BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

4 bin yıllık gelenek

Halk Arasında “Mayıs Yedisi” olarak adlandırılan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu iddia edilen gelenek için Giresun’da Aksu Deresi’nin d...

Abone ol

Halk Arasında “Mayıs Yedisi” olarak adlandırılan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu iddia edilen gelenek için Giresun’da Aksu Deresi’nin deniz ile birleştiği yerde toplanan Giresunlular geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.
Mayıs Yedisi etkinliklerinin yapıldığı Uluslararası Giresun Aksu Festivali Soma’da meydana gelen maden faciası nedeniyle iptal edilse de halk kendi ritüellerini gerçekleştirmeyi ihmal etmedi. Aksu Deresi’nin deniz ile birleştiği yerde toplanan hastalar, sıkıntılı olanlar, çocuğu olmayanlar, bir dilek tuttuktan sonra 7 çift, 1 tek taşı suya atarak bu dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor.
Giresun Belediyesi tarafından festivale dönüştürülen bu gelenek , eğlenceli bir hale getirilmişti. Fakat Soma’daki maden faciası tarafından dolayı festival boyutu iptal edilse de halk kendi geleneklerini yerine getirdi. Sabah saatlerinden itibaren Aksu deresi ile denizin birleştiği alana gelen vatandaşlar her yıl olduğu gibi dere ile denizin birleştiği yere 7 çift bir tek taş attı ve saç ayaktan geçerek dileklerinin gerçekleşmesini diledi.
Her yıl buraya gelmeyi ihmal etmeyenlerden birisi olan Pembe Çömez ise engelli olan kızının yürümesi için dilek tuttu. Daha önceki yıllarda tutuğu dileklerin kabul olduğuna inanan Pembe Çömez “Her yıl buraya gelirim. Kızım çocuk yaşlarda geçirdiği rahatsızlıktan dolayı görme ve bedensel engelliydi. Kızım için önceki yıllarda görmesi için dilekler tutuyordum. Bu dileğim kabul oldu ve kızım artık bizleri görebiliyor. Şimdi ise yürümesi ve tedavilerinin sonuç vermesi için dilek tuttum. İnşallah bu dileğimde gerçekleşir” dedi.

MAYIS YEDİSİ
Halk arasında Mayıs Yedisi olarak adlandırılan gelenek kapsamında sac ayaktan geçme olarak adlandırılan birinci bölüm, soyun sürdürülmesi kültürüne dayanıyor. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak üç kez sacayaktan geçer. Üç kutsal sayılan bir rakamdır. Sacayak ise ana rahminin simgesidir.
Dere taşlama geleneği olarak tanımlanan ikinci bölümde; doğanın hayat bulduğu mevsim olan ilkbaharda, doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınmak gereğini duyar. Aksu Deresi’nin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar, "Derdim Belam Denize" diyerek 7 çift, 1 tek taş atar. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır.
Adanın etrafında dolaşma geleneği de denilen üçüncü bölümde ise soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği Giresun Adası’nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı’nın önünde başlar yine Hamza Taşı’nın önünde son bulur.
(İHA)