BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

30 Nisan 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde; El Kaide-Taliban işbirliği, Batı'nın Esad'a karşı atabileceği adımlar ve Avrupa'da kemer sıkma önlemlerinin seçim sonuçlarına olası etkisi.

Abone ol

Guardian gazetesi, eski El Kaide lideri Usame bin Ladin'in geçen yıl öldürüldüğü evde bulunan belgelere dayanarak örgütle Taliban arasında yakın bir işbirliği olduğunu belirtiyor.

Gazetenin özel manşet haberine göre, El Kaide lideri öldürülmeden birkaç gün öncesine kadar Taliban lideri Molla Ömer'le Afganistan'daki Nato güçleri ve Pakistan'daki hedeflere ortak saldırılar düzenlemeyi tartışıyordu.

'Batı Esad'a karşı sertleşmeli'

Financial Times, başyazısında 'Suriye lideri Esad Birleşmiş Milletler barış planına uymuyor. Artık daha sert olmanın zamanı geldi" diyor.

12 Nisan'daki ateşkesten sonra Suriye birliklerinin kent ve kasabaları bombalamaya devam ettiği belirtilen yazıda özetle şöyle deniyor:

"Ama Kofi Annan'ın barış planını ölü ilan etmek için yanlış olur. Planın en önemli unsurlardan biri ateşkesi denetlemek üzere Suriye'ye gözlemci gönderilmesi. Ama henüz Suriye'de göreve başlayan gözlemcilerin sayısı bir düzineden fazla değil. Ayrıca Esad'ın güçleri gözlemcilerin gittiği yerlerde sivillere yönelik saldırıları durduruyor, gözlemciler ayrılır ayrılmaz isyancılara karşı yeniden harekete geçiyor."

"Birleşmiş Milletler önümüzdeki haftalarda Suriye'ye toplam 300 gözlemci göndermeyi planlıyor. Bu gözlemcilerin göreve başlamasından sonra Esad'ın Bm iradesine direnmesi zorlaşacak. Kofi Annan, gözlemcilerin varlığının siyasi dinamikleri değiştireceğini umuyor."

'B planı'

"Annan planı, Esad rejimine zamana oynama şansı veren açık uçlu bir öneri olarak kalamaz. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefilkleri BM planının başarısız olması halinde devreye sokacakları, Esad üzerinde baskıyı artıracak bir B planı hazırlamalı."

Askeri müdahale dışında atılabilecek adımlar olduğunu belirten Financial Times şöyle devam ediyor:

"BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Esad ve adamları hakkında iddianame hazırlamasını isteyebilir. Suriye'ye karşı yaptırımlar ağırlaştırılabilir. Ayrıca Konsey Suriye muhalefetine yardım için Türkiye-Suriye sınrıında bir merkez oluşturuabilir."

"Ancak bunlardan hiçbiri Esad'ı durdurmaya yetmeyebilir. Bu yüzden Batı muhalifleri silahlandırmak, saldırı altındaki sivilleri korumak için Suriye toprakları içinde güvenli bölgeler oluşturmak gibi daha sert adımları dışlamamalı."

Gazete bunların sağlanabilmesi için Rusya'nın desteğine ihtiyaç duyulduğunu anımsatarak "Annan, Rusya'nın da destek verdiği planının başarısız olduğunu söylerse Rusya kayıtsız kalamaz" diyor.

'Euro krizi zor çözülecek'

Independent gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın BBC'ye verdiği mülakattaki 'Euro bölgesindeki krizin çözümünde daha yarı yola bile gelinmedi" sözlerini manşetine çıkarmış.

Başbakan'ın İngiltere'nin çift dipli resesyona girmesinden kıtanın yaşadığı ekonomil sorunları sorumlu tuttuğunu belirten gazete bu sözlerin Avrupalı liderleri kızdıracağını vurguluyor.

Haberde şöyle deniyor:

"Başbakan eğer İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler ekonomik dayatmalarla başedemezse Euro'nun dağılabileceğini söylüyor. Dün İspanya'da binlerce kişi, hükümetin işsizliği yüzde 25'e çıkaran ve ülkeyi yeniden resesyona sokan borç kriziyle mücadele için yürürlüğü koyduğu kemer sıkma önlemlerini protesto için sokağa döküldü."

Seçimler ve kemer sıkma önlemleri

"Gelecek hafta Fransa ve Yunanistan'da seçimler var. Seçimlerin Almanya'nın desteklediği kemer sıkma önlemlerine muhalefeti güçlendirmesi bekleniyor. Hedge fonlar şimdiden Fransa'da Sosyalist aday François Hollande'ın işbaşına gelmesinin Fransa'nın kredi itibarını düşürmesini bekliyor. Yunanistan'da ise beklenti, seçmenlerin iki büyük partiyi de cezalandıracağı ve Avrupa Birliği ile IMF'nin ekonomik toparlanma planlarına karşı çıkan küçük partilerin toplam oy oranının yüzde 50'ye çıkabileceği yönünde."

Times gazetesinin manşetinde de ekonomi var. "Avrupa'nın merkezinde çatlak" diyen gazete, Fransa'da Sosyalist adat Hollande'ın başkanlık seçimlerine bir hafta kala Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kemer sıkma çağrılarına karşı çıktığına dikkat çekiyor. Gazeteye göre, Sarkozy'nin yerine cumhurbaşkanı olması beklenen Hollande Paris'teki bir mitingde, Merkel'in krize çözüm olarak gördüğü acımasız bütçe açığı kapatma programlarına son verme vaadinde bulundu.

Gazete başyazısında da "Parasal birliğin katı kuralları dayanılmaz ekonomik baskılar yarattı. Euro'nun ayakta kalmasını isteyip istemediğine Almanya kendisi karar vermeli" diyor.

Times Almanya'nın zor durumdaki ekonomilere kaynak aktarması, kendi tüketicileri ve işletmeleri için talebi canlandırması gerektiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Bu Almanya için zor bir karar olacak. Ama Euro bölgesinin çökmesi Almanya'nın büyüme hedeflerine ağır bir darbe vurur. Ancak parasal entegrasyona ilişkin başarısız bir projenin kusurları kendiliğinden ortadan kalkmaz. Bu kusurların varlığını kabul etmek çözün yolunda ilk adımdır. Ama Avrupa kurumları henüz bu aşamaya gelmedi."