BIST 9.577
DOLAR 33,98
EURO 37,86
ALTIN 2.824,19
HABER /  GÜNCEL

4 yıldır profesyonel orduya geçilemedi!

Hakkari'de 24 şehit verdiğimiz saldırının ardından günlerce konuşulan ama bir gelişmenin olmadığı 'profesyonel ordu' yeniden gündeme geldi.

Abone ol

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK'nın gerçekleştirdiği ve 24 güvenlik görevlisinin şehit olmasıyla sonuçlanan saldırının ardından 'profesyonel ordu' yeniden gündeme taşındı.

2007 yılında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından açıklanan 'profesyonel ordu' konusunda henüz ciddi bir gelişme sağlanamadı.

Aradan 4 yıl geçmesine rağmen profesyonelleşme adına ilerleme olmadı. 2008 yılında tüm sınırlarda profesyonel askerlerin görev yapması hedefleniyordu. Ancak şu an bölgede terörle mücadele kapsamında operasyonlara hala üç ay eğitim almış erler çıkıyor.

Başbuğ'un Isparta'da kamuoyuna yaptığı açıklamaya göre, alan taraması yaparak teröristleri etkisiz hale getirmekle görevli komando tugaylarında Mayıs 2008'den itibaren yedek subaylar görev almayacaktı. 2009 yılı sonuna kadar da erbaş ve erlerin bu birliklerde görevlendirilmesine son verilecekti.

Halihazırdaki 6 komando tugayı da yüzde 100 profesyonel hale gelecekti. Bu karar kapsamında, Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanlığı'nın komuta seviyesi, Yüksek Askeri Şûra toplantısı sonrası tuğgeneralden tümgenerale çıkarılacaktı. Dağ Komando Okulu'na bağlı olan ve erlerle erbaşların eğitim gördüğü komando alayı da 'İç Güvenlik Okulu' olarak yapılandırılacaktı. İç güvenlik taburlarında görev alacak er ve erbaşlar bu okulda eğitilecekti.

İç güvenlik taburlarının, komando birliklerine göre daha az riskli bir görev alanı bulunduğu için komando tugaylarında görev alacak tüm profesyonel personel, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda eğitilecekti. Terörle mücadele eden 6 komando tugayının her biri yaklaşık 1500 personelden oluşacaktı.

Başbuğ, Güneydoğu'da sürdürülen iç güvenlik harekâtlarına katılan birlikleri ve öncelik dizilimini gözeterek yeni konseptin unsurlarını şöyle sıralamıştı: "Yüzde 100'ü profesyonellerden oluşan Özel Kuvvetler Komutanlığı. Jandarma özel harekât taburları. 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları. Sabit konuşlu ve alan kontrolü sağlayan iç güvenlik taburları. Destek unsurları."