BIST 9.981
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.975,73
HABER /  GÜNCEL

4 Eylül İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Amerika Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye askeri müdahale yapılması için ikna turlarına başlamasını, Suriye'de artan mültecileri, ve Mesut Özil'in Arsenal'e transfer olmasını ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Amerika Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye askeri müdahale yapılması için ikna turlarına başlamasını, Suriye'de artan mültecileri, ve Mesut Özil'in Arsenal'e transfer olmasını ele alıyor.

Guardian gazetesi, manşetten duyurduğu haberde Obama'nın Suriye'de rejim değişikliğine gidilmesinin gündemde olduğunu söylediğini aktarıyor.

Gazete, Başkan'ın askeri müdahalenin, Esad'ın devrilmesini de içeren daha geniş bir stratejinin parçası olduğunu söylediğini aktarıyor.

Guardian'ın haberine göre Beyaz Saray askeri müdahalenin kimyasal silah kullanılmasından caydırmak için "sınırlı ve orantılı" olacağını söylediyse de Obama'nın bunu ilk defa rejim değişimini içeren daha kapsamlı bir değişiklikle alakalandırdığını yazıyor.

Guardian haberinde ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un "kuvvet kullanımının ancak meşru müdafaa veya Güvenlik Konseyi izniyle olabileceğini" söyleyerek Amerika'nın askeri müdahale planlarının yasallığı konusunda kuşku uyandırdığını aktarıyor.

'Gorbaçov, Putin ve Obama'nın konuşmasını istiyor'

Times gazetesi bir haberinde SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov'un Amerika ve Rusya arasındaki ilişkilerin hızlı bir biçimde kötüleşmesinden endişe duyduğunu yazıyor.

Times, kendilerine konuşan Gorbaçov'un, Putin ve Obama'nın bu hafta St. Petersburg'da yapılacak G20 zirvesinde bir araya gelmesinin "çok önemli" olduğunu söylediğini aktarıyor.

Gazete, Suriye konusunda gelince Gorbaçov'un askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi'nin desteği olması gerektiğini söylediğini; ve İngiltere Parlamentosu'nun müdahale önergesini reddetmesini tebrik ettiğini yazıyor.

Hollande: 'Esad röportajı kararlılığımı arttırdı'

Independent gazetesi, Suriye cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Fransız Le Figaro gazetesine bir röportaj verdiğini yazıyor.

Gazete, röportajı yapan George Malbrunot'un, Esad'ın etrafında fazla güvenlik görevlisi olmadığını göstererek gizlenmediğini kanıtlamaya çalıştığını yazdığını aktarıyor.

Independent'ın haberi şöyle devam ediyor: "Esad, Amerika'nın hava saldırısına katılması durumunda Fransa'nın 'çıkarlarının olumsuz etkileneceğini' söyledi.

Kendisi ayrıca Orta Doğu'nun baruta benzetip hava saldırısının gerçekleşmesi durumunda 'bölgesel bir savaşa yol açabileceğini' söyledi.

Le Figaro'da basılan röportaj Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande'ın tepkisini çekti. Kendisi, Esad'ı 'yalancılıkla' ve 'Fransız halkını tehdit etmekle' suçladı.

Hollande, 'Röportajı okuduğumda kararlılığım arttı. En büyük tehlike, bir şey yapmamamız ve onun kimyasal silah kullanmaya devam etmesine göz yummamız olur.' dedi."

Financial Times: 'Komşular insan akınıyla boğuşuyor'

Financial Times gazetesi, Birleşmiş Milletler'in Suriye'nin komşularının mülteci akınıyla boğuştuğunu söylediğini sayfalarına taşıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine dayanılarak yazılan haberde, ülkeden kaçan mültecilerin sayısının son altı ayda 2 milyonu aştığı aktarılıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in Suriye'yi "yakın tarihte görülmemiş seviyede acı ve insanlık faciasının yaşandığı yer" olarak tasvir ettiğini yazan Financial Times, en fazla mültecinin "ufak ve patlamaya hazır" Lübnan'a gittiğini aktarıyor.

Gazete ayrıca Türkiye'deki yetkililerin de 460 bin mültecinin kabul edildiğini ama daha fazla kabul edebilecek durumda olmadıklarını söylediklerini yazıyor.

Gazete, Suriyelilerin bu yüzden sınırın Suriye tarafındaki kamplarda kalmak zorunda kaldığını ama aralıklarla Türkiye'ye girdiklerini yazıyor.

Guardian: 'Türkiye sınır şehirlerinde mezhepçilik artışta'

Guardian gazetesi, Suriye'den mültecilerin gelmesiyle Türkiye'nin sınır şehirlerinde mezhepçiliğin de artmaya başladığını yazıyor.

Gazetenin haberi şöyle: "Birçok mülteci kendini Hatay'ın sınırda bulunan Yayladağı mülteci kampında bulurken, bunun Türkiye'nin en hoşgörülü şehri olarak bilinen Hatay'a artıcı etkisi açık.

Burada yaşayan Alevi ve Sünni aileler Suriye'deki ailelerle doğrudan akraba olduğundan çatışma evlerine daha da yaklaşıyor. Alevilerin çoğu Beşar Esad'ı desteklerken Sünni yerleşkeler Sünni muhaliflerin tarafında.

(…) Gazeteci Tamer Yazar, 'Ankara gitgide Suudi Arabistan ve Katar gibi Sünni bir duruş sergilediğinden Hatay halkı bunu bir mezhep çatışmasına taraf olunması olarak yorumluyor.' diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gitgide daha fazla mezhepçi bir duruş sergileyerek etnik ve dini ayrımları derinleştirmeye çalıştığı hissi, Hatay'ın bu çizgiler doğrultusunda bölünmesi planıyla körükleniyor.

(…) Yazar, 'Erdoğan'ın Suriye'ye dair konuşmalarında her zaman bir Sünni eğilim var. Reyhanlı'ya dair sözleri de buranın halkını çok kızdırdı. [Çifte bombalamada] ölenlerin hepsinin Sünni, Alevi, Kürt ve Türk olduğunu bilmiyoruz.' diyor.

Reyhanlı'da yaşayan yerel halk bununla hemfikir. İşsiz kamyon şoförü Mehmet Sanverdi, "Burada mezhepçi konuşmalar olmazdı. Suriye'yle yaşanan sorunların ardından bu değişti." diyor.

Halkın çoğunluğu Hatay'da Aleviler ve Sünniler arasında neredeyse hiç sorun olmadığını söylüyor ve artan gerilimden hükümeti sorumlu tutuyor."

Times: 'Özil futbol sanatçısı – ama Arsenal'i kurtarır mı?'

Times gazetesi spor sayfalarında Mesut Özil'in Arsenal'e gelmesini ele almaya devam ediyor. Gazete için makaleyi kaleme alan Rory Smith, Özil'in enerjiyle hareket ettiğini ve 'hem idareci, hem de bombalayıcı' olduğunu belirtiyor.

Arsenal teknik direktörü Wenger'in Özil'in peşinden uzun süre koştuğunu yazan Smith, şunu soruyor: "Peki Özil Arsenal'i kurtarır mı?"

Özil'in oyun alanı olan orta sahada Arsenal'in yeterli olduğunu belirtiyor Smith, ama "Santi Cazorla'yla beraber geçmişte yaşanan yaratıcılık eksikliğine son vereceğini" tahmin ediyor.

Rory Smith, Arsenal'in defans ve forvette eksik yaşamaya devam ettiğini ekliyor.