BIST 9.956
DOLAR 35,20
EURO 36,71
ALTIN 2.975,37
HABER /  GÜNCEL

4 Şubat 2013 Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler maliye bakanının bugün bankacılık sistemiyle ilgili bir açıklama yapacağını duyuruyor. Human Rights Watch'ın başkanı Guardian'daki yazısında Suriye ile ilgili endişe ve umutlarını dile getiriyor.

Abone ol

İngiltere'de bu sabahki gazeteler, İngiliz maliye bakanının bugün önemli bir konuşma yapacağını belirtiyor.

"Maliye Bakanı George Osborne bankalara yeni kurallara göre oynayın!" uyarısı yapacak; Guardian ve FinancialTimes bu konuda hemfikir. Guardian, bakanın, aksi halde bankaların bunun ağır sonuçlarına katlanacağı uyarısı yapacağını, parçalanıp bölüneceklerini söyleyeceğini yazıyor.

Independent uygulamaların bir parçası olarak İngiltere'de bireysel hesapların bir hafta içinde rakip bir bankaya aktarılabilmesinin sağlanacağını manşete çıkarıyor.

Çin'de ilk kez temsili sendika seçimi

FinancialTimes, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük özel şirketi olan Foxconn'da temsili sendika seçimi yapılacağını ilk sayfada duyuruyor.

Şirketin böyle bir seçime ilk kez olur verdiğine dikkat çeken Financial Times, sendikaların bugüne kadar şirket yönetimi ya da yerel yönetimler tarafından kontrol altında tutulduğunu yazıyor.

Gazete, 1 milyon 200 bin kişinin çalıştığı şirketin en büyük müşterisinin Apple olduğunu da belirtiyor.

"Muhafazakarlar bölündü"

Eşcinsel evlilikler ile ilgili tartışmalar sürerken FinancialTimes koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'den 20 bölge başkanının --deyim yerindeyse-- isyan bayrağı açtığını belirtiyor.

Başbakan Cameron eşcinsel evlilikler ile ilgili yasanın çıkarılmasında ısrar ediyor.

Financial Times, Muhafazakar Parti'nin bölündüğünü,, yarınki oylamada tasarıya "hayır" oyu vereceklerin sayısının 180'i bulabileceğini belirtiyor.

Sığınmacıların cinsel tercihleri...

İngiltere'deki Hukuk Derneği'nde bu hafta yapılacak bir konuşma eşcinsel sığınmacıların İngiltere'ye kabul edilmek için gurur kırıcı ifşaatta bulunma yoluna gittikleri konusunu işleyecek. Haber Guardian'da...

Habere göre 2010 yılında Yüksek Mahkeme bir karar aldı; o karar öncesinde eşcinseller “cinsel tercihlerine dayanarak yaptıkları başvuruları” kaybediyordu.

Gazete, İran, Uganda ya da Kamerun gibi ülkelerde eşcinselliğin suç olduğunu, buna rağmen eskiden başvuru yapanların "cinsel tercihlerini gizleyebilecekleri" kararıyla geri gönderildiğini yazıyor.

Guardian 2010'da alınan karardan sonra cinsel tercihlerin ispatlanabilmesi durumunun belirdiği, bunun da eşcinsellerin cinsel eylemlerine ilişkin resimleri göstermeleri sonucunu getirdiğini belirtiyor.

Suriye'nin geleceğine bakış

İnsan hakları kuruluşu Human Rights Watch Başkanı Kenneth Roth, Guardian’daki yazısında Suriye’deki ayaklanma romantizminin artık geride kaldığını, İslamcı siyasi güçlerin yükselişe geçtiğini; bu yüzden kadınların ve azınlıkların özgürlüklerinin tehdit altında olacağından, din adına farklı düşünenin sindirileceğinden pek çok kişinin endişe ettiğini yazıyor.

Roth, Beşar Esad yönetiminin "ihlalci" olageldiğini, baskıcı bir rejimin üzerine haklara saygılı bir demokrasi kurmanın daha zor olduğunu söylüyor.

"Çoğunluğun tercihi, birey, hukuk..."

Human Right Watch'ın başkanı, iktidarı ele geçirecek olanların, kendi ifadesiyle Esad rejimi gibi "diğerlerini yoksaymacı" bir anlayışı benimseyebileceğini, en büyük tehlikenin de bu olduğunu belirtiyor: "Çoğunluk tercihlerinin sınırını bireylerin özgürlüğü ile hukukun üstünlüğünün belirlemesi gerektiğini" anlatıyor.

Roth, örneğin, kadın hakları çıkışlarını, "Batı'nın Müslüman bir topluma uymayan cahil bir dayatması" olarak görenlerin yanıldığını; kadının ezilmişliğe hapsedildiği hallerde Batı'ya veryansın etmenin gerçeklerin üzerini örtmediğini anlatıyor. İfade özgürlüğü hakkında değerlendirmeler yapan Kenneth Roth, yazısının sonunda aslında yaşanan krizin bir fırsat yarattığını ifade ediyor.