BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,07
ALTIN 2.833,95
HABER /  GÜNCEL

4 satır gerekçeyle tutuklama olur mu?

İnternet andıcı davasında tutuklu bulunan Alaattin Sevim'in avukatı mahkemeye itiraz dilekçesi verdi.

Abone ol

İnternet andıcı davasından tutuklanan Tuğamiral Alaettin Sevim'in avukatı, "4 satırlık gerekçeyle tutuklama olmaz" diyerek itirazda bulundu.

Sevim'in tutukluluğa itiraz dilekçesini avukatı Hüseyin Ersöz mahkemeye sundu. Dilekçede, tutuklama kararı gerekçeleri sıralandı, ancak Ersöz'ün hangi davranışlarının delillere etki etme olarak nitelendirilebileceği veya delilleri gizleyip değiştirebileceği hususunun somut olarak gösterilmediği savunuldu.

Yasaya göre gerekçelerin somut olarak gösterilmesi gerektiğinin belirtildiği dilekçede, ''Tutuklamanın kişi özgürlüğünü kısıtlayan bir tedbir olduğu için şüphelinin hangi hukuki ve fiili nedenlerden dolayı özgürlüğünün kısıtlandığını anlayabilmesi, tutuklama kararının gerekçesinin çok özenli bir şekilde kaleme alınması şartına bağlıdır'' denildi.

Tutukluluk süresinin uzatılmasının kaçma şüphesine dayanması durumunda, kararı veren mercinin adli kontrol ile de istenen faydanın sağlanıp sağlanamayacağını göz önünde tutması gerektiği aktarılan dilekçede, mahkemece alınacak özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin kararda sadece hukuki gerekçelere dayanılmasının yeterli olmadığı ve fiili nedenlerin de bir tutuklama kararında ayrıntılı olarak yazılması gerektiği vurgulandı.

Dilekçede, mahkemenin tüm sanıkların tutuklanmasıyla ilgili kararında, 4 satırlık bir gerekçe yazdığı da ifade edildi.

İnternet andıcı davası kapsamında emekli Orgeneral Iğsız ve Tümgeneral Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı.