BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,46
ALTIN 3.003,49
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

40 yaşının üstündekiler haftada 3 gün çalışmalı

Bilimsel bir araştırmanın sonuçları böyle diyor. 40 yaşını geçenlerin haftada 3 gün çalışması sonucu çıktı. Araştırmaya göre çalışmak beyni canlandırırken stres ve yorgunluk kötü etkiliyor.

Abone ol

Avustralyalı ekonomi uzmanlarının araştırmasında, 40 yaşın üzerindekilerin en iyi performanslarını haftada üç gün çalışmaları durumunda ortaya koydukları sonucuna varıldı.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün yaptığı araştırmada 40 yaşın üzerindeki 3 bin erkek ve 3 bin 500 kadının çalışma alışkanlıkları ve beyin testleri sonuçları incelendi.

Araştırmaya göre yarı zamanlı çalışmak beyni canlandırırken, stres ve yorgunluktan uzak tutuyor. Uzmanlar emeklilik yaşının yükseltildiği pek çok ülkede bunun dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Araştırmada deneklerden bazı kelimeleri yüksek sesle söylemeleri, bir numara listesini geriye doğru okumaları ve baskı altındayken harflerle sayıları birleştirmeleri istendi. Haftada 25 saatin altında çalışanlar araştırmadaki en iyi skoru elde etti.

İKİ UCU KESKİN BIÇAK

Araştırma sonucu yayımlanan raporda "Çalışmak iki ucu keskin bir bıçak olabiliyor. Beyin faaliyetlerini canlandırırken, uzun çalışma saatleri ve belli işler yorgunluğa, strese yol açıyor. Bu durum da bilişsel fonksiyonların yitirilmesine neden oluyor" denildi.

UZUN SAATLER ÇALIŞMAK HİÇ ÇALIŞMAMAKTAN DAHA KÖTÜ

Araştırmaya katılan Keio Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Colin McKensie uzun saatler çalışmanın beyin faaliyetlerine hiç çalışmamaktan daha fazla zarar verdiğini söyledi.

Çalışmadan alınan sonuçlar haftada 60 saatten fazla çalışanların bilişsel yeteneklerinin, hiç çalışmayanlardan daha az olduğunu gösterdi.

Lancaster Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Profesörü Geraint Johns "Araştırmaya sadece 40 yaşın üzerindekiler konu olmuş. Dolayısıyla 40 yaş üstündekilerin diğer çalışanlardan farklı olduğunu gösteren kıyaslamalı bir çalışma değil. Bilişsel fonksiyonların haftada 25 saate kadar geliştiğini ve sonra düştüğünü söylüyorlar. Ancak ilk aşamadaki düşüş çok az ve haftada 35 saatlik mesaide büyük bir düşüş olmuyor. 40 saatin ötesindeyse düşüş çok daha çabuk oluyor" dedi.