BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

301e ahlaksız teklif benzetmesi

MHP'nin 301 öfkesi büyük. Hakaretin suç sayılmayacağını iddia eden MHP'li Faruk Bal, eleştirilerde bulundu.

Abone ol

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'nin,Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinde değişiklik öngören teklifle, TBMM'ye, ''Sen devletin ve milletin ortak değerlerine hakareti suç olmaktan çıkar veya cezalandırılamaz hale getir'' dediğini iddia ederek, ''Teklif bu açıdan, siyaseten ahlaksız bir tekliftir'' dedi.

Bal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TCK'nın 301. maddesinde yapılmasını öngören teklife ilişkin eleştirilerde bulundu.

''SUÇ OLARAK DEĞERLENDİRMEYECEKTİR''

Faruk Bal, teklifle, 301. maddedeki ''Türklüğe hakaret'' ibaresinin ''Türk Milletine hakaret'' şeklinde değiştirilecek olmasını eleştirerek, ''Bir hakim, Türklüğe hakaret içeren bir dava önüne geldiği zaman, 'bu suç değildir diyecektir' ve Türk milleti kelimesi kullanılmadan 'Türkler haindir'' milli ve manevi değerlere saldırılar bu madde kapsamında suç olarak değerlendirilmeyecektir'' dedi.

Değişiklikle, madde metnindeki ''Cumhuriyeti' kelimesi yerine ''Türkiye Cumhuriyeti'' kelimesi konulacak olmasını da eleştiren Bal, ''Devlet soyut bir organdır, organlarıyla somut hale gelir. Teklif bu şekliyle, cumhuriyet ve ona vücut veren nitelikleri hukuken korunamaz hale getirmektedir'' diye konuştu.

Bal, maddede yapması öngörülen değişiklikle, 3 yıl ceza sınırının 2 yıla indirilmesiyle, hükmün açıklanmasının ertelenmesi imkanı getirildiğini söyleyerek, bu kapsamdaki suçlara örtülü af getirildiğini iddia etti.