BIST 9.640
DOLAR 34,66
EURO 36,66
ALTIN 2.942,06
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

4 ayda meslek sahibi oldular

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesinin yat kaptanlığı kursunu başarıyla tamamlayan 133 kişi, denize açıldı

Abone ol

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesinin 2007 yılından bu yana sürdürdüğü yat kaptanlığı kursunu başarıyla tamamlayan 133 kişi, kısa zamanda edindikleri yeni meslekleriyle denize açıldı.

Yeni dönem eğitiminin nisan ayının ilk haftası başlayacağı kursla ilgili olarak AA muhabirine bilgi veren DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi Serim Paker, yat kaptanlığı kursunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 18 yaşını bitirmiş herkese açık olduğunu söyledi.

Serim Paker, 4 ay süren, hafta içi 17.30-20.25 saatlerinde gerçekleştirilen kursa yüzde 70 devamlılık şartı arandığını kaydetti.

Kursu başarıyla tamamlamanın ehliyet almak için yeterli olmadığını ifade eden Paker, ''Denizcilik Müsteşarlığına bağlı Gemi Adamları Sınav Merkezi'nin açtığı sınavdan başarılı olanlara ehliyet veriliyor. Bu konuda DEÜ'nün başarısı çok yüksek, neredeyse yüzde 100. Bugüne kadar sadece bir kursiyerimiz kazanamadı, o da sınava girmemişti'' diye konuştu.

Paker, kursta gemicilikten haberleşmeye, hukuktan motora, elektronik seyirden radar okumaya kadar pek çok dersin üniversite öğretim üyeleri tarafından verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Uzman hocalarımız eğitim veriyor. Türkiye'nin en iddialı kursu olduğumuzu söyleyebilirim. Kursiyerlerimizin tamamına yakını kurs sırasında edindikleri çevreyle kendilerine iş buluyor. İzmir dışında Marmaris, Bodrum, Göcek gibi yerlerden sırf bu kurs için gruplar halinde gelip ev tutanlar, 4 ay sonra geri dönenler çok oluyor.''

''KADINLARIN İLGİSİ AZ''

Kursiyerlerin kursu tamamladıktan sonra, kaydında yat yazan bütün gemilerde ve dünyanın her yerinde yat kaptanlığı yapabildiğini ifade eden Serim Paker, ''4 aylık kursumuzun bedeli 2 bin 600 lira. 4 ay gibi kısa sürede bir ömür boyu ekmek yiyebileceğiniz bir mesleğe sahip oluyorsunuz'' dedi.

Paker, amaçlarının ağırlıklı olarak meslek edindirme olduğunu belirterek, yat kaptanlığının günümüzde çok geçerli ve talep gören bir meslek olduğunu kaydetti.

''Buna rağmen kursiyerlerimizin yarıya yakını denize düşkün, deniz sevdalısı kişiler. Hobi amaçlı, bilgilerini geliştirmek için geliyor'' diyen Paker, sektörde yat kaptanına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Paker, şöyle devam etti:

''Hem genel anlamda yat kaptanlığına hem de modern denizciliğe ve turizme cevap verecek yeni bir kaptan tipine ihtiyaç var. Artık seyir sistemleri elektronik olarak çok ilerledi, eski jenerasyon bu konuda maalesef zorlanıyor. Ayrıca turistik anlamda da eski, geleneksel kaptan modelinden daha farklı bir kaptan ihtiyacı bulunuyor.''

Erkeklerin kursa daha fazla ilgi gösterdiğini belirten Paker, bugüne kadar mezun verdikleri 133 kişiden sadece 4'ünün kadın olduğunu kaydetti.

Paker, ''Kadınların denize çok yakıştığını düşünüyorum. Bir gemide kadın olunca her şey olumlu yönde değişiyor. Yaşı, sıfatı ne olursa olsun insanlar daha özenli oluyor'' diyerek, sektörde daha fazla kadının bulunması gerektiğini vurguladı.

Kursiyer profilinin değişken olduğunu söyleyen Paker, ''Yaklaşık yüzde 40'ı işsiz gençler. Diğer kısmıysa mühendis ve ağırlıklı olarak tıp doktorları'' dedi.

Paker, tüm denizseverleri kursa katılmaya davet ederek, isteyenlerin ''0 232 412 88 55'' numaralı telefonu arayarak başvuruda bulunabileceğini bildirdi.