BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.067,96
HABER /  GÜNCEL

410 kişi hastanelik oldu

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde içme suyu şebekesinden kaynaklandığı öne sürülen hastalık nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı 410'a yükseldi.

Abone ol

Alınan bilgiye göre, ilçe merkezinde dün gece yarısı başlayan kusma ve ishal şikayetiyle Kırkağaç Devlet Hastanesine başvurular devam ediyor. Gece başvuranların çoğunun çocuk olduğu, sabah saatlerinden itibaren yetişkinlerin de aynı şikayetle hastaneye gittiği bildirildi. Kırkağaç Devlet Hastanesine yoğun başvurular nedeniyle sabaha karşı kaymakamlığın talimatıyla belediye hoparlörlerinden suların kaynatılmadan içilmemesi yönünde anons yapıldı. Hastanede izinler kaldırıldı, bütün personel göreve çağrıldı. Kırkağaç'taki eczaneler, gece yarısından itibaren açtırıldı.
Hastaneye kusma ve ishal şikayetiyle şu ana kadar 410 kişi başvurdu.

Kapasitenin zorlanması üzerine hastalardan 60'ı Akhisar ve Soma'daki hastanelere sevk edildi. Hastaneye, Manisa ve Akhisar 112 acil servislerine ait iki ambulans getirtildi.
Kırkağaç Devlet Hastanesinde yetkililerden bilgi alan Kaymakam Aykut Pekmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, vaka sayısının 410'u bulduğunu belirtti. Su numunelerinin Manisa Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderildiğini ifade eden Pekmez, konuyla ilgili bir ihmalin belirlenmesi durumunda sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacağını bildirdi.

-''9 YILDIR ARAŞTIRIYORUZ AMA NETİCE ALAMADIK''-

Kırkağaç Belediye Başkanı Rıza Kayadipli ise ilçenin 90 kilometrelik su şebekesinin 1988 yılında yenilendiğini, su numunelerinin ayda bir halk sağlığı laboratuvarına gönderildiğini söyledi.
Kayadipli, ''Haziran ayı sonuçları elimizde. Ancak temmuz ayı sonuçları henüz gelmedi'' dedi.
Hastaneye yapılan başvurulardan, ilk olarak akla içme suyunun geldiğini ifade eden Kayadipli, şunları kaydetti:


''Ancak her yıl temmuz ayının 15'inden sonra bu tür vakalar ilçemizde görülmektedir. İki dönemden beri Kırkağaç'ta belediye başkanlığı görevini sürdürüyorum. En hafif geçen yıl atlatmıştık. Bugüne kadar görülen en ağır durum ise bu yıl oldu. Temmuz ayında yaşanan bu durumla ilgili araştırmalarımız 9 yıldır sürüyor ama bir neticeye varamadık. Bu tarihler, ilçemizde yerli sebze meyvenin çıktığı dönem. Sorunun sebze ve meyvelerin iyi yıkanmamasından ve tarım ilaçlarından kaynaklanabileceği aklımıza geliyor.''


Kayadipli, her yıl temmuz ayında yaşanan bu sorunun belirlenmesine yönelik bilimsel çalışma yapılması amacıyla üniversitelerden destek isteyeceklerini bildirdi.
Kırkağaç Sağlık Grup Başkanı Dr. Tuba Kuvvet, ilçeden alınan su numunelerinin Manisa Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderildiğini bildirdi. Kırkağaç Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Emin Orhan Müezzinoğlu da vatandaşların genellikle bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle başvurduğunu, ilaç ve serum takviyesiyle tedaviye çalışıldığını belirtti. Dr. Müezzinoğlu, ''Olayın sevindirici yanı, vakaların ağır olmaması. Ayakta tedavi gören vatandaşları evlerine gönderiyoruz'' diye konuştu.
Bu arada, Manisa Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Galip Köroğlu ile Çevre Sağlığı Şube Müdürü Binali Yıldız, ilçeye gelerek hastane yöneticilerinden bilgi aldı.