BIST 9.752
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.980,00
HABER /  SAĞLIK

3D yazıcıyla üretilen kalp çalışıyor!

Geliştirilen bu kalp, gelecekte organlarda yaşanabilen komplikasyonlar sonucu oluşan hastalıkların önlenmesi konusunda umut vadediyor.

Abone ol

3D yazıcının en çok kullanıldığı alanlardan biri sağlık sektörü. Normalde çok pahalı fiyatlara satılan protezler veya bunun gibi yardımcı malzemeler 3D yazıcı tarafından geliştirilebiliyor. Ayrıca geçmişte 3D yazıcıyla gerçek bir organ geliştirilmesi konusunda da çalışmalar yapıldığı gündeme gelmişti. Şimdi ise yazıcıyla üretilen ve gerçek bir kalp gibi fonksiyona sahip olan yapay kalp üretildi. Geliştirilen bu kalp, gelecekte organlarda yaşanabilen komplikasyonlar sonucu oluşan hastalıkların önlenmesi konusunda umut vadediyor. 


ETH Zurich’in araştırmacılarının geliştirdiği yapay kalp, 3D yazıcılarla yapılabileceklerin gerçekten de sınırı olmadığını bir kez daha ortaya koyuyor. Silikon malzeme kullanılarak geliştirilen kalp, sadece dış görünüş itibarıyla kalp gibi görünmekle kalmıyor işlev olarak da kalbin yapabildiklerini gerçekleştirebiliyor.

Dünya üzerinde kalp nakli bekleyen milyonlarca insan bulunuyor. Kalp nakli gerçekleştirilemediği sürece sağlıkları daha da kötüye giden bu hastaların bu yapay kalbi kullanabileceği belirtiliyor. Geçici olarak hastaların bu yapay kalbi kullanabileceği ifade ediliyor.

Araştırmaları süren kalbin şu anda 3 bin kere atabildiği söyleniyor. Bu da yaklaşık 35-40 dakika arasında kalbin çalışabildiğini gösteriyor. Bu sürenin ardından malzemenin baskıya daha fazla dayanamayarak bozulduğu söyleniyor. Ekibin çalışmalarını tüm hızıyla sürdürerek yapay kalbi daha uzun süre çalışabilir hale getirmek istediği dile getiriliyor.