Türkiye'nin açıklanan nüfus sayısı hiç de umut verici değil. 2035 yılında biz de avrupa gibi olacağız. Nüfus artışımız tersine dönecek.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin nüfus artış hızının eski seviyesine dönebilmesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgili tüm bakanların birlikte çalışma yapması talimatı verdiğini kaydetti.
Babacan, ''Belki çalışmalarımıza Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı, Kalkınma Bakanımızı ve Maliye Bakanımızı da alacağız, bir süre kapanıp bunu çalışacağız. Ne yapılması lazım, burada çok akılcı tedbirler uygulanması gerekiyor'' dedi.
MOODY'S NİYE ERTELEDİ? Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye ile ilgili son açıklamalarının hatırlatılması üzerine Babacan, bu kuruluşlar hakkında çok konuşmanın onları olduğundan daha önemli hale getirdiğini, bu nedenle bu konuda açıklama yapmak istemediğini kaydetti. Söz konusu kuruluşların bazen 3-5 kişilik ekiplerle, birkaç haftalık bir çalışma soncunda kanaatini ortaya koyduğunu anlatan Babacan, ''Dolayısıyla fazla büyütmemek lazım. Krizden sonra zaten bu kuruluşlar artık önden gidip yatırımcıya yön veren kuruluşlar olmaktan çıktı. Olup biteni izah etmeye çalışan ve çok geriden gelen kuruluşlar olmaya başladı'' ifadelerini kullandı. Şu anda Türkiye'ye yabancı yatırımcı ilgisinin çok fazla olduğunu, sadece Batıdan değil, Doğudan da yatırımcıların Türkiye ile ilgilendiğini belirten Babacan, ''Bir Singapur, bir Japonya büyükelçisi ile konuşun, (yetişemiyoruz) diyorlar. (Gelip de Türkiye'yi araştıran, Türkiye'ye yatırım yapmak için bize soru soran kişilerden başka işlerimize vakit ayıramıyoruz) diyorlar. Yani ilgi o kadar yoğun çok şükür'' diye konuştu. |
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kanal 24 televizyonunda canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son yayımladığı nüfus istatistiklerine göre, Türkiye'nin nüfus artış hızının binde 12'ye düştüğünü hatırlatan Babacan, son birkaç yıldır ilkokul çağına gelen çocuk sayısında da düşme görüldüğünü söyledi.
2035'TEN SONRA NÜFUSUMUZ DÜŞECEK
Projeksiyonlara göre, Türkiye'nin nüfusunun 2035 yılına kadar artacağını, 80-85 milyona kadar çıkıp, orada stabilize olup sonra aşağıya inmeye başlayacağını anlatan Babacan, nüfusun bir ülkenin gücü olduğunu ve bu konuda mutlaka çalışma yapılması gerektiğini bildirdi.
NÜFUSU ENGELLEME BÜYÜK BİR HATAYDI
Nüfusu giderek düşen Avrupa ülkelerinin şu anda bocaladığını ve nüfus artış hızlarını artırmak için çaba içerisinde bulunduklarını kaydeden Babacan, şöyle konuştu:
''Maalesef bir dönem Türkiye'de devlet ve iş dünyası el ele verip 'nüfus artışının önüne nasıl geçeriz'i çalışmışlar ve ciddi ciddi stratejiler uygulamışlar. Bunun ne kadar büyük bir hata olduğunun en iyi örneğini şu anda Avrupa'da görüyoruz. Nüfusun artması için korkunç paralar dağıtıyorlar vatandaşlara. Şu anda AB'nin bir numaralı meselesi ve çözülmesi çok zor bir problem. Dolayısıyla bizim bu konuda artık köklü tedbirler almamız gerekiyor.''
BAŞBAKAN "ARTIRIN" TALİMATI VERDİ
TÜİK'in nüfusa ilişkin son verileri Bakanlar Kurulu'nun olduğu sabah açıkladığını hatırlatan Ali Babacan, ''Sayın Başbakanımız bana talimat verdi, (senin başkanlığında, ilgili bütün bakanlar birlikte çalışın) dedi'' bilgisini verdi.
İşin içinde sosyal, ekonomik, kültürel faktörler olduğunu kaydeden Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Kalkınma Bakanı ile Maliye Bakanının da olacağı bir ekibin bu konuyu ele alması gerektiğini bildirdi.
Babacan, ''Burada çok akılcı tedbirlerin uygulanması gerekiyor. Bir yandan da bütçe etkilerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bütçe dengelerini bozacak, afaki bir program başlatmamız zor. Ama öte yandan hedeflenmiş, segment segment iyi planlanmış bir çalışma yapılacak'' dedi.
25 SENE SONRA HERŞEY ALTÜST OLUR
Konunun şimdiye kadar tavsiye şeklinde gittiğini ve başbakanın, cumhurbaşkanının her nikah şahitliğinde konuyu gündeme getirdiğini belirten Babacan, gelir vergisinde de asgari ücretli, evli ve 4 çocuk sahibi kişilerden vergi alınmadığını hatırlattı.
Konunun bir yönlendirmeden, bir teşvikten öte, devlet politikası haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, ''Aksi halde bugün bu tedbiri almazsak sayılı gün çabuk geçiyor, 20 sene, 25 sene sonra, bir sonraki kuşakta Türkiye'deki dengeler alt üst olur'' diye konuştu.
EVLİLİK DIŞI İLİŞKİ ÇOCUK SAYISINI DÜŞÜRDÜ
İşin özünün aile yapısını muhafaza etmek olduğuna işaret eden Babacan, Türkiye'de evlenme yaşının giderek ilerlediğini, evlenmeden farklı ilişki şekillerinin yayıldığını, bunların da nüfusun artmasının önünde önemli engeller teşkil ettiğini söyledi.
ZENGİNE DAHA ÇOK VERGİ YOK
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Gelir Vergisi Kanun tasarısı ile gündeme gelen ''zenginden daha çok vergi alma'' konusu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Babacan, ''(Zenginden daha çok vergi almalıyız) söylemi doğru. Onlara biz ilave bir vergi getirmeyeceğiz ama zengin olup da kaçıranın kaçırdığı vergiyi tahsil etmeye odaklanacağız'' dedi.