BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

4 Aralık 2011 Basın özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: İran yönetimi içinde gerilim; Mısır'da islamcıların yükselişi; Kaddafi'nin yerle bir olan hayali; Fransa'da seks ticaretini yasaklama girişimi...

Abone ol

İngiliz Pazar gazeteleri farklı konuları öne çıkarıyor.

Dikkatlerin üzerinde yoğunlaştığı bir konu İran...

Sunday Times İran yönetimi içindeki gerilimi ele alıyor.

Gazeteye göre, Tahran'daki İngiliz elçiliğine yapılan saldırının, İran'ın dini lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahnmedinecad arasındaki gerilimle ilişkisi olabilir.

İki ülke arasındaki ilişkiler İngiltere'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklaması ardından gerilmeye başlamıştı.

İngiltere, ülkenin nükleer programına fon sağladıkları gerekçesiyle İran bankalarına yaptırım uygulama kararı aldı.

İran buna misilleme olarak İngiltere ile ilişkilerin seviyesini indirme kararı almış ve İngiltere karşıtı olarak düzenlenen protesto gösterisinde protestocuların elçiliğe girmelerine engel olmamıştı.

Sunday Times bu saldırının Hamaney'e yakın çevrelerin Ahmedinecad'a kudukları bir tuzak olabileceği kanısında.

Protestocuların büyükelçiliğe saldırmaları ve içeri girmelerine karşı sert tepki gösteren İngiltere önce İran'daki diplomatlarını geri çekme kararı aldı ve ardından da İngiltere'deki İran büyükelçiliğinin kapatılacağını açıkladı.

Gazeteye göre, Hamaney ve çevresi bu şekilde Ahmedinecad'ın başına bir diplomatik kriz sarmış oldu.

Ancak Sunday Times, İngiltere'nin tepkisinin ve diğer batılı ülkelerin buna verdikleri desteğin İran için sürpriz olduğu kanısında.

Gazete, Hamaney'in İngiltere'ye düşmanlığının çok eskilere gittiğini de belirtiyor.

Gazete, iktidara geliş sürecinde Ahmedinecad'a güçlü destek veren Hamaney'in zaman içinde cumhurbaşkanının alternatif güç merkezi yaratma arayışlarından rahatsız olduğunu kaydediyor.

Gazeteye göre, cumhurbaşkanlığı makamını kaldırma tehdidinde de bulunan, Hamaney kendi yerine de oğlu Müşteba'yı hazırlıyor.

Mısır'da islamcıların yükselişi

Sunday Telegraph Mısır'da islamcı hareketin yükselişine bir sayfa ayırmış.

Gazeteye göre, geçtiğimiz hafta başlayan oy verme süreci sonunda islamcılar parlamentoda ezici bir sonuç elde edebilir.

Gazete, eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinde önemli rol oynamış liberal ve sol kesimlerin şu anda büyük düş kırıklığı ve kaygı içinde olduğunu belirtiyor.

Sunday Telegraph haberinde, islamcı kesimin önde gelen liderlerinden Abud el Zumur'la yaptığı mülakata da geniş yer ayırıyor.

Mübarek'ten önceki devlet başkanı olan Enver Sedat'ın öldürülmesindeki payı nedeniyle hapis yatmış olan Zumur, el Kaide'nin şu anki lideri Mısırlı Eymen ez Zevahiri ile de aynı hücrede kalmış.

Zevahiri'den 'kibar ve hoş bir insandı' diye bahsediyor.

Sunday Telegraph, bu geçmişine karşın Zumur'un artık Mısır'da olağan siyasi sürecin parçası olmak istediğini belirtiyor.

Gazeteye, Zumur'un alkol, kadın-erkek karışık plajlar ve benzeri konularla katı ve ödünsüz bir çizgide olduğunu da kaydediyor.

Zumur 'halkın bizim vizyonumuza güvenmeyi öğrenmesi lazım' diyor.

Kaddafi'nin yerle bir olan hayali

Independent on Sunday Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin memleketi Sirte'nin içinde bulunduğu hali ele alıyor.

Sirte Kaddafi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan süreçte, en şiddetli çatışmalara sahne olan kentlerden biri oldu.

Başkent Trablus'un isyancıların eline geçmesi ardından Kaddafi Sirte'ye sığındı ve kenti terketmeye çalışırken yakalanıp, dünya kamuoyunun geniş kesimlerinden tepki çeken bir şekilde, öldürüldü.

Independent on Sunday Kaddafi'nin Sirte'yi müstakbel Afrika Birliği'nin başkenti olarak hayal ettiğini, bu yüzden kenti gösterişli binalar ve bulvarlarla donattığını yazıyor.

Kaddafi'ye göre Sirte, adeta Afrika rönesansının Floransa'sı olacaktı.

Ancak gazete, şimdi bu hayal-kentinin yerinde bir enkazın olduğunu bildiriyor.

Kaddafi karşıtı güçler tarafından yoğun bombardımana tutulan kentte, Kaddafi'nin devrilmesi ardından da bir korku havası hakim.

Gazete, bir çok kişinin Kaddafi yanlısı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınıp, kaybolduğunu, kentin bazı kesimlerinde elleri arakalarından bağlanmış şekilde öldürülmüş kişilerin cesetlerinin bulunduğunu aktarıyor.

Fransa seks ticaretini yasaklayacak mı?

Observer önümüzdeki Salı günü Fransa parlamentosunda ele alınacak olan yasa tasarısını değerlendiriyor.

Tasarının konusu ülkede seks ticareti...

Kabul edilirse, seks işçileri atı aya kadar hapis cezasına, müşterileri de 3 bin euro para cezasına çarptırılabilir.

Habere göre, Fransa'da 20 bin civarında seks işçisi var.

Gazete, kimi kesimlerin Fransız kültürünün en doğal parçalarından biri saydığı seks ticaretinin, son skandallar ardından giderek artan şekilde tepki çektiğini yazıyor.

Observer alışıldık Fransız seks işçilerinin orta yaşlı ve bağımsız kadınlar olduklarını ancak bu alanda mafyanın etkisinin de artan biçimde hissedildiğini belirtiyor.

Gazeteye göre, tepkileri pekiştiren bir gelişme de bu; yani genç yaşta kadınların mafya türü oluşumlar tarafından çeşitli zorlamalarla bu alana sürüklenmesi.