BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

41 derecede çapa sallıyorlar

Aydın'da pamuk çapası yaparak para kazanmaya çalışan işçiler, az para almaktan şikayetçi.

Abone ol

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, sıcak havanın 41 dereceye ulaştığı Aydın'da açık havada çalışmak zorunda kalan işçilerden en çok pamuk çapacıları etkileniyor.

Söke Ovası'nda pamuk çapası yapan tarım işçileri, sıcak havada hayatlarını ekmek parası uğruna tehlikeye attıklarını bunun karşılında sadece 17 YTL'lik ücret aldıklarını belirttiler.

Sekiz saatin büyük bölümünü sıcak altında ekmek parası için çapa salladıklarını, sadece 1,5 saat yemek molası verdiklerini söyleyen işçiler, ''Ziraat Odası yörede 17 YTL olarak açıkladığı yevmiyeden, dayıbaşı parası da kesilince elimize 15 YTL geçmekte. Gün boyu aldığımız yevmiye ile evimize 1 kilo et bile alamıyoruz. Geçtiğimiz yıl 16 YTL olan çapa yevmiyesine yapılan zammın 1 YTL olması ağrımıza gitse de yapacak işimiz olmadığından çaresiz olarak bu sıcakta tarlada çapa sallamaktayız'' dediler.

''İŞÇİLER HAKLI AMA...''

Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, pamuk tarlasında sıcak havaya rağmen çapa yaparak geçimlerini kazanmaya çalışan işçilerin yevmiyelerinin düşük olmasının temelinde hükümetin izlediği tarım politikasının yattığını söyledi.

Örnek, ''Pamukta tüm girdiler artmasına rağmen maalesef son dört yıldır pamuğumuzu aynı fiyatlarda satmaktayız. Üretici olarak her sezonu zararla kapatıyoruz. Biz ürünümüzü iyi fiyata satabilirsek bunu seve seve işçilerimizle paylaşabiliriz. Şu anda ovamızda uygulanan yevmiyeler asgari ücret düzeyinde'' diye konuştu.