları il veya ilçe belediyelerine katılma kararı getiriliyor. Tüzel kişilikleri kaldılan belediyer ile katıldıkları il veya ilçede aralarında bir köy bulunmaması, aralarındaki uzaklıağın meskun sahada 10 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Bu belediyelerimizdeki hizmetler nasıl görülecek. İl özel idareleri ve köylere hizmet götürme birlikleri bundan sonra görmeye devam edecekler. Özel idarelere ve köye hizmet götürme birliklerine İller Bankası'ndan gönderilen paylar gönderilmeye devam edecek" dedi.
Kapatılan belediyelerdeki personelin tüm özlük haklarını muhafaza edileceğini kaydeden Şahin, ihtiyaç durumuna göre o yerleşim yerinde diğer kamu kurumlarında değerlendirilmeye devam edileceğini söyledi. Belediye statüsünü kaybececek olan yerleşim yerlerinin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL borçları bulunduğunu ifade eden Şahin, konuşmasını şöyle devam etti:
"Nüfuslarının azalması onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır. Personelinin çok önemli bir bölümü maaşını ödemekte zorluk çekmektedir. Biz böylecek hükümet olarak yerel yönetimlerle ilgili hizmet maliyetlerinin düşürülmesi, kaynaklarının güçlendirilmesi, idari yapılarının güçlendirilmesi, etkili bir koordinasyonun sağlanması, yerel yönetimlerde kalite ve verimliğinin artırılması amacıyla bu düzenlemeyi yaptık."
BÜYÜKŞEHİRLERDE 42 YENİ İLÇE KURULUYOR
Toplantıdan sonra açıklama yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in verdiği bilgiye göre, Büyükşehir belediyesi bünyesinde kurulacak yeni ilçeler şunlar:
Adana: Çukurova, Sarıçam
Ankara: Pursaklar
Antalya: Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa
Diyarbakır: Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir
Kocaeli: Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit, Kartepe
İstanbul: Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt,
Sancaktepe, Sultangazi
izmir: Bayraklı, Karabağlar
Mersin: Akdeniz, Toroslar, Beyşehir
Sakarya: Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan
Samsun: Atakum, Canik, İlkadım
Erzurum: Palandöken, Yakutiye
Eskişehir: Odunpazarı, Tepebaşı
ÇİFTÇİLERE PRİM ÖNCE ÖDENECEK
Şahin, Bakanlar Kurulu'nda ayrıca, önceki yıllarda nisan ve haziran aylarında çiftçilere ödenen mazot ve gübre desteğinin, ihtiyaçlar dikkate alınarak ödemelerinin öne alınması yönünde çalışma yapılması kararı verildiğini ifade etti.
Şahin, bunun için 845 milyon YTL kaynak ayrıldığını, desteğin mart ayında ödenmesi çalışmalarına başlandığını belirtti. Şahin, çiftçilere hayvancılık, hububat ve çay primi olarak ödenmesi öngörülen desteklerin de öne çekilmesi konusunda Maliye Bakanı ve Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanına talimat verildiğini kaydetti.