BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,87
HABER /  DÜNYA

4 günde kaç madalya aldık?

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 17. Akdeniz Oyunları’nın ilk 4 gününde Türk sporcuları 19’u altın toplam 56 madalya aldı. <br/>Gençlik ve S...

Abone ol

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 17. Akdeniz Oyunları’nın ilk 4 gününde Türk sporcuları 19’u altın toplam 56 madalya aldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Mersin’de devam eden 17. Akdeniz Oyunları’nın daha 4. gününde Türk sporcuların 19’u altın 56 madalya aldığını belirterek, “Demek ki, şeytanın bacağını kırdık. O zaman disiplinle şımarmadan, saygı ve tevazuyla bu yola devam etmemiz lazım” dedi.
Akdeniz Oyunları kapsamında Mersin’de bulunan Bakan Kılıç, gün boyu çeşitli spor müsabakalarını izledikten sonra oyunlarda bugüne kadar madalya alan Türk sporcularla akşam yemeğinde buluştu. Verilen yemeğe Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç ile federasyon başkanları da katıldı. Bakan Kılıç, yemekte madalya kazanan sporcularla uzun uzun sohbet etti.
Daha sonra kürsüye çıkan Kılıç, tüm sporcuları ve federasyon başkanlarını başarılarından dolayı kutladı. Mersin Akdeniz Oyunları’nın organizasyon başarısından en büyük mutluluğu kendisinin duyduğunu ifade eden Kılıç, “Sporcu kardeşlerimin, federasyon başkanı ve yöneticilerimizin yabancı muhataplarından 45 gün ile 18 aylık dönemde burada yapılan işlerle ilgili olarak duydukları güzel cümlelerden dolayı büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Aslında Mersin’deki bazı tesislere 18 ay, bazısına 13-14 ay, bazısına 12 ay, bazısına 10 ay, bazısına 45 gün önce başlayabildik. Oyunlar Köyü bu işlerin en karmaşık, en kompleks olanıydı ama IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) üyelerinden bile ‘bu kadar konfor Londra’daki olimpiyat köyünde bile yoktu’ cümlesini duyduğumuzda doğrusu Türk milleti adına, göğsümüzde gururla taşıdığımız bayrağımız adına hepimiz büyük bir gurura, büyük bir kıvanca kapılıyoruz. 2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları’na adayız. Atatürk’ün Türkiye’sini, Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılında 18 ayda bu oyunları organize edecek bir dinamizme kavuşturabildiysek, bu hepimizin elbirliğiyle ortaya koyduğu enerjinin, sinerjinin bileşkesi, yansıması” diye konuştu.
“Bundan sonra bu halk bizden sportif başarı ister” diyen Kılıç, Twetter’dan Türk sporcuların madalyalarını sürekli yazdığını, insanların altına yüzlerce yorum yazarak dua ettiklerini dile getirerek, “Yani insanlarımızın bizden beklediği artık bu. Bu ülkenin kaynaklarıyla bu tesisler, bu organizasyonlar yapılıyor. Artık insanlar ayağını uzatıp televizyonu izlerken Türk bayrağının göklere çekilmesi esnasında okunan İstiklal Marşı ile sizin madalya kazandığınızda duyduğunuz sevincin belki 10 katını, bin katını televizyon karşısında duyuyor. Bu ülkenin insanlarına bu mutluluğu çok görmememiz lazım ve zaten çok görmediğinizi de biliyorum” ifadelerini kullandı.

“SPOR İNSANLARININ TEMSİL ETTİĞİ TÜRKİYE BAMBAŞKA BİR TÜRKİYE”
“Son üç haftadır Türkiye’de yaşanan bir takım hadiseler var” diyerek Gezi Parkı eylemleriyle Akdeniz Oyunları’nı karşılaştıran Kılıç, şöyle devam etti:
“Bir oradan bakın fotoğrafa, bir de gelin Mersin’den açılış seremonisinden başlayarak şu müsabaka salonlarındaki coşkulardan bakın, İstiklal Marşı ve bayrak törenlerindeki o heyecanlardan, o büyük coşkulardan Türkiye fotoğrafına bakın. Bizim yani spor insanlarının temsil ettiği Türkiye bambaşka bir Türkiye. Çünkü bizim aramızda ayrılık-gayrılık yok. Biz kimin nereden geldiğine bakmıyoruz sporcular olarak. Biz hiç birimizi ötekileştirmiyoruz. Biz hiçbirimizin özel tercihleriyle alakadar olmuyoruz. Biz her birimizin göğsünde taşıdığı ay-yıldızlı al bayrağa, Türk Bayrağı’na sahip çıkma bilinç ve iradesiyle sahaysa sahada, minderse minderde, tatamiyse tatamide, havuzsa havuzda mücadelemize devam ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.”
Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları’ndaki heyecanın 2009 yılında Pescara’da yapılan Akdeniz Oyunları heyecanından çok farklı olduğunu vurgulayan Kılıç, özellikle spor medyasında çok muhalif kalemlerin bile Mersin’deki açılış seremonisinden oyunların devam eden kalitesine kadar hiç kimsenin bir tek olumsuz yazı ya da yorum ortaya koymadığını ifade ederek, “Demek ki, iyi niyetle güzel çabalar üretildiği zaman herkes ‘bu çabalara bir ucundan ben de sahip çıkmalıyım’ iradesini rahatça ortaya koyabiliyor” şeklinde konuştu.

