BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

35 ile 500 ton kene ilacı

Tarım Bakanı Mehdi Eker'in verdiği bilgi: "250 ton kene ilacı 35 ilde dağıtıldı, 250 ton daha dağıtılacak."

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kene salgınına müdahale eden tarım Bakanlığı, öncelikli il seçtiği 35 ayrı vilayete 250 ton kene ilacı gönderdi, 250 ton kene ilacı da yola çıkmak üzere. Evcil hayvanların ilaçlanmasını isteyen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, “meraları ilaçlamak mümkün değil ve doğru değil” dedi.

Eker, keneler için ormanların, meraların, parkların ilaçlanmasının anlamı olmadığını ve zararlı olduğunu da belirterek, ilaçlamanın sadece evcil hayvanlara sürülerek yapıldığını söyledi. Bu ilaçlama yapılırken de hayvanın et ve sütüne bulaşmaması için sadece sırtına sürülmesi gerektiğinin altını çizen Eker, "şimdiye kadar riskli bölgelere ilaçlama için 250 ton ilaç gönderildi. 250 ton daha gönderilecek" dedi. Eker şunları söyledi.

“Ağaçları, ormanları ilaçlayamazsınız, meraları ilaçlamak mümkün değil. Doğadaki dengeyi tamamen bozarsınız. Zaten kenelerin artması da doğadaki bu tür salgınların ortaya çıkması da doğanın dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor. Doğaya müdahale etmemek lazım. Hayvan meraya gidiyor. Otluyor. Meradan kene alabilir. Ahırların içini, barınakları korumak ve hayvanların üzerine kene yapışması önlemek maksadıyla sırtına sürülerek ilaçlama yapılması gerekir. 250 ton ilaç gönderdik. Bu ilaçlar öncelikle 35 vilayete gidecek. Öncelik verilen iller, kenenin görüldüğü iller. 250 ton aldık. Onu da göndereceğiz. Usulüne uygun olarak bu ilaçlar evcil hayvanlara sürülecek. O sürülence bir süre hayvana kene bulaşmıyor. Dolayısıyla meradan eve, ahıra kene getirmiyor.”