BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,13
ALTIN 2.447,57
HABER /  DÜNYA

300 kişilik toplu mezar şoku

Yugoslavya komünist rejiminin kurbanları olduğu düşünülen 300 kişilik toplu mezar Slovenya ve Hırvatistan'ı şok etti

Abone ol

İNTERNETHABER

Sloven ve Hırvat heyetler, Lasko yakınlarındaki bir madenin kapısına çelenk koydular. Nedeni ise, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra eski komünist rejim tarafından öldürüldüğü düşünülen 300 kişilik bir toplu mezarın bu madende ortaya çıkmasıydı.

Hırvatistan Başbakan Yardımcısı Jadranka Kosor, Sloven haber ajansı STA'ya verdiği söyleşide, gördüğü kurbanların fotoğraflarının etkisiyle dehşete düştüğünü belirtti.

Hükümetin askeri mezar dairesi başkanı Marko Strovs da, gazetecilere 200 ile 300 arası kireçle üzerleri örtülmüş ceset bulduklarını söyledi. Strovs ayrıca, kurbanların vücudunda henüz hiç bir yara ve yanığa rastlanmadığı için, gaz verilerek öldürüldüklerini düşündükleini de ekledi.

Müfettişler ve tarihçiler Salı günü Lasko yakınındaki Huda Jama Mağarası'nda araştırmalar yapmışlardı. Bu mağaranın önü 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bir duvar örülerek kapatılmıştı.


Huda Jama'nın soruşturulması, geçen Ağustos ayında ortaya çıkmaya başlayan ve sayıları şu an yaklaşık 500'ü bulan ufak çaplı toplu mezarların bulunması ile gündeme gelmişti.

Mezarlardaki cesetlerin, 1945 yılında eski Yugoslavya Komünist Rejimi'nden kaçmaya çalışan Hitler yanlısı kişilere ait olduğuna inanılıyor. Slovenya, 1991 yılında bağımsızlığını kazanana kadar Yugoslavya'nın bir parçasıydı. Bu nedenle araştırmalar iki ülkenin ortak çalışmasıyla yürütülüyor.

Şimdiye kadar elde edilen bilgilere göre, toplu mezarlarda bulunan cesetler hakkında bir şey söylemek imkansız. Hem Sloven hem de Hırvat halkından olabilirler.

Devlet savcısı Barbara Brezigar de alanı ziyarete gelen isimlerdendi ve gördüğü manzaranın tek kelimeyle korkunç olduğunu söyledi. Hayatı boyunca görebileceği en kötü şeyin bu olduğunu söyleyen savcı, bu soruşturmayı yürütmenin de çok zor olacağını söyledi. Bu suça katılanların da bir çoğu şimdiye kadar ölmüştür diyen savcı, yine de sorumluları bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Öldürülenlerin, ayakkabıları ve giysileri çıkarılıp iç çamaşırlarıyla kaldıktan sonra öldürüldükleri; herhangi bir tür kadın ya da çocuk ayakkabısına rastlanmadığı için, kurbanların tümünün muhtemelen asker olduğu düşünülüyor.

Mağara girişinin 400m ötesinden başlayarak, 15m uzunluğunda 2.5m genişliğinde kidar bir koridorda bulundu cesetler. Mağarada, içinde daha fazla cesedin olmasından korktukları iki koridor daha olduğu bildirildi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Tuerk, öncesinde şiddetle yorum yapmayı reddediyordu keşifler konusunda. Daha sonra ise, 'bu suçu işleyenleri kınıyorum ve soruşturmalar sonunda kesinlikle yaşayanlar cezalandırılacaktır' şeklinde konuştu.