BIST 10.031
DOLAR 35,43
EURO 36,53
ALTIN 3.054,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

4 bin yıllık mercimek ekilecek

Kütahya'da bulunan yaklaşık 4 bin yıllık mercimek tohumu laboratuarda çoğaltıldı. Tohumların yakında ekilmesi planlanıyor.

Abone ol

Mercimek tohumlarının yeşermesinden sonra genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında önemli bilgiler edinilebilir. 

Kütahya Seyitömer Höyüğü'nde, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce yürütülen kazıda bulunan ve 4 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen ve ''doku kültürüyle çoğaltılan'' mercimek tohumları, tarlaya ekilecek.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nüket Bingöl, höyük kazısında yaklaşık 4 ay önce bulunan ve mercimek bitkisine ait olduğunu tespit ettikleri tohumun, 4 üniversitede ''doku kültürü'' yöntemiyle çoğaltıldığını bildirdi.

Çoğaltılan tohumlardan 2'sinin köklendiğini, diğerleri köklü durumda olmadığından yeni bir ortama alıp köklendireceklerini belirten Bingöl, ''Elimizde 1 tane değil, 17 tane 4 bin yıl öncesine ait mercimek var'' dedi.

İlk çimlenen mercimeğin halen yaşadığını ve herhangi bir sorun bulunmadığını, ancak tohuma kalkmayacağını ve birkaç ay içerisinde solacağını düşündükleri için çoğaltma işlemi yaptıklarını ifade eden Nüket Bingöl, şöyle devam etti:

''Çoğaltma işlemleri başarıyla tamamlandı. Bundan sonra bitkilerimizi tarlaya alıp onlardan tohum elde etmeye çalışacağız. Çoğaltmayı aşılama değil, doku kültürüyle yaptık. Elde etmiş olduğumuz bitkinin kök, gövde, yaprak gibi çeşitli organlarından yeni bir bitki elde edilebiliyor. Buna doku kültürü yöntemi deniyor. Biz de bu yöntemle çoğalttık. Bitkilerimiz steril ortamda yaşıyor, ancak tarla aşamasına aldığımızda ne olacağını bilmiyoruz. DPÜ ve ortak çalıştığımız diğer üniversitelerde DNA analizlerini yaptıracağız, böylelikle diğer çalışmalarımıza yön verilecek.''

Seyitömer Höyüğü'nde bulunan tohum, bilim insanlarınca incelenmiş ve bunun mercimek bitkisine ait olduğu belirlenmişti. Cılız bir yapıya sahip olduğu belirtilen bitkinin gelişiminin, organik ve Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) özelliğini taşıyan bitkiler açısından önemli bilimsel verileri ortaya çıkarması bekleniyor.