BIST 9.934
DOLAR 35,34
EURO 36,52
ALTIN 3.038,78
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

4. İstanbul Tasarım Bienali'nin teması 'Okullar Okulu'

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlecek 4. İstanbul Tasarım Bienali'nin teması belli oldu. 22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek bienalin teması 'Okullar Okulu' olacak.

Abone ol

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlecek 4. İstanbul Tasarım Bienali'nin teması belli oldu.  22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek bienalin teması 'Okullar Okulu' olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca (İKSV) 22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenecek 4. İstanbul Tasarım Bienali'nin teması "Okullar Okulu" olarak açıklandı.

Salon İKSV'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bir yandan etkinlikleri devam ettirirken, diğer yandan da 2018 yılı için hazırlıkları sürdüklerini söyledi.

Eczacıbaşı, 4. İstanbul Tasarım Bienali'nin çok genç bir etkinlik olduğunu dile getirerek, "Bienal, şimdiden ilk bienalden bu yana geçen 5 yıl içinde uluslararası arenada, tasarım alanında önde gelen üretimle buluşma merkezleri arasında sayılmaya başlandı." dedi.

Etkinliğin her 2 yılda bir tasarım fikirlerinden çeşitli kesitleri bir araya getirdiğini belirten Eczacıbaşı, şöyle devam etti:

"Geniş bir yelpazede pek çok alanın tasarımla ilişkisini inceliyor. Hem yaratıcı profesyoneller, hem de akademik çevreler için ilham verici fikirler ortaya koyuyor ve tasarıma dair yeni düşünceler üretmeyi teşfik eden çalışmaları bir araya getiriyor. İstanbul Tasarım Bienali, başlangıcından bu yana dünya çapında tasarım gündeminin merkezine oturan sorular soruyor, tasarımın kültürümüz ve yaşamımızla ilgili konumun altını çiziyor ve verimli bir tartışma zemini oluşturuyor."

Eczacıbaşı, hayatın her katmanına etki eden tasarımın önemli bir güç kaynağı olduğunu, bir yanıyla da sorgulama, düşünme ve öğrenme amacı bulunduğunu anlattı.

KÜLTÜR HAYATIMIZA ÖNEMLİ KATKIDA BULUNACAK

İstanbul Tasarım Bienali'nin tasarım üzerine eleştirel bir düşünme ortamı oluşturduğunu aktaran Eczacıbaşı, "Tasarım alanında uluslararası nitelikte üretken bir platform sunarak, tasarım düşüncesinin zenginleşmesine katkıda bulunuyor. Bu alandaki fikir alışverişini teşvik ediyor ve tasarımın daha iyi bir dünya için nasıl kullanılabileceğinin yollarını araştırıyor." diye konuştu.

Eczacıbaşı, 22 Eylül-4 Kasım 2018 tarihlerinde bütün bu faaliyetleri hayata geçiren bir tasarım bienalinin sanatseverleri beklediğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"4. İstanbul Tasarım Bienali, tasarım üzerine küresel boyutta geçerli ve önemli sorular soracak, yeni üretim ve sergileme modellerini araştıracak, hem tasarım pratiklerine hem de bienal etkinliğinin kendisine yeni bir bakış açısıyla yaklaşacak. Bienalin hem izleyiciler hem de yaratıcı profesyoneller için bir esin kaynağı olmasını ve düşünce ve kültür dünyamıza önemli katkılarda bulunmasını ümit ediyorum."

Toplantıda, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ile küratör Jan Boelen, değişen dünyada tasarım eğitiminin karşılaştığı sorunlara değindi.

Boelen ve Ova, önceki tasarım bienallerinin birikimi üzerine kurgulayacakları 4. İstanbul Tasarım Bienali'nin, alternatif tasarım eğitimi alanında oynayacağı role ve sürdürülebilir eğitim yaklaşımı için bir deney alanı olarak nasıl kullanılacağına ilişkin düşüncelerini anlattı.

BAŞVURULAR 15 ARALIK'A KADAR

Jan Boelen'ın küratörlüğünde düzenlenecek 4. İstanbul Tasarım Bienali'nde, Vera Sacchetti yardımcı küratör, Nadine Botha ise asistan küratör olarak görev alacak.

Bienal, tema duyurusuyla birlikte yaptığı açık çağrıyla sadece tasarımcı ve düşünürleri değil, dünyanın dört bir yanında matematik ve doğa bilimleri gibi farklı alanlarda çalışan profesyonelleri ve öğrencileri bienalin odağında yer alan "Ölçüler ve Haritalar", "Zaman ve Dikkat", "Akdeniz ve Göç", "Felaketler ve Depremler", "Yiyecekler ve Gelenekler", "Örüntü ve Ritim", "Para ve Sermaye" ile "Parçalar ve Cepler" başlıklı sekiz temayı keşfetmeye davet ediyor.

Farklı alandan katılımcılar, açık çağrı başvurularını 15 Aralık'a kadar "okullarokulu.iksv.org" ve "aschoolofschools.iksv.org" adreslerinden yapılabilecek.