Ulusal Programa göre 2012’den itibaren gümrük ve limanların yanında bütün kara sınırlarının kontrolü ‘Sınır Polisi’ne geçecek.
Abone olTerörle mücadele kapsamında gündeme gelen ‘paralı asker’ formülü, AB’ye taahhüt edilen ‘Entegre Sınır Yönetimi Projesi rafa mı kalkıyor?' sorusunu gündeme getirdi. Yüzde 60’ını AB’nin karşılayacağı 4 milyar dolarlık projeyle başında bir sivilin bulunacağı 70 bin kişilik sınır polisi oluşturulacaktı.
Bugün'den Seçkin Ergün'ün haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmeler, terörle mücadele için sınırları koruyacak profesyonel bir birliğin oluşturulacağı iddiasını güçlendirdi. İktidarın, yasal çalışmalara bile başladığı belirtiliyor. Buna göre doğu ve güneydoğuda PKK operasyonlarına sadece uzman askerlerin görev yapacağı birlikler katılacak. Sınırları yine uzman çavuş ve uzman onbaşılardan oluşacak askerler koruyacak. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 6 komando tugayının profesyonelleşmesinin ay sonunda tamamlanacağını söylemişti. Bu gelişme, Türkiye’nin AB ’taahhütleri arasında yer alan ‘Entegre Sınır Yönetimi Projesi rafa mı kalkıyor?’ sorusunu gündeme getirdi.
SINIR YÖNETİMİ PROJESİ
2008'de hazırlanan Ulusal Program'da sınır yönetimi projesine de yer verilmişti. İçişleri Bakanlığı bünyesinde sınır yönetimi birimi oluşturulurken, Polis Akademisi’nde Sınır Güvenliği bölümü açıldı. Bu yıl Ankara’da sınır yönetimi uzmanları ve kolluk yöneticileri yetişecek bir Entegre Sınır Yönetimi Yüksek Okulu açılması planlandı.Plana göre; 2012’de sınırların ve gümrük kapılarının tamamını kontrolünde bulunduracak sivil bir teşkilat kurulacak. Başında vali ya da müsteşarın bulunacağı sınır polisi, son teknolojiye sahip silah ve ekipmanla görev yapacak. Yurt genelindeki tüm hava, kara ve deniz gümrük kapıları sınır polisinin sorumluluğunda olacak. 3 milyar 700 bin Euro’ya mal olacak proje maliyetinin yüzde 60'ı AB tarafından karşılanacak.
Projenin uygulamaya geçmesi halinde 2 bin 949 kilometrelik kara sınırları boyunca konuşlanan ve yüzde 90'ı zorunlu askerlik hizmetini yapan Mehmetçik'ten oluşan 34 bin asker boşa çıkacak. 390 sınır karakolunun yarıya yakını kapanırken, kalanlar sınır yönetimine devredilecek. Proje aşamalı olarak hayata geçeceğinden başlangıçta oluşacak yetişmiş personel açığının giderilmesi için jandarma, gümrük muhafaza memuru ve sahil güvenlik personelinden yararlanılacak. İhtiyaç duyulması durumunda TSK'nın bazı unsurları sınır polisinin yetki alanında konuşlanabilecek. Proje ilk olarak Türkiye'nin batı sınırlarında uygulanacak.
KARTAL GÖZ TALOS
Türkiye'nin kara sınırının yüzde 65'i dağlık bölgelerden oluşuyor. Böylesine dağlık bir bölgede fiziki engel sisteminin kurulması mümkün olmadığından, bu bölgelerin uydu sistemleri ile izlenmesi ve kontrol edilmesi gerekiyor. AB ile ortak geliştirilen Taşınabilir Otonom Sınır ve Geniş Alanlar ıleri Gözetleme Sistemi (TALOS) adıyla bir elektronik gözetleme sistemi de kurulacak. TALOS’a bağlı insansız kara ve hava araçlarıyla en ufak hareketler bile merkezden takip edilebilecek.