BIST 8.626
DOLAR 34,34
EURO 37,45
ALTIN 3.023,08
HABER /  GÜNCEL

4 Eylül Basın Özeti

İngiltere'de kabine revizyonu gazetelerin manşetlerinde bu sabah. Metropolitan Üniversitesi'nin yurt dışından öğrenci kabul yetkisinin iptali de yankılanmaya devam ediyor.

Abone ol

Guardian gazetesi hükümetin bugün kabine revizyonunun ayrıntılarını açıklayacağını haber verirken, yapılacak değişikliklerin başbakan için büyük bir güç kaynağı ama aynı zamanda tehlike yarattığı görüşüne yer veriyor.

Başbakan Cameron, Guardian'a göre kabine değişikliği ile parlamentodaki muhafazakar sıralarda 2015 seçimi için en iyi isimlerin kimler olacağına inandığını gösterecek.

Financial Times gazetesi de manşet olarak "Başbakan kabine revizyonuyla yeni kuşak muhafazakarlara destek verecek" diyor.

Gazete ayrıca, Başbakan Cameron'un parlamento üyeliğini 50 sandalye azaltmakla ilgili planlarına koalisyon ortağından tepki geldiğini aktarıyor.

Liberal Demokratlar'ın lideri Nick Clegg, Cameron'dan bu planı rafa kaldırmasını istiyor.

Metropolitan Üniversitesi tartışması

Londra'daki Metropolitan Üniversitesi'nin Avrupa Birliği dışından öğrenci kabul yetkisinin iplatiyle ilgili tartışmalar sürerken Financial Times gazetesi bugün bu konuda bir parlamento raporu yayınlanacağını haber veriyor.

Parlamento komitesinin başkanı "Metropolitan Üniversitesi'nin kabul yetkisinin iptalini beraberinde getiren Sınır Denetleme Ajansı'nın 2009 tarihli tüzük değişikliğini eleştiriyor.

Komite Başkanı Margaret Hodge "Sınır Ajansı'nın eski kabul sisteminin yerini alan puan sistemini, gerekli denetleme mekanizmalarını kurmadan devreye soktuğunu" söylüyor.

Metropolitan Üniversitesi'nin AB dışından öğrenci kabul yetkisinin iptal edilmesi Türk öğrencileri de etkilemişti, öğrenciler şimdi sınır-dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Daily Mail gazetesine yazı gönderen sınır muhafaza emekli polis memuru Chris Hobbs Metropolitan Üniversitesi'nde sorun olduğunun yıllardır bilindiğini, iptal karanının yerinde olduğunu söylüyor.

Hobbs, öte yandan, İngiltere Üniversiteleri'nde "okumaya hakkıyla başlayacak olanlar" ile buraya gelmek için öğrenim kurumlarını araç olarak kullananlara farklı muamele edildiğini; gerçekten okumak için gelenlerin yetkililerin husumete varan tavırlarıyla karşılaştığını anlatıyor.

Guardian gazetesine mektup gönderen bir okur da, idarenin, Metropolitan Üniversitesi olayını istenmeyen göçle mücadele ettiği izlenimi vermek için kullandığı görüşünü dile getiriyor.

Financial Times'daki haberde, okulun, Sınır Denetim Ajansı'nın kararına itiraz etmeye hazırlandığını da haber veriyor.

Suriye'de Brahimi'nin şansı

Guardian'ın Ortadoğu editörü Ian Black Lahdar Brahimi'nin Suriye özel temsilciliğini üstlenmesini değerlendiriyor.

Black, Kofi Annan'ın aksine Brahimi'nin Beşar Esad'ın gitmesi gerektiğini açıkça söylemediğini hatırlatıyor.

Brahimi'nin diplomasi geçmişini özetleyen Black, Brahimi'nin ABD'nin Irak'ta sivil nüfus alanı Felluce'ye yönelik saldırısına karşı çıkışını hatırlıyor.

Brahimi'yi tanıyan Mısırlı bir gazetecinin izlenimleri Black'in yazısında yer alıyor.

Mısırlı gazeteci Ayman El-Amir, Brahimi için "mayalanma ihtimali olan bir şans gördüğü için bu görevi kabul etmiştir" diyor.

İngiltere'nin Libya eski büyükelçilerinden Oliver Miles da, Guardian için kaleme aldığı makalesinde Brahimi'nin Lübnan iç savaşının sona ermesine yardımcı olduğunu ve bu açıdan Suriye için en iyi isim olabileceğini ifade ediyor.

Financial Times gazetesi ise dünya haberleri sayfasında Suriye'de savaş uçaklarının kullanıldığı saldırıların arttığını bildirdiği haberine "Hava saldırıları terörize olmuş siviller arasındaki ölümleri arttırdı" başlığını kullanıyor.

Milano'da dün cenaze töreni düzenlenen bir kardinalin ardından yazan Guardian "Liberal dava, Kardinal Martini'yi özleyecek" diyor.

Guardian Vatikan'da şu anda hüküm süren kesimin muhafazakarlar olduğunun altını çizdikten sonra Milano'daki katolik kilisesinin tepesindeyken ölen Kardinal Martini'nin, pek çok açıdan bu grupla ters düştüğünü, kürtaj, boşanma ve kadınların kilise üst temsilciliği ile ilgili açık görüşlere sahip olduğunu yazıyor.

Guardian, Vatikan'ın önceliklerinin kendi ifadesiyle "muhafazakar ve tozlu" olduğunu anlatmak için, katolik dünyasının merkezinin bir akademi açarak Latince öğretmeye karar verişini örnek veriyor.

Meireles Fener'de

Fenerbahçe'nin Chelsea'den transfer ettiği Portekizli orta saha oyuncusu için 8 milyon sterlinlik bir transfer paketi sunduğunu haber veriyor Daily Mail.

Daily Mail, Raul Meireles'den sonra Fenerbahçe'nin Everton'ın savunma oyuncusu John Heltinga ile ilgilendiğini haber veriyor.