BIST 9.368
DOLAR 34,59
EURO 36,25
ALTIN 2.988,14
HABER /  EKONOMİ

36 milyon TL çöpe gidiyor...

Bursa’da yılda 54 milyon ekmeğin çöpe gittiğini belirten Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, bunun ülkeye zararının 36 milyon lira olduğunu söyledi.

Abone ol

Sofraların vazgeçilmezi olan ekmeklerin çöpe gitmesi devlette maddi zarar yol açıyor. Bursa’da ayda 60 milyon ekmek üretildiğini belirten Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, çöpe giden ekmeklerin ise olayın farklı boyutunu ortaya çıkardığını söyledi. Başkan Andiç, çöpe giden ekmeklerin ülke ekonomisine milyonlarca lira zarar verdiğini söyledi. Kaçak fırınların bu ekmeğe çöpe gitmesine sebep olduğunu söyleyen Andiç, "Bursa’da her gün 2 milyon ekmek üretiliyor ama şu bir gerçektir; bu ekmeklerin 150 bini çöpe atılıyor. Bu yine merdiven altı üretimden kaynaklanıyor. Aşırı sayıda fırın olduğu için ekmekler fazla üretiliyor. Böyle olunca da bu tablo ortaya çıkıyor” dedi.

"AYDA 3 MİLYON LİRALIK EKMEK ÇÖPE GİDİYOR"
Rekabet olduğu için ekmeklerin yenmediğine dikkat çeken Andiç, ayda çöpe giden 4,5 milyona yakın ekmeğin zararının ise 3 milyon lira olduğunu söyledi. İnsan hayatının ve sofraların vazgeçilmez gıdası olan ekmeğin çöpe gitmesinin kendilerini de üzdüğünü söyleyen Andiç, “Çöpe giden bir ekmek bile ziyandır. Ekmeğin kalitesiz oluşu ve merdiven altı fırınların kontrolsüz bir şekilde üretim yapması bunlara yol açıyor. Rekabetten dolayı kalite düşüyor. İnsanlar da fazla olduğu için ekmekleri çöpe atıyor. Ekmek bizim için değerli bir gıda ürünüdür. Bu konuda vatandaşların duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

"BURSA’DA 5 YILDIR EKMEĞE ZAM YAPILMIYOR"
250 gram ekmeğin 75 kuruş olduğu Bursa’da fırıncıların ekmeğe 5 yıldır zam yapmadığına da dikkat çeken Andiç, sözlerine şöyle devam etti:
“Gayriresmi çalışan işletmeler son bulursa bu fiyatlar uzun yıllar böyle kalır. Bizim için önemli olan bu kaçak fırınların son bulması. Bizim belimizi büküyor. Merdiven altı fırınlar kaldırılırsa kapasitemizi yüzde 10 artırırız. Bu da bizim için çok önemli. 5 yıldır biz ekmeğe zam yapmıyoruz. Mesela 50 kiloluk una 5 yılda 10 TL zam yapıldı. Elektrik, su, doğalgaz ve benzin zamlarını da katmamıza rağmen zam yapmıyoruz çünkü kimsenin evine ekmek götüremez duruma gelmesini istemiyoruz” dedi.

Andiç, merdiven altı fırınlarla alakalı yerel yöneticilerden de destek istedi.