BIST 10.092
DOLAR 35,33
EURO 36,82
ALTIN 2.992,40
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

30 milyar dolarlık site kapışması

İstanbul'un merkezindeki değerli araziler üzerindeki siteler, yabancı fonların ve markalı konut üreticisi şirketlerin gözdesi oldu

Abone ol

İstanbul'un merkezindeki değerli araziler üzerindeki siteler, yabancı fonların ve markalı konut üreticisi şirketlerin gözdesi oldu. Sayıları 30'a yakın bu siteleri kapmak isteyenler özel ikna 'TİM'leri bile kurmuş. Avrupa yakasında Etiler, Ulus, Levent, Anadolu yakasında ise Ataşehir, Koşuyolu en popüler yerler. Proje büyüklüğü ise bir site için 1-1.5 milyar dolar arasında

Yabancı fonlar ve markalı konutlar son dönemde İstanbul'da site avına çıktı. Şehrin en değerli noktalarında bulunan ve sayıları 30'un üzerindeki bu siteleri kapmak için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Van depreminin ardından gündeme gelen kat mülkiyeti sorununun yasa ile aşılacağı haberleri de iştahları kabartıyor. Fonların ve şirketlerin hesabı her bir sitenin yerine 1-1.5 milyar dolarlık proje yapmak. Bu da İstanbul'un göbeğinde en az 30 milyar dolarlık yeni bir pazarın doğması anlamına geliyor.

YAPILAR ÇOK ESKİ ARAZİ ALTIN GİBİ

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Etiler, Levent, Gayrettepe, Esentepe, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Ulus, Eyüp, Anadolu Yakası'nda ise Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe ve Koşuyolu'nda yoğunlaşan, üzerlerinde 30-40 yıllık binaların bulunduğu sitelerin arazileri gerçek anlamda altın değerinde. Şirketlerin amacı geniş arazi üzerinde yayılmış sitelerde kat sahiplerini ikna etmek. Ancak 150-200 konutluk bu sitelerde herkesten olur almak da o kadar kolay değil. Bu nedenle bazı şirketler site sakinlerini evlerini satmaya ikna etmek için özel TİM bile kurmuş durumda. Bu sırada hukuki problemlere karşı özel hukuk büroları da devrede.

SUBAY EVLERİ SİTESİ İÇİN REKABET BÜYÜK

Kıyasıya pazarlıklarda 7080 metrekarelik konuta karşı 150-160 metrekare rezidans dairesi, proje bitene kadar geçecek sürede yaklaşık 3 yıllık kiranın peşin ödenmesi gibi öneriler havada uçuşuyor. Tam bir müteahhit ile anlaşma noktasına gelinmişken, araya giren başka bir şirket milyon dolarlık yeni transfer teklifi ile işi bozabiliyor. Söz konusu rekabetin boyutlarını en güzel ortaya koyan ise Etiler'deki Uçaksavar Sitesi olmuştu. 342 kat maliki, Teknik Yapı, Ağaoğlu, Varyap ve Tekfen arasında seçime gitmiş ve Teknik Yapı'yı tercih etmişti. Pazarlıklar sürerken de daire fiyatları 400-500 bin dolardan milyon dolarlara kadar fırlamıştı. Şimdilerde en büyük kapışma ise Gayrettepe'deki Emekli Subay Evleri'nde yaşanıyor. Aşçıoğlu, Teknik Yapı başta olmak üzere birçok şirket bu sitenin sakinlerini yeni projeye ikna etme peşinde. Bomonti'deki Bira İşçi Evleri, Ulus'taki Noterler Sitesi de başka kapışmalara sahne oluyor. Noterler Sitesi'nde de konut fiyatlarının Uçaksavar'daki gibi patladığı kısa sürede 3-4'e katlandığı konuşuluyor.

MARKALI KONUTLAR YARIŞIYOR

İstanbul'un içindeki sitelerle yakından ilgilenen Türk şirketler arasında Taşyapı, Ağaoğlu, Teknik Yapı, Dumankaya ve Ofton bulunuyor. Eyüp'teki Bahariye Sitesi ile Taşyapı'nın, Maltepe'deki Doğuşkent ve Sanatçılar Sitesi için Ağaoğlu'nun görüşmelerde bulunduğu konuşuluyor. Gayrettepe'deki Emekli Subay Evleri için ise Aşçıoğlu ve Teknik Yapı başta olmak üzere bir çok devin adı geçiyor. Bu arada Yeşilköy'deki Toplu Konu t Sitesi ile Dumankaya'nın , Etiler 'deki Petrol Sitesi için de Ofton'un talipler arasında yer aldığı ifade ediliyor.

YABANCI FON İÇİN AVUKATLAR TAKİP YAPIYOR

İstanbul'un merkezindeki sitelerin talipleri arasında yabancı fonlar da var. Türkiye'de imar kanunu, belediyeler ile ilgili mevzuata uzak oldukları için proje takibinde hukuk bürolarını tercih ediyorlar. Hansu Avukatlık Bürosu'ndan Ömer Faruk Hansu, "Yabancı çıkabilecek sorunu önceden bilmek istiyorlar" diyor. Şu an için fonların da Türk şirketlerin de, kentsel dönüşüm adı da verilebilecek sitelerle ilgili en büyük sorununun kat mülkiyeti kanunu olduğunu dile getiren Hansu, "Bir kişi itiraz ettiği anda orası kilitleniyor. Yeni yasal düzenlemenin yapıldığını biliyoruz. Yüzde 70-80 çoğunluk şartı getirildiği zaman bile yeni proje geliştirmek isteyen onlarca talipli var" dedi.

173 YABANCIYA KONUT İÇİN ŞİRKET KURDUM

Yabancıların Türkiye'de konut alırken karşılarına çıkan bir başka konu da mütekabiliyet yani karşılıklılık ilkesi. Azerbaycan'dan, Suudi Arabistan'dan, Irak ve Ürdün'den Türkiye'de bireysel olarak konut sahibi olmak isteyenlerin bulunduğunu anımsatan Hansu, "Ben sadece Türkiye'de konut alabilmeleri için 27 Azeriye Mütekabiliyet Yasası gereği bireysel olarak alamadıkları için İstanbul'da şirket kurup konut aldırdım. Son üç yılda 173 yabancıya konut alsınlar diye şirket kurdum" dedi.