BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  POLİTİKA

3ü birarada ortak imza

Üç parti; MHP, DTP ve CHP... Üçü de aynı dilekçeye imza attılar desek inanır mısınız? Evet bu oldu, üçü aynı dilekçeye imza attı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Kamuoyundan büyük tepki alan Mayın Yasası bildiğiniz gibi tüm itirazlara rağmen AK Parti'nin oyları ile meclisten geçmişti.

Toplumdan destek almayan bu yasa üç partiyi aynı dilekçede birleştirdi. DTP, MHP ve CHP, yasanın iptali için aynı dilekçeye imza attılar.

'Mayın Yasası'nı Anaya Mahkemesi'ne götürmek isteyen CHP imza toplamaya başladı. İlk destek de MHP'den geldi. MHP'li 69 vekil dilekçeye imza attı.

DTP SÜRPRİZ YAPTI

Sürprizi de DTP yaptı... Belki de ilk kez Anayasa Mahkemesi'ne bir yasanın iptali için MHP ve CHP ile fikir birliği sağladılar ve mayın yasasını iptal dilekçesine imza verdiler.

TOPLUM İÇİN MHP İLE İMZAYI ATARIZ

SIRRI SAKIK: (DTP milletvekili)

İnternethaber'e konuşan DTP'li Sırrı Sakık, MHP ile aynı dilekçeye imza atmaları konusunda "Türkiye'nin menfaatine olan ülkenin ve toplumun yararına olan her konuda toplumun her kesimi ve her siyasi parti ile ortak hareket etmemiz gayet normaldir. Bizim MHP ile de sorunumuz yoktur" dedi.

Sakık şöyle devam etti;
"Bu konuda MHP'nin de CHP'nin de bizim de genel kurul aşamasında bu tasarıya muhalefetimiz ortada. Ancak AKP'nin sayısal çoğunluğu olduğu için yasayı engelleyemedik. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nde birlikte yasanın iptalini istiyoruz. Bu konuda genel başkanımızın yaptığı açıklamalarda ortada.

KIYAMETLER KOPARAN O FORMÜL

Mayınların temizlenmesi için hazırlanan yasada (2. madde) bir madde var ki muhalefet ile birlikte kamuoyundan da sert tepki aldı. Bu maddede üç aşama var.

1. Genelkurmay'ın görüşü ile NAMSA'ya temizletilmesi.
2. Maliye Bakanlığı'nın kendi bütçesi ile temizletmesi.
3.Tüm bunlar yapılamaz ise yap-işlet-devret modeliyle temizletilmesi. Yani 44 yıllığına temizleyen firmaya bu toprakların kiralanma modeli... 

İşte kamuoyu ve muhalefetten tepki alan bu üçüncü formül... Hükümetin ilk ikisini yapamadım deyip üçüncü formülü devreye koyacağı iddia ediliyor.

2058'e KADAR SINIRIMIZ
YABANCI ELLERDE OLACAK

TBMM'den geçen yasayla, 2009 yılında ihalenin yapılacağı varsayımıyla, yabancı şirketler 2014'e kadar mayınları temizleyecek ve 2058 yılı sonuna kadar bu arazileri 'tarımsal amaçla' kullanacaklardır. Bu çerçevede, yöre halkının yarım yüzyıl evvel kendilerinden alınarak kamulaştırılan arazilere girememesi bakımından değişen hiçbir şey olmayacaktır. 

ARAZİYİ TÜRKİYE TEMİZLERSE...

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın'ın verdiği bilgiye göre;

Mayın temizleme masrafının geri dönüş hızı, yıllık 20 milyon dolarlık net tarımsal gelir bazında hesaplanmalıdır. Örneğin 100 milyon dolarlık bir mayın temizleme finansmanı 5 yıl içinde geri dönmektedir. Bu çerçevede, mayın temizleme işi finansmanı sağlanarak, denetimli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

YABANCI TARIM YAPMAK PEŞİNDE OLMAZ

Arazinin, mayını temizleyen yabancı şirketlere 44 yıllığına tahsisi durumunda, şirketin 2059 yılına kadar elde edeceği toplam tarımsal gelir 880 milyon dolardır. Böylesine stratejik bir bölgede, hiçbir yabancı şirketin, yarım yüzyılda 880 milyon dolar kazanmak, başka bir deyişle yalnızca tarım yapmak peşinde olmayacağı açıktır.