Van’ın Gürpınar ilçesi Yalınca köyü Çalık mezrasında geçtiğimiz şubat ayında hayatını kaybeden ve çuvalda cesedi taşınan 1,5 yaşındaki Muhar...
Abone olVan’ın Gürpınar ilçesi Yalınca köyü Çalık mezrasında geçtiğimiz şubat ayında hayatını kaybeden ve çuvalda cesedi taşınan 1,5 yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümüyle ilgili Van Valiliği tarafından 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmedi.
Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında şubat ayında yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye kaldırılamayarak hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümüyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da müdahil olduğu soruşturma kapsamında ihmali olduğu öne sürülen 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü ve jandarma hakkında soruşturma yapılması için Van Valiliği’nden izin çıkmadı. Ailenin avukatı olan Van Baro Başkanı Murat Timur, bu davayı gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini söyledi. Timur, “Olayın ilk olduğu dönemlerde sıcağı sıcağına bakanlıklar, ilgili kurumlar bir takım açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalarda sorumlular, Muharrem’in ölümünden kaynaklı ihmali olan kim varsa bununla ilgili gerekli soruşturmanın yürütüleceği, hem idari, hem cezai soruşturmanın yürütüleceği ifade edilmişti. Ancak İl İdare Kurulu’nun son dönemde verdiği karara baktığımız zaman aslında buna ilişkin gerek mağdur tarafın, gerek mağdur tarafın avukatlarının umutlarını gerçekten bir tarafa bırakılarak soruşturmanın kapatılmak istendiğini açıkça görmekteyiz. İl İdare Kurulu şüpheli bir görevle ilgili bir suç olduğu zaman, bu konunun şüphelisi olan kişinin burada yargılanıp yargılanmayacağına amirleri karar verecek. Şimdi İl İdare Kurulu başında Vali Bey gelir, daha sonra defterdar, Milli Eğitim ve Sağlık müdürlükleri temsilcilerinden oluşan bir yapı. Şimdi Muharrem ile ilgili iki gerekçeyle soruşturma izni verilmedi. Birincisi şu, deniliyor ki burada zamanda işte bir ihbar geldiği, ancak bu ihbar gereği yerine getirmiş olsaydı bile orada yoğun kar yağışı olmasından dolayı o yolun açılması, diğer taraftan yol açıldıktan sonra paletli ambulansın gidişi ertesi güne kalırdı.
SON AŞAMA AİHM
İkinci bir olasılık da, hava şartları kötü olduğundan dolayı helikopterin hareket etmesi mümkün olmadığı, bu durumda da her halükarda o yolun açılması gerektiği, yol açılması durumunda da bir gün alacağı ifade edilmekte ve bu gerekçeyle de soruşturma izni verilmedi. Yani burada herhangi bir ihmalin, herhangi bir kuruma, herhangi bir kurum yetkilisine isnat edilecek bir ihmalin bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verilmedi. Hukuk asla olasılıklar üzerinden hareket etmez. Bu İl İdare Kurulu usul ve esas açısından açıkça hukuka aykırı. Nitekim buna dair soruşturmayı yürüten savcı, soruşturmayı devam edebilmek için Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazlarını sundu. Pazartesi günü biz de itirazlarımızı sunacağız. Biz Van Barosu olarak bu davayı üstlendik. Gerek yönetim, gerek arkadaşlarımızla birlikte gerekli itirazlarımızı pazartesi günü Bölge İdari Mahkemesi’ne sunacağız. Bundan da doğrusu çok da umutlu değiliz. Ancak bu dava burada bitmeyecek. Bu davanın gerek ulusal boyutu, gerek uluslararası makamlardaki boyutu da devam edecek. Bundan sonra zaten Bölge İdari Mahkemesi’nden olumlu bir durum çıkmaması halinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkımızı kullanacağız. Ondan sonra son aşama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde ailenin o haklarını biz Van Barosu olarak gerçekleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapacağını belirtti.
(İHA)