BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

3’üncü Köprü nakliye maliyetlerini düşürecek

Dün açılan ve ağır vasıta araçlarının yönlendirilmesiyle boğaz trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, nakliye maliyetlerini de düşürecek.

Abone ol

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Fatih Şener, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki yürüme yasağı ve köprüde oluşan trafiğin nakliye maliyetlerini artırdığını söyledi. Şener, "Nakliyeciler şimdiye kadar 2. Köprü'den geçiyordu. Burada bizim için büyük bir bekleme maliyeti var.

Sabah 4 akşam da 6 saat olmak üzere, köprü günde 10 saat kullanılamıyordu. Yasak bittiğinde de köprüde çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle bazen TIR'lar bineceği gemiyi dahi kaçırabiliyor, nakliye bir gün sarkıyordu. Ayrıca çok fazla dur kalk yapıldığı için de yakıt giderleri artıyordu" dedi. 100 km'de 120 TL'lik yakıt harcayan bir TIR'ın dur-kalk ve trafik nedeniyle yakıt bedelinin 500 lirayı bulabildiğini belirten Şener, bunun da taşıma maliyetlerini artırdığını vurguladı.

GÜNDE 1.500 TIR GEÇİYOR

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde bekleme yapılmayacağı ve köprü trafiğinin yaşanmayacağını hatırlatan Şener, yakıt maliyetinin de ve bunun özellikle İstanbul içi kısa mesafedeki nakliyeye yansıyacağını belirtti. Şener, "3. Köprü'de geçiş ücreti yüksek ancak hem yakıtta tasarruf edeceğiz hem de zaman kazanacağız. Bu nedenle çok etkilemez" diye konuştu. Şener, 2'nci Köprü'den günlük ortalama 1.500 TIR geçtiğini ve iki kıta arasında günlük ortalama 75 milyon dolarlık ürün taşındığını belirterek, tüm bu geçişlerin 3'üncü Köprü'den sağlanacağını aktardı.

LOJİSTİK MERKEZİ KURULMALI

Fatih Şener, İstanbul'a gelen vasıtaların yüzde 95'inin şehre girdiğini belirterek köprünün il içi trafik sorununu çözemeyeceğini kaydetti. Şener, "Örneğin sebze getiren bir nakliyeci, sebze meyve haline gidiyor. Bu nedenle şehir içine girmek zorunda kalıyor" dedi. Bu sorunun çözümü için köprünün kuzey tarafına lojistik merkezi kurulması gerektiğini belirten Şener, haller, depolar vs gibi yerlerin de buraya taşınması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Böyle bir yatırımın İstanbul trafiğine ciddi bir katkısı olacaktır" şeklinde konuştu.