BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

32 yıl sonra o kelimeyi kullandılar

Devrimci Demokrat Kültür Derneği 32 yıl sonra Diyarbakır'da bu kez Devrimci Demokrat Kürt Derneği olarak tabelasını astı

Abone ol

12 Eylül darbesinin ardından kapatılan Devrimci Demokrat Kültür Derneği (DDKD), adındaki 'kültür' kelimesi 'Kürt' olarak değiştirerek, Diyarbakır'da 32 yıl sonra bu kez Devrimci Demokrat Kürt Derneği olarak tabelasını astı.

screen-shot-2012-06-23-at-3.50.08-pm.png

1980 yılı öncesi Doğu ve Güneydoğu'da 55 bine yakın üyesi ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 48 şubesi bulunan 12 Eylül'de kapatılan Devrimci Demokrat Kültür Dernekleri'nin o dönemdeki bazı üye ve yöneticileri, Diyarbakır'da harekete geçti. DDKD'nin 1980 yılı öncesindeki bazı üye ve yöneticileri Diyarbakır'da bir araya gelerek 1980 öncesi adındaki 'Kültür' kelimesini 'Kürt' olarak değiştirerek Devrimci Demokrat Kürt Derneği Genel Merkezi'ni resmen açtı.

Sarı, Kırmızı ve Yeşil renkli zeminden oluşan dernek tabelasını Diyarbakır'ın en işlek semti olan ofis caddesindeki binaya asan Dernek Genel Başkanı İmam Taşçıer, Kürt kültürü, gelenekleri, görenekleri ve dilini yaşatmak için çaba sarf edeceklerini söyledi.

SİLAHLI ÇÖZÜMÜ REDDEDİYORLAR

12 Eylül 1980 darbesi ile drnek kapatıldıktan sonra 20 bin üyenin gözaltına alındığını, 600'ünün sıkıyönetim mahkemelerinde ceza aldığını belirten DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, 1980 öncesinde Kürt sorunun çözümünde silahlı mücadeleyi reddettiklerini, bunu savunan PKK ile de hiç bir zaman yan yana gelmediklerini, ancak düşmanca bir tutum içine de girmediklerini söyledi.

1980 yılı öncesi Kürt sorunun çözümü konusunda Kürt gençlerini örgütlemeyi amaçladıklarını ve bu nedenle çalıştıklarını kaydeden İmam Taşçıer, "Bugün de derdimiz aynıdır. O yılarda Kürt ismini kullanamadığımız için Devrimci Demokrat Kültür Dernekleri olarak örgütlenmiştik. Ama bugün yasal bir engel olmadığı için Kürt sözcüğünü dernek isminde kullanıyoruz. Amacımız Kürt coğrafyasında Kürtlerin sorunlarına parmak basmak, gündemleştirmek, çözüm yolarını üretmek, Kürt kültürünü, sanatını, edebiyatını yaygınlaştırmaktır. En önemli amacımız ise ana dilde eğitimin gerçekleşmesini sağlamaktır" dedi.

Kürt sorununun çözümüyle ilgili AK Parti hükümetinin bazı adımlar attığını ancak bunun yetersiz olduğunu dile getiren DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, "TRT Şeş ve Kürtçe'nin seçmeli ders olması gibi adımlar önemli ancak yetersizdir ve bana göre de aldatmacadır. Çünkü Kürt sorunun çözümüyle ilgili bir proje üretilmiyor. Kürtler bildikleri kendi dillerini seçmeli ders olarak neden öğrensinler. Bunu Türklerin öğrenmesi lazım." dedi.

DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, Genel Merkezi Diyarbakır olan derneğin, Van, Hakkari, Mardin, Siverek, İstanbul ve İzmir'de de şubelerini açmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.