BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

300 yıllık kraliyet kuralı değişti

İngiliz Kraliyet ailesi tahtın veraset kurallarını 300 yıldan sonra değiştirip erkeklere öncelik veren sistemi kaldırdı.

Abone ol

İngiltere kraliyetinin veraset kuralları 300 yılı aşkın zaman sonra değişti.

Bundan böyle doğan çocuklar tahtın varisi olmak üzere cinsiyetlerine değil, yaşlarına göre sıralanacak.

Değişiklik gelecekte Prens William ve eşi Kate'in ilk çocukları kız olsa da, tahta onun geçeceği anlamına geliyor.

Şimdiye kadar ise öncelik erkek çocuklarına veriliyor, teorik olarak dört çocuklu bir hükümdarın en büyük çocuğu kız ve diğerleri erkekse, veliaht olmak için dördüncü sıraya düşüyordu.

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in durumunda olduğu gibi, kızların tahta çıkması ancak ailede başka erkek çocuk olmazsa mümkün oluyordu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Kraliçe Elizabeth'in devlet başkanı olduğu 16 ülkenin bu değişikliğe onay verdiğini duyurdu.

Değişiklikler, Kraliçe'nin Uluslar Topluluğu zirvesi için ziyaret etmekte olduğu Avustralya'nın Perth kentinde onaylandı.

Kraliyet uzmanı yazar Robert Hardman, son yıllarda bu kuralların değişimi için 11 girişim yapıldığını söylüyor.

Bundan sonrası için geçerli olacak değişikliklere göre, Cambridge Dük ve Düşesi'nin kız çocukları kendilerinden küçük erkek kardeşlerinin önünde yer alabilecek.

Başbakan Cameron "Sırf erkek olduğu için küçük olan çocuğun ablası yerine tahta geçmesi, bizim gibi çağdaş ülkelerin gerçekleri ile bağdaşmıyor" dedi.

Evlilikte mezhep sınırlaması da kalktı

Ayrıca tahta geçen hükümdarın bir Katolikle evli olamayacağı kuralı da kaldırıldı.

Cameron bununla birlikte hükümdarın hala Anglikan Kilisesi'nin lideri olduğu gerçeğine dikkat çekti, "Hükümdar bu kilisenin başı olduğu için bu inanca mensup olmalı. Ancak sırf bu nedenle dilerse bir Katolik ile evlenmesini engellemek doğru değil. Sonuçta hükümdar dilerse, halihazırda başka dine mensup biriyle evlenebiliyor" dedi.

Kraliçe Elizabeth Avustralya'daki zirvede yaptığı açılış konuşmasında, veraset kurallarına doğrudan atıfta bulunmadı ancak kadınların toplumda daha fazla rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

"Bu da bizi, kızların ve kadınların bu rolü tam anlamıyla oynayabilmesi için yollar aramaya teşvik ediyor" dedi.

BBC kraliyet muhabiri Nicholas Witchell, bu ifadeyi değişikliği Kraliçe'nin de desteklediği şeklinde yorumluyor.

Değişiklikler İngiltere'nin eski kolonilerinden oluşan Uluslar Topluluğu'nun 54 üyesinin hepsini değil, sadece Kraliçe'nin devlet başkanı olduğu 16 ülkeyi bağlıyor.

Kraliçe II. Elizabeth, gelecek yıl tahtta 50. yılını kutlamaya hazırlanıyor.