BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

42 Bin Polis kışla yolunda

Polis teşkilatının 5’te biri askerlik yapacak. Şubeler boşalıp, kışlalar dolacak. Polisler sıkıntıda. Çözüm bulunabilir ama ilgilenen yok!

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Polisin askerlik sorunu, adeta dramatik bir öyküye dönüştü. Teşkilatın içinde askerlik yapması gereken 42 bin polis var. 180 binin üzerindeki kadronun 5’te biri için kışla yolu gözüküyor. Bu durumda şubeler boşalacak ve kışlalar dolacak gibi. TSK kendi yasa ve kurallar bütünlüğü içinde askere alma işlemini yürütüyor. Mazeret ve sağlık raporu gibi yollarla askerliğini sürekli erteleyen polislerin yolunu tıkamak amacıyla celp süresi 2 günden 25 güne çıkartıldı. Bu durumda; mutlaka celbe katılmak zorunda kalan polisler, kışla yoluna girmiş olacaklar. Ancak, askerlik sürecince tüm düzeni ve ekonomik durumu bozulacağını ileri süren polisler çözüm bekliyor.

SAYI TARTIŞMASI
42 bin polisin askerlik için sıra beklediğine ilişkin bilgiler yalanlanırken, emniyet teşkilatı kayıtlarına göre bu rakam doğru. 2005 yılında bir soru önergesine yanıt veren dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Haziran 2005 tarihi itibariyle; toplam 22 bin 455 polisin askerliğini yapmadığını açıklamıştı. Geçen süre içinde polis okullarına alınan 20 bin askerliğini yapmayan polis de bu sayıya katıldı. Emniyet kayıtlarına göre; 42 bin civarında polis askerliğini yapmadı.

NASIL YAŞAYACAĞIZ?
Polisler; İNTERNETHABER’e kışlaya gitmeleri halinde tüm düzenlerinin bozulacağını ve ailelerinin mağdur olacağından yakındılar. 15 ay askerlik yapan bir polis memurunun, bu süre içinde geride bıraktığı ailesinin geçimini sağlamasının mümkün olmadığını bu nedenle psikolojik sorunların baş gösterdiğini belirterek, en çok intihar olayının polisler arasında görülmesinin nedenlerinden başında bu askerlik sorunun geldiğini ileri sürdüler.

ÇÖZÜM VAR AMA
Çözüm yine sorunu yaşayanlar yani polisler tarafından öneriliyor. Polislerin temel askerlik eğitimini (acemi birliği) tamamladıktan sonra; şark görevi adıyla doğu ve güneydoğu’da emniyet teşkilatı bünyesi içinde çalışarak, askerlik görevini tamamlaması, çözüm olarak sunuluyor. Polislerin zaten güvenlik görevi yaptığını ve temel askerlik eğitimi sonrasında emniyet teşkilatı içinde görev yapmalarının görevin içeriği ile uygun düşeceğini ileri süren polisler, bunun için TSK ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanmasının bile yetebileceğini belirttiler.