BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 2.969,75
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

40 yıl sonra iade

Dinar ilçesine bağlı Tatarlı beldesinde 1970 yılında kaçak kazılar sonunda Almanya'ya kaçırılan eserler iade edildi.

Abone ol

Dinar İlçesine bağlı Tatarlı beldesinde 1970 yılında yapılan kaçak kazılar sonunda Almanya'ya kaçırılan Tatarlı Tümülüs'ün parçaları, Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Prof.Dr. Latife Summerer'in çabalarıyla Almanya'da tespit edilen tümülüsün parçaları, Almanya'da restore edilerek yurda getirildi.

Tümülüse ait parçaların Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'ne teslim edilmesi nedeniyle bir tören düzenlendi. Tatarlı Tümülüsü'ne ait parçaların Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bilgi veren Prof.Dr. Latife Summerer, tümülüse ait parçaları Almanya'nın Münih kentinde bir koleksiyonerin deposunda tespit edildiğini ve yurda geri getirilmesi için yoğun çaba sarf edildiğini ifade etti.

Yaklaşık 40 yıldır yurt dışında bulunan eserleri bugün itibariyle Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'ne teslim ettiklerini anlatan Prof.Dr. Summerer, şunları söyledi: "Tümülüsün en değerli kısımları yapılan kaçak kazılar neticesinde yurt dışına kaçırılmış kalan eserler Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazısıyla buraya getirilebilmiş."

TATARLI TÜMÜLÜSÜ İSTANBUL'DA SERGİLENECEK

Almanya'dan getirilen eserlerin dört kişilik bir ekip tarafından restore edildiğini belirten Prof.Dr. Latife Summerer, eserlerin 25 asır öncesinden günümüze kadar kalabilmesinin bir mucize olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Summerer, profesyonel bir ekip tarafından restore edilen ahşap parçaların dünya miras kültürü açısından önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: "Getirdiğimiz parçalardan bazıları halen kayıp. O parçalar yeni yapılacak parçalarla kaplanacak. Tümülülüse ait getirilen parçalar ahşap. Özellikle ahşaplar üzerindeki çok detaylı resimler çok önemli, bize o dönemin kültürü ve yaşamı hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Mesela resimlerde yer alan keçeden yapılmış şapkalar. Biz 2 bin 500 yıl sonra Afyonkarahisar'da bu sanatın hâla olduğunu görüyoruz. Tatarlı Tümülüsü, İstanbul 2010 Kültür Başkenti kapsamında Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde 17 Haziran'dan başlayarak Eylül ayına kadar sergilenecek. Sonrasında yeniden Afyonkarahisar'a getirilecek ve sergilenecek. Yeni yapılacak olan Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesindeki Afyonkarahisar'da olacak bu müze sergilenmeye başlayacak."

MEZAR ODASI PERSLİ BİR EYALET VALİSİNE AİT

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ise Tatarlı Tümülüsü'nün Türkiye ve dünya kültür mirası açısından önemli bir hazine olduğunu dile getirdi. Dinar ilçesinin çöl ovası bölgesinde yer alan Tatarlı kasabasında bulunan Tatarlı Tümülüsü'nün bir yağmaya uğradığını anlatan İmga, şunları söyledi: "Bu kaçak kazıda ülkemiz ve dünya kültür mirası açısından çok önemli bir hazine ortaya çıkarıldı. Hazinenin bir kısmı Türkiye'de bir kısmı Almanya'da gün yüzüne çıkmadan kaldı."

Afyonkarahisar'ın Hititlerden Friglere, Helenistik dönemden Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar daima önemli bir kavşak noktasında yer aldığını anlatan Vali İmga, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tümülüsün içinde Pers dönemine ait bir satrabın, dönemin söyleyişi ile eyalet valisinin mezarı yer alıyordu. Odanın duvarları ahşaptan yapılmış ve bu ahşap üzerinde son derece güzel bir boyama tekniği ile resimler yapılmıştı. Bu resimler arasında satrabın seferleri ve cenaze töreni yer alıyordu.

Arkadaşlarımız eserlerin Türkiye'ye getirilmesi üzerinde çalışma yapıyorlardı. Almanya'da bulunan eserler çok güzel restore edildi ve ülkemize kazandırıldı. Tatarlı'da bulunan ve şu an tüm parçaları burada bulunan eserler altın değil ama bugüne kadar kalmaları bir mucizedir. Karun Hazineleri kadar önemli bir hazine ile karşı karşıyayız"
dedi.