İngiliz basınında bugün Türkiye'nin Suriye sınırı üzerine tartışmalar, IŞİD'in Sünni aşiretlerle çatışması ve Burkina Faso'daki durum ele alınıyor.
Abone olFinancial Times gazetesinde bugün yer alan bir yazıda, Türkiye'nin sınırlarından cihatçıların geçişine göz yumduğu tartışması yer alıyor.
Yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor:
"Geçen aylarda ABD ve NATO müttefikleri, Türkiye'yi 'sınırlarını kontrol etmemek ve yabancı cihatçıların IŞİD'e Türkiye üzerinden geçmesine engel olmak için gerekli önlemleri almamak' ile suçlamıştı.
Hatta bazı tartışmalarda Türkiye'nin, Suriye Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesi konusunda çok istekli olduğu ve sınırında özerk bir Kürt bölgesi istemediği için cihatçıların geçişine göz yumduğu öne sürülmüştü.
Ancak Ankara'nın bu hikayeye dair açıklaması farklı. Buna göre Batılı müttefikler, başarısız olan IŞİD karşıtı politikalarını gizlemek için uğraşan Batı, Türkiye'nin sınırlarındaki kontrolün artmasını bile yeterince takdir etmiyor.
Bu ay başlarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sınırdan çok fazla savaşçının geçmesine izin verdiğini kabul ettiğini" söylemişti. Erdoğan'ın böyle bir yorum yapmadığı açıklaması üzerine Biden, Erdoğan'dan özür dilemişti.
Erdoğan, hükümeti IŞİD'i desteklemekle suçlayanları "hainler" olarak tanımlamış ve bu iddiaların aslı olmadığını belirtmişti."
'ABD kendi başarısızlığını örtmeye çalışıyor'
Yazıda, ABD'ye yönelik eleştirilere de yer veriliyor:
"Bazı diplomatlar, ki içlerinde Türk olmayanlar da vardı, ABD'nin Türkiye aleyhindeki konuşmasının biraz da kendi IŞİD'le mücadele politikalarındaki hataları örtmek için olduğunu ileri sürmüştü. Bu kişiler, Ankara'dan taleplerin artmasının, ABD Başkanı Obama'nın 'IŞİD'e karşı henüz bir stratejimiz yok' açıklamasından sonra geldiğini belirtmişti.
Türk yetkililer, Nisan'dan bu yana, Suriye'yle 900 kilometrelik sınırdaki kontrolün gözle görünür şekilde arttığını, havaalanındaki taramaların da sıkılaştırıldığını ifade ediyor.
Ankara ise artık müttefiklerin harekete geçmesi ve işbirliğini artırması gerektiğini söylüyor. Ayrıca yabancı cihatçıların artışındaki asıl sebebin, Batı toplumundaki bazı Müslüman toplulukların dışlanmasından kaynaklandığını öne sürüyor.
Bir Türk yetkili, 'Asıl sorun kimlik ve entegrasyon' diyor. Yetkiliye göre bu sorunlar ortaya konmazsa, yabancı cihatçılar ülkelerine geri dönse bile, bu kez farklı yerlere hareket edebilir."
Şüphelilerin profili çıkarılıyor
Türk bir yetkili, yurtdışından gelen cihatçıların ülkeye girişini önlemek için profil çıkardıklarını belirtiyor:
"Yetkili, cihada katılmak isteyenlerin hangi ülkelerdeni hangi havayollarıyla, hangi rotalardan geldiklerini çözmeye çalıştıklarını ve bir profil çıkarmaya çalıştıklarını söylüyor.
Profil çıkarırken, o ülkelerdeki Müslüman sayısının yoğunluğuna bakılıyor ve yabancı cihatçıların sayısının, o ülkedeki Müslüman sayısına oranı alınıyor.
Bu konuda uluslararası işbirliği artmışa benziyor. Ankara bu yıl 470 şüpheliyi sınırdışı etti ve 80'den fazla ülkeden 7 bin kişiye 'ülkeye giriş yasağı' koydu.
Ancak yetkili, Avrupa ülkelerinin yeterli bilgi vermediğindne yakınıyor ve Interpol'ün şüpheli yolcularla ilgili "bilgi haznesi" oluşturmasını talep ediyor.
'Eğer bize bu kişilerin kim oldukları uçağa binmeden önce söylenirse, biz de ülkeye girişlerini engelleriz' diyor."
Danimarka hala yanıt bekliyor
"Ancak Türkiye içinde radikalleşen İslamcılar hala uluslararası bir tartışmanın konusu.
Geçen günlerde Danimarka, İslam'ı eleştiren bir karikatürü öldürmekle suçlanan şüphelinin serbest bırakılması nedeniyle Türkiye'yi eleştirmiş, bu tutumun 'anlaşılamaz ve kabul edilemez' olduğunu söylemişti.
Türkiye'nin buna cevabı, 'Şüphelinin serbest bırakılmasının yürütmeyle değil yargıyla alakalı olduğu' yönündeydi.
Ama Danimarka Adalet Bakanı, Financial Times'a yaptığı açıklamada 'Henüz kapsamlı ve tatmin edici bir açıklamanın kendilerine ulaşmadığını' söylüyor.
Ankara hala IŞİD'le yapılan müzakere sonucu 46 Türk vatandaşının hangi koşullarda bırakıldığına dair detaylı bir açıklama yapmadı."
'Genç Türk Viyana'yı bombalayacaktı'
Daily Telegraph gazetesi, IŞİD'in Viyana'da 14 yaşındaki bir genci kenti bombalamaya ikna ettiğini yazdı.
Haberde, IŞİD'in 25 bin dolar (yaklaşık 55 bin Türk Lirası) teklif ettiği 14 yaşındaki gencin tutuklandığı belirtildi.
Buna göre gençler kentte birkaç bombalama gerçekleştirecekti.
Yetkililerin gençle ilgili bilgi vermezken, Avusturya medyası gencin göçmen Türk bir aileden olduğunu ve 8 yıldır Avusturya'da yaşadığını öne sürdü.
Şüpheli gencin Salı günü tutuklandığı öğrenildi.
Gazete, bombalamanın Batı tren istasyonunda planlandığını ve kentin en kalabalık hattı olan bu istasyonun günde 40 bin yolcu tarafından kullanıldığını yazdı.
Medya gencin IŞİD tarafından internet üzerinden ikna edildiğini yazarken, Avusturyalı yetkililer bu soruya yanıt vermedi.
Ancak savcılıktan yapılan açıklamada, gencin birden fazla kişiyle irtibatta olduğu belirtildi.
Şüphelinin genç yaşına rağmen bombayacağı yerleri 'profesyonelce seçtiği' ifade edildi.
Gencin henüz bir bomba yapmadığı ancak bomba yapımına dair detaylı araştırma yaptığı ve bazı malzemeleri sipariş konusunda da hazırlık yaptığı kaydedildi.
Şüphelinin intihar saldırısı planlamadığını yazan gazete, gencin "Suriye'de cihatçılara katılmak istediğini ve başarılı bir bombalama yapması halinde cihada katılma imkanının doğacağını söylediğini" belirtti.
IŞİD-Sünni çatışması
Times gazetesi IŞİD'in Irak'taki Sünni aşiretlerle arasındaki çatışmayı yazdı.
Buna göre teslim olurlarsa kendilerine güvenli geçiş sağlanacağı söylenen Sünni aşiretlerden 220 erkek, IŞİD tarafından öldürüldü.
Haberde, bu ay IŞİD'in eline geçen Hit kentinden olan Sünni aşiretin, 2006'da El Kaide'ye karşı IŞİD ve Irak hükümetini desteklediği hatırlatıldı.
Aşiretin Bağdat'taki lideri Şeyh Gazi el Gaud, bir aydır IŞİD kuşatması sürdüğü halde yardım taleplerine yanıt gelmediğini söyledi.
Gazete, IŞİD'in kendisine karşı gelen Sünni grupları ağır bir şekilde cezalandırdığını ve Ağustos ayında da benzer şekilde Deyr Zor'da bir Sünni aşiretten yaklaşık 700 kişiyi katlettiğini belirtti.
ABD'li General Martin Dempsey, dün akşam yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı savaşan Sünni aşiretlerin Bağdat tarafından silahlandırılması çağrısında bulunmuştu.
General ayrıca ABD'nin Irak'taki müdahalesini, Anbar'a daha fazla askeri danışman göndererek artırmasını tavsiye etmişti.
Burkina Faso'da sıkı yönetim
Guardian gazetesi Burkina Faso'daki protestoları yazdı.
Haberde, dün çıkan protestolarda 27 yıldır ülkeyi yöneten Compaore'nin devrilmesinin talep edildiği belirtildi.
Gazete, çatışmalarda 3 kişinin öldüğünü bildirdi.
Compaore'nin, protestoların ardından ülkede sıkı yönetim ilan ettiği ifade edildi.
Independent gazetesi ise, peşmergelerin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiğini yazdı.
Gazete, 150 kişiden en az 10'unun dün kente giriş yaptığını belirtti.
Haberde, ABD öncülüğündeki koalisyonun Çarşamba gününden itibaren Suriye'de 12 hava operasyonu yaptığı, bunların 10'unun Kobani'yi hedef aldığı kaydedildi.