Emel Abidin Algan, yaklaşık 30 yıl kullandığı türbanını çıkardı. Ancak Emel Abidin’in verdiği bu bireysel karar, diğer kadınlardan farklı bir anlam taşıyor
Abone olTürkiye siyasetine de uzun yıllar etki eden Milli Görüş Teşkilatlarının kurucusu Yusuf Zeynel Abidin’in kızı olan Emel Abidin Algan, aynı zamanda kadın hakları konusundaki çalışmalarıyla da tanınıyor.
Emel Hanım, türban takmaya kaç yaşında başladınız? Bu konuda ailenizin bir baskısı olmuş muydu?
Ergenlik çağına girdiğimde, 12.5 yaşındaydım. Annem bana bir başörtüsü vermişti. Kendiliğimden alışmam için, babam hiç bir zaman baskı kurmadı. Babam dini görüş açısından Mısır’daki İslami Kardeşlik Birliği’nin kurucusu Hasan El Benna çizgisindeydi.
Türban sizce ne anlam ifade ediyor?
Türban, sadece örtünmek için bir elbise parçasıdır. Fakat bunun ardında bir çok farklı yorumlar bulunuyor. Bunlardan birisi; bunun dini bir görev olduğu, şahsiyetin bir parçası veya dini ya da politik bir ideolojinin sembolü olduğudur.
AİHM’nin türban kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben bu tartışmayı dengesiz buluyorum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını isteksiz ve çaresiz olarak görüyorum. Dini yönü olmayan bir merci konumundaki AİHM, dini yönü olan ve inanan insanlar adına bir karar almıştır. Benim önerim, bütün eğitim kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılması ve aynı zamanda uzun vadede din konusunda aydınlatma çalışmalarına başlanmasıdır.
İHTİYACIMIZ BİLİNÇLENME
Türbanı çıkardıktan sonra nasıl tepkiler aldınız?
İlk tepkiler doğal olarak kendi ailemden geldi. Eşim çok şüpheyle yaklaştı ve bu değişimin benim ahiret hayatımda ne kadar kötü sonuçlar doğuracağı yönünde fantazileri var. Ama ben kafamdaki ‘Allah’ anlayışını değiştirdiğim ve ‘ceza veren Allah’ı artık kabul etmediğim için beni etkilemeye çalışmasını sabırla karşılıyorum. Ben artık kendimi Müslüman olarak gösterme gerekliliğini duymuyorum. Ben başımı açmakla ne kendime ne de başkasına zarar veriyorum.
Örtünme Kuran’ın emri değil mi?
İndiği dönemde kadına saygı duyulmasına ve kadının toplumda kendini kabullendirmesine yardımcı oldu. Ama bugün tamamen farklı yaşam şartlarımız var. Bugün bizim ihtiyacımız olan örtünme değil bilinçlenmedir. Eğer türban bilinçlenmeyi sağlıyorsa buyrun. Ama lütfen sonsuza kadar değil. Ben bütün kadınların, kendinlerine, yapmaları yönünde söylenenlere karşı durmalarını ve hayatın güzelliklerini kendi ellerine almaları, bağımsız ve iki ayakları üzerine tek başlarına durabilmelerini dilerim. Ayrıca bütün örtünen kadınların da, örtünmeden, kendi güzelliklerini göstermelerini ve bu tecrübeyi yaşamalarını diliyorum. Çünkü ‘Yaradan’ güzel ve yaratılan da güzel.
İSLAM’DA ERKEK TARTIŞILSIN
Sizce İslam da kadın eziliyor mu?
Bence artık İslam’da erkeğin konumunu tartışma zamanı geldi. Şiddet erkeklerin bir fenomeni. Müslüman erkeklerin de. Erkekleri kadınlar doğuruyor ve büyüyüp güçlü olmaları için anne sütü emziriyor. Bizim noksanlarımız, aşk ilişkilerimizde, aile ve evlilik görüşlerimizde yer alıyor. Bakara suresinde, ya güzel bir şekilde birlikte yaşanması ya da güzel bir şekilde ayrılması gerektiği tavsiye ediliyor. Şimdi, kafalardaki pasları ve kalbimizdeki korkuları atma zamanıdır.
6 çocuk annesi
Emel Abidin Algan 1960 İstanbul doğumlu. Babası Dr. Yusuf Zeynel Abidin Almanya’da 1977 yılında Milli Görüş Teşkilatı’nı kurdu. Berlin Teknik Üniversitesi, Frankfurt Goethe Üniversitesi ve Berlin Hür Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde eğitim gördü. Ancak üniversiteyi tamamlamadan bıraktı. 1995-2005 yılları arasında Cemiyeti Nisa adlı İslami Kadın Derneği başkanlığını yaptı. Emel Abidin Algan, evli ve 6 çocuk annesi.
HÜRRİYET