“AL BAYRAKLA TEMSİL EDİLEN BİR İŞ BİRİNCİLİKLE TAÇLANDIRILMADIKÇA BAŞARI KABUL ETMEMELİYİZ”
Oyunların 4. gününde Türkiye’nin 19 altın, 16 gümüş, 21 bronz olmak üzere 56 madalyaya ulaştığının altını çizen Kılıç, şunları söyledi:
“2009’da Pescara’da oyunların bitiminde 20’si altın olmak üzere toplamda 65 madalyamız vardı. Belli ki bu rakamların inşallah bir hayli üzerine çıkmayı başaracağız. Gönül arzu eder ki tabi bütün madalyaları Türk sporcuları toplasın. Ay-yıldızlı al bayrakla temsil edilen bir iş birincilikle taçlandırılmadıkça hiç birimiz onu başarı kabul etmemeliyiz. Hiç birimiz rakamlara sığınmamalıyız, mücadelemizi de bu yönde kanalize ve koordine etmeliyiz. Cimnastikte ve yüzmede aldığımız madalyalar Türk sporu adına gelecek vadeden hamleler. Akdeniz Oyunları’nda tekvandoda da ilk kez Mersin 2013’te madalyalar kazandık. Daha arkadan gelecek madalya almadığımız böyle branşlar var. Demek ki, şeytanın bacağını kırdık. O zaman disiplinle şımarmadan, saygı ve tevazuyla bu yola devam etmemiz lazım.”

"MÜSABAKALARDA OTURACAK BOŞ SANDALYE YOK"
Londra Olimpiyatları’ndan salonların, sahaların neredeyse yarısının boş olduğuna işaret eden Kılıç, Mersin’de ise son günlerde müsabakalarda oturacak boş sandalye olmadığını, bunun sadece yüzde 10’unu öğrencilerle taşımayla doldurduklarını, geri kalanının olimpik seyirci tarafından doldurulduğunu anlattı.
Sporculardan artık Avrupa ve dünya şampiyonalarını kendilerine hedef olarak belirlemelerini isteyen Kılıç, “Bizi her zaman yanınızda göreceksiniz” dedi.
Şu an Türkiye’de 718 tane spor tesisi inşaatının devam ettiğini de bildiren Kılıç, dün verdiği İstanbul’da iki jimnastik salonu sözüyle bu sayının 720’ye çıktığını söyledi. Türkiye genelinde 12 ili olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezi ilan ettiklerini, Mersin’in de bunlardan biri olduğunu kaydeden Kılıç, “Milletimizin bir tanecik beklentisi vardır; bayrak göndere çekilirken fonda İstiklal Marşı’nın duyulması. Hepsi bu, başka hiçbir şey değil. Size ne dualar edildi, topyekun bütün bir millet arkanızda. O zaman o bilinçle bizim bu mücadeleye devam etmemiz lazım” diye konuştu.
Sporculardan kendilerini birer madalya avcısı olarak görmemelerini de isteyen Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sizler gençlerimiz önündeki rol modellersiniz. Size bakarak kendi hayatlarını dizayn edecekler. Size bakarak neye uzak, neye yakın olmaları gerektiğini tayin edecekler. Aynı zamanda ailesine, yaşadığı topluma, ait olduğu ülkeye ve o ülkeyi temsil eden bayrağa hizmet etmesi gereken bireyler olduklarını size bakarak idrak edecekler. Böyle de bir misyon hepimizin üzerinde. Gözümüz, kulağımız sizin üzerinde. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum.”
(İHA)