Türkiye'de cep telefonu satışlarının bir önceki yıla oranla yüzde 55 arttığı ve cep telefonuna 4 milyar lira harcadığımız ortaya çıktı
Abone olCep telefonuna harcadığımız para geçen yıl yüzde 55 artışla 4 milyar lirayı buldu. Rakam öylesine yüksek ki cep ithalatı için ödediğimiz döviz tek başına cari açığın yüzde 3'ünü aşıyor
Cari açığa tavan yaptıran ithal oto çılgınlığının bir benzeri de cep telefonlarında yaşanıyor. Türkiye cep telefonu pazarı 2010'da yüzde 55'lik rekor büyümeyle 3.92 milyar TL yani 2.5 milyar dolara yükseldi. Devlete ödenen vergiler çıkarılınca cep telefonları için 1.4 milyar dolar ithalat bedeli ödendi. Böylece 45 milyar dolar olarak beklenen 2010 yılı cari açığının yüzde 3.15'i sadece cep telefonu ithalatından kaynaklandı.
TELEFON SATIŞLARI 4 KAT ARTTI
Cep telefonuna harcanan para tutarındaki rekor artışın en önemli nedeni ise tüketicilerin 200 liranın altında ucuz cep telefonları yerine daha pahalı olan dokunmatik ve akıllı telefonlara yönelmesi oldu. GfK Türkiye'nin yaptığı araştırmaya göre ucuz cep telefonlarının satışı yarı yarıya düşerken akıllı ve dokunmatik ekranlı telefonların satışı 4 kat arttı. Dokunmatik ekranlı telefonlara 1.6 milyar TL ödendi. 63 milyon GSM abonesinin bulunduğu Türkiye'de satılan cep telefonu adedi ise geçen yıla göre 1.1 milyon adet artarak 11.2 milyona ulaştı.
UCUZ TELEFON SATIŞI
Türkiye'de 100 euronun altındaki ucuz telefon satışları da büyük ölçüde azaldı. Operatörlerin ucuz değil 3G'li dokunmatik ve akıllı telefonları desteklemesi cironun artmasındaki en önemli sebep olarak görülüyor. Cep telefonu operatörleri internet kullanan abonelerin cep telefonu alımının finansmanında destek oldu. GfK Türkiye araştırmasına göre 2009 yılında 100 telefondan 51'i 100 eurodan ucuza satılırken, 2010 yılında ucuz telefonun oranı yüzde 28'e geriledi.
ÜRETİME DESTEK GELİYOR
Ulaştırma Bakanlığı yerli üretimi desteklemeye hazırlanıyor. Üretimi yapan firmanın ÖTV'den muaf tutulması ve benzeri desteklerin yer aldığı paketin yakında açıklanması bekleniyor. Ancak üretimi Türkiye'de yapmaktan çok, katma değerinin Türkiye'de kalması da büyük önem taşıyor.